Reklame
Klimatske promene

Klimatske promene dovešće do tako vrelih noći da će biti teško spavati

Eksperti nam sugerišu da se odmaramo u sobama koje su značajno hladnije nego što je to predviđeno programom "Enerdži Star" - to znači da biramo između uništavanja planete i znojenja.

pisao Jesse Hicks
16 Oktobar 2019, 8:44am

Photo by Ani DImi via Stoc

Naša civilizacija se kreće u pravcu, sada već gotovo izvesne propasti zahvaljujući globalnim klimatskim promenama. Većina naših dana se odvija u tmurnom ritmu uznemirujuće, ali predvidive katastrofe. Vesti nam se plasiraju tako da ne dovedu da izliva besa stanovnika naše planete, koji je preko potreban jer zaista moramo početi da oplakujemo glečere.

Ponekad se taj osećaj bespomoćnosti nađe vrlo blizu svakog od nas - čak i u našim krevetima. Uzmite ovaj par naizgled nepovezanih članaka. Prvi je relativno jednostavan: 2017. godine, američki savezni program nazvan "Enerdži Star" preporučio je da svoj kućni termostat postavite na 25 C i čak užasnih 27 C dok spavate. To je jebeno vruće. Da li je to normalno?

U međuvremenu, HuffPost nas je prošle nedelje u članku zapitao zašto spavamo s ćebadima „čak i ako je vruće“?!

Za udobno spavanje jedan od njihovih stručnjaka preporučuje spavaću sobu koja ima temperaturu od jedva 17 C. Pa kako onda bez ćebeta, barem u zagrljaju?

Kao i kod mnogih drugih stvari ovih dana, čak i prilagođavanje termostata budi osećaj žestoke krivice, saučesništva i neprestanog straha da je vaša sudbina već zapečaćena. U ovom slučaju je vezan za nešto tako osnovno kao što je - spavanje. Neću i ne moram da kupujem plastične kese, ili slamčice. Ali ja moram da spavam. Na neki način, to je savršena metafora: Ljudska bića koja žele da ostanu bezbedni i zdravi, čak i pod ćebadima - dok svet gori.

Ovaj tekst je prvobitno objavljen na VICE US.

Tagged:
San
Spavanje
ljudsko telo