Музика

Malo poznate fotografije mladog Grua sa početka karijere

Ovakve fotografije i nisu imale mnogo mesta za objavu devedesetih godina. Poneki poster, flajer za svirku eventualno, ili retki muzički magazini.

pisao VICE Srbija; fotografije Nebojša Babić
18 Septembar 2019, 9:36am

Sve fotografije, ljubaznošću Nebojše Babića

Gru se pojavio na muzičkoj sceni Beograda i Srbije 1994.godine. Jedan singl koji se vrteo na par radio stanica, kaseta sa demo snimcima koja je išla iz ruke u ruku, a kasnije i spot na Trećem kanalu TV Beograd bili su dovoljni da se brzo etablirira kod malobrojne ali rastuće rep publike sredinom devedesetih godina u sumornoj Srbiji.

Dalibor Andonov je tada stidljivo počeo da se pojavljuje u malobrojnim medijima, a jedno od prvih profesionalnih slikanja sa njim je uradio čuveni beogradski fotograf Nebojša Babić, poznat po savršenim portretima.

Nebojša nam je ustupio fotografije koje prikazuju mladu nadu srpskog hip - hopa, dvadesetdvogodišnjeg Grua, od kojih je jedna završila na omotu njegovog prvog albuma "Pravo u raj".

Ovakve fotografije i nisu imale mnogo mesta za objavu. Poneki poster, flajer za svirku eventualno, ili retki muzički magazini.

VICE: Nebojša da li se sećaš kada su i kako nastale ove fotografije?

Nebojša Babić: Zajedno smo se zezali i tripovali šta, kako i gde da fotkamo. Bilo je lako raditi sa njim, uvek je bio nasmejan.

VICE: S obzirom je devedesetih godina prošlog veka Srbija tek formirala svoju rep scenu, šta je tebi privuklo pažnju u radu sa Gruom?

Nebojša Babić: On je bio jedan od onih ljudi koji se ne mire sa situacijom i trenutkom u kome se nalaze i misle i rade da danas i sutra bude bolje, drugačije, interesantnije, lepše. To su za mene borci, bez obzira da li su tihi i bučni, mirni i agresivni, borci su.

Dalibor Andonov Gru nesrećno je izgubio život 9.septembra 2019. godine na Dunavu u Zemunu.

Sve fotografije:
Gru pozira
Foto: Nebojša Babić
Gru, foto: Nebojša Babić
Foto: Nebojša Babić
Gru album, foto: Nebojša Babić
Foto: Nebojša Babić
Gru
Foto: Nebojša Babić
Gru omot
Foto: Nebojša Babić
1568798840557-gru009
Foto: Nebojša Babić
Gru, Foto: Nebojša Babić
Foto: Nebojša Babić
Gru, Foto: Nebojša Babić
Foto: Nebojša Babić
Gru, Foto: Nebojša Babić
Foto: Nebojša Babić

POGLEDAJTE FILM: