More neprekidno nanosi cigle čistog kokaina na plaže na Fidžiju

Više od 100 paketa se pojavilo na fidžijskim ostrvima u protekla tri meseca.

|
23 Septembar 2018, 6:00am

Fotografija: Shutterstock (levo), Shutterstock (desno)

U proteklih par meseci, more je izbacilo više od 100 paketa kokaina na obale fidžijskih ostrva. Prvo su se pojavili na arhipelagu Lau – 31 paket, ukupne težine od 40 kilograma, i procenjene vrednosti od oko 20 miliona australijskih dolara, iskrcan na pustoj peščanoj plaži. A onda se u roku od dve nedelje pojavilo još devet.

Samo u poslednjih šest nedelja, plima je nanela na desetine i desetine njih. A oblast u kojoj se pojavljuju se širi: sa arhipelaga Laui na Buu, Taveuni, a onda i na Jasavu. Policija sumnja da ih ima još više, na pustim ostrvima, dalje na pučini: svaki paket sadrži čistu, belu koku, a na svakom se nalazi misteriozni pečat sa bizonom na travnatom proplanku.

Ali niko izgleda ne zna odakle dolaze.

Komesar policije Fidžija, General major Stitiveni Kuiliho ove nedelje je potvrdio da je u toku zajednička istraga sa australijskim vlastima i mornaricom Fidžija, da bi se utvrdio originalni izvor droge. Za sada, policija deluje združeno sa zajednicom: oslanja se na dobru volju poštenih građana koji su slučajno našli po koju ciglu kokaina.

I dok vlasti javno apeluju na svakoga ko nađe paket da se odupre porivu da ga otvori, nekoliko paketa je već bilo načeto pre nego što su bili predani policiji, izveštava Fidži Tajms.

„Apelujemo na ljude da ne pokušavaju da ih otvore, zato što je to opasno“, izjavila je za Fidži Brodkasting Korporejšn portparolka policije Ana Naisoro. „To je kokain u svom najčistijem obliku, kao što smo i ranije napomenuli, tako da smo zabrinuti i za njihovu bezbednost“.

Ali komesar policije Kuiliho insistra da ovaj kokain – za koji sumnja da je bačen u more možda i pre više od godinu dana – nije trebalo da završi na Fidžiju.

„Bačen je negde na pučini, a destinacija za njega je bilo neko drugo mesto“, kaže on. „Tako da naporno radimo na tome da nađemo mesto na kome je to urađeno... sarađujemo sa australijskim kolegama, koji koriste svoje resurse, da bismo dalje istražili tu oblast u okeanu, gde mislimo da je taj kokain možda bačen“.

„Nastavićemo to da činimo, zato što naše analize pokazuju da još paketa pluta tamo negde“.

A šta obični Fidžijci misle o svemu tome?

„Ljude na Fidžiju zanima kome pripada sva ta droga, i zašto je završila na Fidžiju“, objašnjava u mejlu Akosita Talei, novinar Fidži Brodkasting Korporejšn. „Ovo je veoma strašno, kada uzmemo u obzir količinu droge koja je pronađena u roku od samo tri meseca, a činjenica da je doplovila na toliko mnogo morskih ostrva je još strašnija“.

„Koliko dugo je tu? Da li je nova, ili ovo traje par godina? Nameće se toliko mnogo pitanja“.
Slično označeni paketi su zaplenjeni na Tongi svega par nedelja pre nego što su počeli da se pojavljuju na Fidžiju. Ako su Kuilihove sumnje osnovane, onda izgleda da paketi kokaina možda plutaju stotinama kilometara u svim pravcima, u zavisnosti od ćudi okeanskih struja.

Za nekih mesec, dva, cigle bi čak mogle da počnu da se pojavljuju i na obalama Australije...

Ovaj članak je prvobitno objavljen na VICE AU.