Reklame
WikiLeaks

Vikiliks je upravo izbacio gomilu podataka kako CIA hakuje

Hakeri su nedavno izbacili gomilu informacija kojima su otkrili kako bezbednosne službe hakuju naloge. Sada je Vikiliks navodno uradio nešto slično.

pisao Joseph Cox
07 Mart 2017, 3:41pm

Vikiliks je objavio gomilu dosijea za koje tvrdi da su povezani sa hakerskim akcijama koje vrši Centralno-američka obaveštajna agencija (CIA). Ovo je, po svemu sudeći, prvi paket koji su u Vikiliksu nazvali "Vault 7". Oni tvrde da je ovo najveće do sada objavljivanje poverljivih dokumenata koji se tiču CIA-e.

"Prvi deo serijala 'Godina nulta', sadrži 8,761 dokumenata i fajlova iz izolovane, visoko obezbeđene mreže koja se nalazi u CIA centru za sajber-obaveštajne aktivnosti u Lengliju, u Virdžiniji", saopštava organizacija za transparentnost  Wikileaks.

"Godina nulta" sadrži podatke povezane sa programima razvijenim za kontrolisanje Eplovih ajfona, Guglovog Sndroid operativnog sistema i Majkrosoftovog Vindousa. Međutim, Vikiliks nije objavio same rezultate kontrole i praćenja, kaže se u saopštenju, sve dok ne bude postignut "konsenzus o tehničkoj i političkoj prirodi programa CIA-e i dogovora kako ta 'oružja" treba da budu analizirana, razoružana i objavljena."

Takođe su skriveni podaci za koje Vikiliks tvrdi da du ciljevi i mašine korišćene za napade CIA-e u Latinskoj Americi, Evropi i Americi.

U paketu je, međutim, ostavljen logo Informativno-operativnog CIA centra. Prema tekstu iz 2015. godine objavljenom u The Business of Federal Technology, ovaj centar analizira strane pretnje kompjuterskim sistemima u Americi.

Prema tekstu na jednoj od stranica u dokumentima, "razvijeni su softverski dodaci i implanti za mobilne telefone visokog prioriteta radi prikupljanja obaveštajnih podataka. Završeni softverski implanti moraju da budu testirani na tačnim verzijama (i hardverskim i softverskim) ciljanog telefona da bi se obezbedila preciznost i nevidljivost operacije."

Pregled direktorijuma nekih dokumenata povezanih sa iOS-om u kešu.

Drugi delovi keša navodno pokazuju deljenje iOS podataka između različitih vladinih agencija. Na primer, Earth/Eve, alatka na daljinu, navodno je odavno u vlasništvu Nacionalne bezbednosne agencije (NSA), a deli ga sa CIA-om, pa i sa GCHQ, glavnom tehnološkom obaveštajnom agencijom Velike Britanije. Jedinica za operacije na daljinu FBI-ja, jedno od hakerskih odeljenja biroa, takođe se pominje u drugom slučaju.

Pre objave, Vikiliks je distribuirao enkriptovani folder "težak" 530 megabajta, a potom tvitovao šifriranu rečenicu za ulaz u arhivu: "SplinterItIntoAThousandPiecesAndScatterItIntoTheWinds."

Brza pretraga dokumenata otkrila nam je reference na Samsung's Smart Hub, jedan od smart TV proizvoda ove kompanije. Takođe, tu su i različite verzije iOS-a, i širok spektar Android naprava.

Prošle godine, hakeri su objavili radne programe ukradene iz Nacionalne bezbednosne agencije. Hakeri iz The Shadow Brokers distribuirali su ove alatke za napade na fajervol u hardverima. Grupa je kasnije saopštila da prekida sa radom pošto nije uspela da obezbedi pokušaj prikupljanja novca za dalje objavljivanje ukradenih programa.

Iz Vikiliksa tvrde da je ovaj paket informacija obezbedio neki bivši haker američke vlade ili osoba koja je radila pod ugovorom za CIA-u.

"Naš izvor želi da pokrene javnu debatu o bezbednosti, stvaranju, korišćenju i demokratskoj kontroli nad sajber oružjem", piše u saopštenju.

CIA još uvek nije odgovorila na našu molbu za komentar.

Još na VICE.com

Razgovarali smo sa advokaticom Džulijana Asanža pred gostovanje u Beogradu

Džulijan Asanž: Svi ti malveri na Vikiliksu nisu strašni

Zašto Vikiliks mora da pažljivije objavljuje osetljive podatke i izbegne "kolateralnu štetu"

Pratite VICE na Facebooku, Twitteru i Instagramu
Tagged:
Internet
Cia
викиликс
Hakovanje
Tajne službe