Quantcast
Bečka, pasulj, krompirići: Nisi pravi student ako nisi jeo u menzi

U Beogradu postoji 17 studentskih restorana tj menzi, a kako se priča po gradu, najbolja klopa se služi u Loli, Đušinoj, Rifatu i Studentskom gradu.

Neka glupava legenda kaže da pravi student postaješ kada položiš ispit, padneš ispit i spavaš sa koleginicom/kolegom. Ja bih rekla da si pravi student samo ako si bio u studentskoj menzi, čekao bečku u redu do Vukovog parka, bar jednom izgubio žeton za pribor i smuvao ribu sa: "Izvini da li je slobodno pored tebe?".

U Beogradu postoji 17 studentskih restorana tj menzi, a kako se priča po gradu, najbolja klopa se služi u Loli, Đušinoj, Rifatu i Studentskom gradu. Kada upišeš fakultet karticu za menzu možeš lako nabaviti, a tri dnevna obroka možeš da obezbediš za svega 171 dinar, što je jeftinije od jednog burgera na kiosku. Dan možete započeti nečim što ste verovatno uvek imali u frižideru i kod kuće poput prženica, paštete ili viršli, za ručak se servira supa, glavno jelo, salata i povremeno dezert, a za večeru isto to, samo bez supe.

Kraljica menze - Bečka šnicla

Njeno visočanstvo bečka šnicla, koja je obično veća od samog tanjira, prisvojila je kultni status u svim menzama, pa se rečima ne može opisati količina smora kada osoba ispred uzme poslednju, a tebi padne još jedna dosadna krmenadla.

Odmah ispod viskog trona bečke, nalazi se i nezaobilazna sarma, na čijem receptu bi i tvoja baka pozavidela. Četvrtak je za sladokusce postao poput praznika zbog fensi pohovanog kačkavalja na meniju. Da nisi otišao u menzu verovatno nikad ne bi skapirao koliko su dobri ćevapi u kombinaciji sa pasuljem, ili pileći batak sa špagetama. Status praznika u menzi zaradio je i dan Svetog Save kada uz ručak možete popiti i čašu vina, ili Dan studenata (4. april) kada umesto jednog možeš uzeti dva dezerta. Hleb uvek možeš uzeti u neograničenim količinama, pa su arhitektonske konstrukcije poput tornjeva od kriški hleba u menzama normalna i svakodnevna pojava.

Posetili smo menzu u Studentskom gradu i pričali sa nekoliko studenata o tome koliko su zadovoljni ishranom i koja klopa im je omiljena.

NAPOMENA ZA BRUCOŠE: Pasulj je uvek najbolji kada se kuva na veliko, a kartica za menzu je sjajan povod za dejt.

JOŠ JEDNA NAPOMENA: Izbegavati prilog u narodu poznat kao "7 days", u kom su navodno svi ostaci od prethodne nedelje: od pirinča do boranije. Nije baš ukusan.

IVANA, FILOZOFSKI FAKULTET I ANĐELA, EKONOMSKI FAKULTET

VICE: Koliko često jedete u menzi?

Bukvalno svakog dana, mislim da otkad smo došle da studiramo nismo propustile nijedan dan. Blizu nam je i isplati se.

Dolazite na sva tri obroka?

Uglavnom na ručak i večeru.

Da li vam se dopada klopa?

Da, dobra je. Nekad se zalomi nešto što ne voliš da jedeš, ali i to je normalno.

Šta najviše volite da jedete?

Pohovano pileće u susamu i krompiriće. I sladoled za dezert, naravno.

LJUBOMIR, FAKULTET MUZIČKE UMETNOSTI

Ćao, šta to jedeš?

Pasulj sa suvim mesom, super je.

Koliko često jedeš u menzi?

Trudim se što češće. Jako sam zadovoljan. Hrana je zasad super. Idem i na doručak i na ručak i na večeru.

Omiljeno jelo u menzi?

Kao i kod većine studenata, čini mi se, pileća bečka sa susamom i krompirići. Dinstana šargarepa mi je jedan od omiljenih priloga.

A za dezert?

Najviše volim šećerne bombice, kojih retko ima, baš moraš da ih ubodeš. Fenomenalne su, punjene čokoladom pa preko plazma.

NEVENA, EKONOMSKI FAKULTET

Jesi zadovoljna klopom u menzi?

Generalno jesam. Ukusna je, sveža, isplativa. Mogla bi samo da bude malo raznovrsnija.

Omiljeno jelo?

Dok ima mesa i krompirića meni je okej.

MILOŠ, EKONOMSKI FAKULTET

Koliko često jedeš u menzi?

Dva puta dnevno svakog dana. Ručak i večera uglavnom, doručak prespavam.

Da li si zadovoljan uslugom?

Jesam, klopa je super. Jedino što me nekad iznervira su gužve i redovi, ali opet to onda znači da je nešto dobro na meniju tog dana, pa uglavnom sačekam.

Šta te najviše obraduje u tanjiru?

Bečka, pire i grašak. To mi je idealna kombinacija.

Pratite VICE na Facebooku, Twitteru i Instagramu