News by VICE

Facebook kaže da nije prisluškivao vaše razgovore. A jeste.

Koji im je izgovor - "i konkurencija to radi".

pisao David Gilbert
15 Avgust 2019, 8:53am

Vlasnik Facebook-a

Korisnike Facebooka već godinama uveravaju da ta kompanija prisluškuje njihove razgovore dok Facebook optužbe odbacuje kao "teorije zavere".

Ovog utorka, Facebook je priznao da jeste slušao razgovore svojih korisnika.

Odgovarajući na istraživanje Bloomberga koji je došao do saznanja da je Facebook plaćao stotine spoljnih saradnika da transkribuju audio poruke koje su korisnici mesendžera razmenjivali, kompanija Marka Zakerberga je to i priznala.

Facebook je saopštio da su transkribovane samo poruke onih korisnika koji su uključili opciju automatske transkripcije poruka u mesendžeru. U saopštenju se navodi da je da je ta praksa sada zaustavljena.

"Baš kao i Apple i Google, prekinuli smo sa praksom da živi ljudi preslušavaju audio poruke pre nedelju dana", naveo je jedan od portparola Facebooka, ne odgovarajući na pitanje da li će se nastaviti sa ovom praksom.

Dakle izgovor Facebook-a za slušanje poruka korisnika je - i ostali to rade.

Portparol kompanije rekao je za VICE News da je takva praksa uobičajena kod tehnoloških kompanija kao što su Amazon, Apple, Google i Microsoft.

Bloomberg je još u aprilu objavio da je Amazon uposlio hiljade spoljnih saradnika koji preslušavaju audio poruke svog servisa Alexa, a slično saznanje isplivalo je u junu mesecu kada je belgijska TV kuća VRT došla u posed više od hiljadu audio zapisa sa Googla, koji su preslušani od velikog broja uposlenih.

Nedugo zatim, Gardijan je objavio da i Apple prosleđuju na slušanje ono što korisnici kažu audio servisu Siri. Prošle nedelje, VICE je saznao da i Microsoft radi sličnu stvar sa zapisima sa svog servisa Cortana.

Sve nabrojane kompanije tvrde da ne zadržavaju informacije koje dobiju preslušavanjem i da se to radi isključivo u svrhu poboljšanja servisa, a ne recimo u svrhu plasiranja targetiranih reklama korisnicima.

Facebook tvrdi da se trudi da smanji broj preslušavanja audio zapisa svojih korisnika, ali je odbio da odgovori na pitanje da li slična praksa postoji i kada su video pozivi u pitanju.

Ipak, najnovije saznanje je samo još jedno u dugačkom nizu kršenja privatnosti korisnika koje je Facebook priznao u poslednjih nekoliko godina, poput skandala sa Kembridž analitikom kada su kompromitovani podaci nekih 87 miliona korisnika ove društvene mreže.

Treba podsetiti da je prvi čovek Facebook-a Mark Zakerberg pred američkim kongresom prošle godine eksplicitno tvrdio da oni "ne koriste mikrofone krajnjih korisnika i audio zapise kako bi što bolje plasirali reklame".

"To su teorije zavere. Mi to ne radimo", rekao je on tada.

Ovaj tekst je prvobitno objavljen na VICE US.

Tagged:
Facebook
Apple
Google
data
Mark Zuckerberg
prisluškivanje
pravo na privatnost
Ugrožavanje privatnosti