Sve fotografije: Kevin Couliau

Fotografije najlepših košarkaških terena na svetu

Od Njujorka do Kampale, od Pariza do Manile, fotograf Kevin Kulio ovekovečio je neke od najlepših terena za basket na svetu.

|
okt 7 2017, 6:00am

Sve fotografije: Kevin Couliau

Više od tri decenije, francuski fotograf Kevin Kulio putuje svetom u potrazi za najboljim košarkaškim terenima. On je od detinjstva usmeren na ovaj sport, pa je 2012 snimio dokumentarac Doin' It In The Park u kom predstavlja najpoznatije terene grada Njujorka. Danas radi kao fotograf i videograf za NBA i brojne druge brendove.

Dok poslom putuje po svetu, spreman je da zabeleži najbolje basket lokacije na koje naiđe. Nedavno je u Parizu održao izložbu Sphère d'influence na kojoj se našlo njegovih pedeset omiljenih fotografija terena na otvorenom. Razgovarali smo sa Kevinom i zamolili ga da suzi taj izbor na najboljih devet.

Vašington Park, Čikago

„Ovo mi je verovatno omiljena slika sa cele izložbe. Posle premijere mog dokumentarca u Čikagu 2013., otišao sam do terena u Vašingon Parku gde su neki klinci igrali tri na tri, ali čim su videli da ih slikam prestali su da igraju i počeli da poziraju. Igrači u Njujorku i Čikagu su prirodno talentovani da zauzmu pozu pred kamerom."

Hong Kong

„Meni su lično tereni u Hong Kongu najlepši na svetu – arhitektura, boje, čistoća, nema im ravnih. Ovaj konkretan teren sam jedva našao, nalazi se na drugom spratu parkirališta, liftom se stiže do njega."

Kébémer, Senegal

„NBA zvezdu Gorgui Dienga sam 2014 pratio do njegovog rodnog grada Kebemera na severozapadu Senegala, gde je renovirao terena na kojima je kao dete igrao. Na slici je njegov rođak Adama Samb. Mnogi uspešni afrički sportisti ulažu novac da bi pomogli području u kom su ponikli – ova slika je za mene simbol upravo te težnje."

Bruklin, Njujork

„U pripremi dokumentarca Doin' It In The Park, posetili smo 180 terena širom Njujorka. Ovaj u Bruklinu je bio veoma popularan tokom osamdesetih, ali deci je sa vremenom dosadio pa su prešla na neke druge terene. Meni je ova slika poetična jer golubovi lete oko obruča kao što su nekad leteli košarkaši."

Klajburn Park, Čikago

„Ovo je snimljeno u Klajburn Parku 2015. Teren je čuven po tome što se na njemu snimao film Hoop Dreams iz 1994. Sasvim slučajno sam naišao na ove klince kad sam ga posetio."

Bir-Hakim, Pariz

„Ovo je igralište Bir-Hakim, tik ispod Ajfelove kule. Za mene ta slika nosi sentimentalnu vrednost jer je teren nedavno srušen – zamenio ga je jedan od onih odvratnih atletskih stadiona kakvi niču svud po svetu, a bio je po mom mišljenju najlepši teren u Parizu."

Manila, Filipini

„Ovo je snimljeno 2013 u Manili, prestonici Filipina, tokom Doin' It turneje. Mnogi kažu da je Njujork svetska kulturna prestonica košarke, ali Filipincima je košarka zaista strast, to im je nacionalni sport – na jednoj ulici se nađe po pet koševa jedan do drugog, sa po petnaestak metara razmaka. Ali većina igrača je loše opremljena, klinci igraju bosonogi ili u papučama, obruče fiksiraju kamenjem."

Kampala, Uganda

„Ovo je iz Kampale u Ugandi, gde sam pratio događaj po imenu Giants of Africa – seriju trening kampova iz kojih bi trebalo da nikne sledeća generacija afričkih košarkaša. Ove godine su kamp održali i u američkoj školi u Kampali, a okruženje je zaista prelepo. Godinama sam tražio ovakve prizore, ne mogu da verujem da sam najzad jedan našao."

Nju Džerzi

„Ovaj teren se nalazi u Nju Džerziju ali neću da kažem gde – neka ga ljudi sami nađu. Tokom snimanja Doin' It, tražili smo neko posebno mesto za uvodnu scenu. Ovde smo došli u cik zore da bismo videli Menhetn pod prvim jutarnjim svetlom. Na slici je moj ko-režiser Bobito Garsija, šutira trojku dok ja pripremam opremu. Meni je lično ovo veoma draga fotografija, podseća me koliko smo vredno radili na samom početku karijere, tog jutra."

Još primera Kuliovih fotografija mogu se naći na njegovom sajtu i na Instagramu.

Još na VICE.com:

Pogledajte kako ovi momci zakucavaju po tuđim dvorištima

Košarkaški revolveraši kojih više nema

"Stojim iza toga ko sam": Košarkašica Svin Keš o golim fotografijama i osvajanju zlata

Više na VICE
VICE Channels