Reklame
vesti

Hercegovačka dve godine kasnije: Krivična prijava protiv policajca

Prvo osnovno tužilaštvo je saopštilo da je MUP podneo krivičnu prijavu protiv Gorana Stamenkovića.

pisao VICE Srbija
23 April 2018, 12:42pm

Fotografija: VICE Srbija

Posle skoro dve godine, istraga o rušenju u Hercegovačkoj je ušla u novu fazu. Prvo opštinsko tužilaštvo u Beogradu je saopštilo da je MUP podneo krivičnu prijavu protiv jednog policajca, Gorana Stamenkovića, "zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo Nesavestan rad u službi iz člana 361. stav 2. u vezi stava 1. Krivičnog zakona".

Krivična prijava je podnešena 19. aprila, a ovo tužilaštvo ga je 23. aprila "dostavilo na nadležnost i dalje postupanje Višem javnom tužilaštvu u Beogradu, Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije."

Ova odluka je donešena nakon što je prošle godine, u julu, Više tužilaštvo predalo predmet Prvom osnovnom tužilaštvu, jer je tada Više tužilaštvo smatralo "da se u radnjama potencijalnih izvršilaca ne stiču sva bitna obeležja ni jednog krivičnog dela iz nadležnosti tog tužilaštva."

Tada je Prvo tužilaštvo uputilo Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srbije, Direkciji policije, Upravi kriminalističke policije, Odeljenju za suzbijanje privrednog kriminaliteta zahtev za prikupljanje potrebnih obaveštenja radi "utvrđivanja identiteta i pronalaska potencijalnih izvršilaca krivičnih dela". Takođe je zahtevalo, a kasnije u dva navrata i urgiralo MUP da proveri postojanje eventualnih propusta u radu Gradske uprave Beograda, komunalne policije i samog MUP-a.

Na kraju saopštenja, Tužilaštvo navodi da još nije dobilo izveštaj po zahtevu koji je uputilo MUP-u, Direkciji, Uprave kriminalističke policije i odeljenju za suzbijanje privrednog kriminala.

Podsećamo, još u januaru, KRIK je otkrio da tužilaštvo sumnjiči Stamenkovića, šefa smene dežurne službe beogradske policije, zbog nesavesnog postupanja tokom nelegalnog rušenja u Hercegovačkoj.


Tagged:
policija
tužilaštvo
Hercegovačka
rušenje Savamale
savalama