Record of Cherry road fotografija
Cherry Road
Foto

Ove fotografije pokušavaju da uhvate paranormalne aktivnosti

Elizabet Moran koristi fotografiju i istražitelje paranormalnog kako bi se pomirila sa ukletom istorijom svoje porodice.
17 Mart 2019, 7:00am

Priča je prvobitno objavljena u VICE Magazin Truth and Lies izdanju. Kliknite OVDE da se pretplatite.

Odrasla sam slušajući mitove o svom porodično domu, iz ere Građanskog rata, koji je bio seljačka kuća stare plantaže u Mefisu, Tenesi. Pričano mi je o zvucima koraka na stepenicama svake večeri, ali da li je to istina? Ili je moja porodica htela da ovaj duh postane imaginarno realan kroz pričanje i prepričavanje priča o duhovima?

Uz pomoć ujne i ujaka, koji su istražitelji paranormalnog, potražila sam dokaze za nešto što je delovalo nedokazivo. Koristili smo tehnike koje su osmislili spiritualisti pre više od veka, uz moderne alatke za istraživanje: uređaje za snimanje zvuka, EMF metar koji meri elektromagnetsko polje, i laserske mreže koje pojektuju 532nm talasne dužine svetlosti, za koji pojedini istražitelji tvrde da mogu da detektuju vizuelne poremećaje. Sve to smo postavili oko kuće i onda smo čekali - ponekad satima posmatrajući kuću. Nakon svake posete bismo pregledali dokaze koje smo skupili i fotografije mesta aktivnosti.

Radovi prikazani ovde su rezultati naše istrage. Naslov projekta, Record of Cherry Road, i omaž je orignalu “Record of Cherry Road”, projektu moje mame Keri, koji je započela 1960. kao dete kako bi dokumentovala neobjašnjive događaje koji su se dešavali oko nje.

Cilj projekta Record of Cherry Road , je da dovedemo u pitanje naše stalno oslanjanje na fotografiju da bismo dokazali svoje uverenje. Da li jednostavno vidimo ono u šta verujemo, ili verujemo u ono što vidimo?

Stvaranjem fotografija na kojima se prepliću činjenice i vera suočila sam se sa nedostatkom 6. čula u odnosu na navodnu osetiljivost moje porodice na nevdljivu prisutnost. Kao istražitelj paranormalnog oslanjala sam se na beživotne mašine da stvore i potvrde opiljiv duh. Ali fotografije koje su nastale, poput priča o duhovima su istovremeno realne i imaginarne.

Merenje vizuelnih poremećaja #4

Merenje vizuelnih poremećaja #1

Belvi

Koraci duhova (Drugi sprat), iz “Record of Cherry Road" moje majke

Merenje vizuelnih poremećaja #2

Strana 16 (Čudno ali istinito), iz “Record of Cherry Road” moje majke

Artifakt (Ralej groblje)

Noć veštica

Radio kule

Straba 20 (Ne verujem u duhove, ali), iz “Record of Cherry Road” moje majke

Mesto aktivnosti (Dvorište) (532nm)

Polja pamuka (Ectoplazma)

Džordž

Artifakt (Čeri i Gvin)

Džordž, [Džordž], i Džordž

Majk