Reklame
Sport

Severnokorejska "armija lepotica" stiže na zimske olimpijske igre

Kim Džong-Un pokazuje koliko su Donald Tramp i on zapravo srodne duše

pisao Liam Daniel Pierce
24 Januar 2018, 7:00am

foto : EPA-EFE

Mislili ste da su nuklearke jedina stavka u arsenalu velikog vođe Kim Džong-Una? E pa, prevarili ste se. Osim raznih bojevih glava visoke razorne moći, Kim takođe na raspolaganju ima i odred zgodnih mladih devojaka koji se finansira iz državnog budžeta. Kako tvrdi Los Anđeles Tajms, ova „vojska lepotica“ će biti specijalan gost na zimskim olimpijskim igrama u Pjongčangu u Južnoj Koreji. Zadatak? Navijanje.

Severna Koreja se nedavno dogovorila sa južnim susedom oko učešća na zimskim igrama. Jedna od stavki pregovora, čija je najznačajniji rezultat taj da će dve Koreje defilovati zajedno na otvaranju, je bila i posebna dozvola da se delegacija od 230 severnokorejskih devojaka pojavi na igrama kako bi bodrila njhove sportske ljubimce (kojih će, inače, biti oko deset). To vam je barem zvanična verzija. Nezvanično, devojke su samo propagandno oruđe – one imaju posebno dizajnirane koreografije i pesme i često se oblače u vojne uniforme.

Novinar Los Anđeles Tajmsa nam dodatno pojašnjava o čemu se ovde radi.

„Elaborantne koreografije ove „trupe“ su itekako privukle pažnju južnih Korejanaca u minulih nekoliko godina. Radi se o devojkama starih do dvadeset i pet godina i viših od 162cm, koje partijski kadrovi svojeručno regrutuju iz plesnih škola ili sa univerziteta. One takođe imaju i duvački orkestar koji ih prati.“

„Šanse da neki severnokorejski sportista uzme bilo kakvu medalju su vrlo male, tako da će nastup ovih devojaka biti čisto propagandna manifestacija, smatra An Čan-Il, prebeg sa severa koji je danas na čelu Svetskog Instituta za Studije o Severnoj Koreji. Čan-Il poručuje da uostalom nema druge zemlje na svetu koja bi poslala ovakvu „delegaciju“ na olimpijske igre.“

Inače, jedna od poznatijih „veteranki“ ove „paravojne formacije“ je i Ri Sol-Džu, supruga Kim Džong-Una. Takođe, Tajms nas obaveštava da ne može baš svaka šuša da uđe u ovo odabrano društvo.

„Sve devojke koje konkurišu za „vojsku lepotica“ imaju ispit rodoljublja i lojalnosti prema državi. Takođe, ne smeju imati rođake u Južnoj Koreji, što povećava risk od prebega“.

Drugim rečima, u Koreji ništa novo...