Reklame
DROGE

Život u surovom centru za odvikavanje od heroina u Mjanmaru

Jedna osoba po domaćinstvu koristi heroin u najsevernijoj regiji Mjanmara, dok se koalicija različitih veroispovesti udružila kako bi se suprotstavila ovom problemu.

pisao David Shaw
01 Avgust 2017, 1:16pm

Mjitkjini, glavnom gradu države Kašin, najsevernije regije Mjanmara, uopšte nije lako. Godinama je namučen građanskim ratom između vojske nezavisnosti Kašina i Burmanske vojske, kao i siromaštvom zajedno sa međunarodnom trgovinom opijuma i heroina. Usled loših uslova za zapošljavanje i niskih cena droge, mnogi u Kašinu su se navukli na heroin - procenjuje se da je jedna osoba u svakom domaćinstvu korisnik droge.

Kao odgovor na rastući problem, "Pat Jasan" - koalicija lokalnih baptista, katolika i protestanata - osnovala je zajednicu čiji je cilj da "iskoreni svu drogu iz stanovništva Kašina". Kroz mrežu kampova, Pat Jasan primorava korisnike droga na rehabilitacioni program zasnovan na veri. Njihovi "klijenti" provode tri do šest meseci u dnevnim vežbama, molitvi i edukaciji kako bi svoju zavisnost zamenili religijom. Organizacija se u potpunosti finansira kroz donacije u lokalnim crkvama, a njome rukovode volonteri.

Iako naizgled pozitivnim pristupom zasnovanom na zajednici pokušavaju da pomognu zavisnicima, metode Pat Jasana kritikovane su kao surove. Ova grupa nema nikakvog legalnog autoriteta, ipak, oni ljude privode, a potom i zaključavaju u improvizovane "sobe za detoksikaciju" na dve nedelje, tokom čega ne dobijaju medicinsku pomoć ili negu, iako pate od simptoma krize.

U Mjitkjini, lokalci se kupaju u Iravadi, najvećoj i najvažnijoj reci u Mjanmaru.
Omladina sa slabim prilikama za obrazovanje i posao, su veoma podložni zavisnošću od droge. Mnogi od onih koji rade u ilegalnim rudnicima jada takođe mogu postati žrtve.
Jedan od rehabilitacionih kampova Pat Jasana, "Ponovno rođenje". Grupa "klijenata" peva himne pre jutarnje mise.
Vežbe i fudbal je početak svakog dana za "klijente" u rehabilitacionom centru koji vode katolici.
MG Bawn Hkaw, 23, koji je u centru proveo mesec i po dana pomaže u poseti katoličkog sveštenika i davanja pričesti Hkawng Lum, klijentu Pat Jasana koji je u centru dva i po meseca. Bawn je pre toga bio u dva druga Pat Jasan kampa, ali je oba puta bio povratnik. Sa teškom drogom počeo je u srednjoj školi.
Epidemija narkotika je pogoršana blizinom rata između vojske nezavisnosti Kašina (KIA) i Burmanske vojska, dok se mnoge od milicija upravo finansiraju od prodaje droge. Podrška KIA je jaka među lokalnim stanovništvom, koje misli da vlada Aung San Su Kjia ne obraća dovoljno pažnje na probleme Kašina.
Jedan od "operacionih timova" u Pat Jasan-u, volonteri iz lokalnih oblasti posvećenih borbi protiv droga. Njihove odgovornosti su istraga i hapšenje dilera droga, obezbeđivanje centara za odvikavanje i ponovno hvatanje onih koji pobegnu. Početkom 2016. godine, volonteri Pat Jasana ušli su u nekoliko dana dugo sučeljavanje sa bezbednsonim snagama nakon što su napali i uništili useve opijuma.
Opsežni zid u 'New Life in Christ" centru, jednom od centara Pat Jasana. Kada ih Pat Jasan privede, "klijetni" dobijaju izbor između policije ili boravka u jednom od centara do šest meseci.

Dvojica novih štićenika Pat Jasana u "sobi za detoksikaciju" tok se povlače sa heroina. Obojica su unutra provela preko tri dana i imaju još otprilike nedelju dana u kavezu. Pat Jasan koristi ove metode za novajlije kako bi ih skinuli sa fizičke zavisnosti.
"Klijent" Pat Jasana čija je noga završila u okovima kako ne bi pobegao. Devet godina je koristio heroin, a sada provodi dve nedelje u ćeliji dok se skida sa droge, ne primajući nikakvu medicinsku negu.
Iako mnogi ljudi hvale akcije Pat Jasana jer su očistili Mjitkjinu od droga, drugi kažu da oni samo sakrivaju problem. Mnogi od njihovih klijenata su ponovo uhvaćeni sa drogom i vraćeni u centre za odvikavanje po više puta.

Još na VICE.com:

Možete da zavisite od droga a da niste zavisnik

Fotografije epidemije sintetičke droge koja je opustošila Gazu

U ateljeu lika koji pravi staklene pajpove

Tagged:
HEROIN
opijum
Mjanmar
pat jasan
mitkina