foto : M. Metlaš // MNPress

A dan je tako lepo počeo...

Jasno vam je da večeras nema pobednika. Što ne znači da ih za par dana neće biti. Možda.

|
22 juni 2018, 8:17pm

foto : M. Metlaš // MNPress

Kažu Englezi, it's the hope that kills you.

Sve je izgledalo savršeno prvih nedelju dana turnira. Pobedili smo Kostariku, izgledali solidno, a onda izašli sa pravim mentalitetom pred Švajcarce i iz druge smislene šanse dali rani gol.

I onda se desilo ono što nam se desilo onoliko puta. Sputani sopstvenim vođstvom, nismo se snašli i prokockali čist prolaz u drugom poluvremenu. Da još bude gore, protivnici su nam se nasmejali u lice proslavom golova koju ne bih komentarisao, barem ne ovde i na ovom mestu.

Stavimo sad njih na stranu ovde, i budimo realni - sami smo sebi pucali u kolena. Već oko tridesetog minuta Aca Stojanović je tokom prenosa zloslutno objavio da "vidi problem, ali ne i rešenje". Problem je postao očigledan početkom drugog poluvremena kada nam je Granit Džaka sa dvadeset metara spucao golčinu, a onda smo, osim par jalovih perioda inicijative, mahom provodili vreme u svojih šesnaest.

Ako je selektor Krstajić prvi meč turnira odradio savršeno, u drugom je promašio u svakoj ključnoj fazi. Adem Ljajić je uspeo da izmami par uzdaha od kolege Stojanovića (onaj uzdah posle konstatacije da je on "moćan na lopti" je redak momenat u drugom poluvremenu koji mi je naterao osmeh na lice), ali malo čega pametnog smo uopšte videli od njega. Ideja sa Nemanjom Radonjićem je jasna, ali je njegov ulazak em kasnio barem deset minuta, em je pomeranje Ljajića u centar samo pojačalo "promaju". Šaćirijev gol je bio samo logičan splet okolnosti. Svi smo ga namirisali, bilo je samo pitanje vremena.

I eto, tako smo posle bombastičnih najava i viđenih bodova stigli do toga da nam treba pobeda protiv Brazila u poslednjem kolu. Realno? Pa, i jeste i nije. Realno, Brazil je marginalno bolji od one Argentine od juče. Sa druge strane, nek' digne ruku onaj koji misli da ćemo se izvadimo iz ovog kanala. OK, da, tako sam i pomislio. Pobeda protiv Brazila za par dana bi verovatno bila najluđa stvar u istoriji srpskog fudbala. Ostaje žal što ja u to prosto ne umem da verujem. Izvolite me demantovati.

Što se Brazila tiče, nekako su pobedili Kostariku danas sa dva gola u zaustavnom vremenu. Nigerija je dobila Island. Ali koga briga, iskreno. Proveo sam poslednjih pet dana maštajući kako ću vam večeras pisati o tome kako je osamnaest godina bola konačno za nama. Sad...sad mislim da ću da popijem nešto.

It's the hope that kills you. Živeli.

PS. Nema videa sa Jutjuba. Sami ih nađite, ja ono ako vidim još jednom vrištaću.


Više na VICE
VICE Kanali