Reklame
Svaštara

Kako da preživiš letnje poslove u Srbiji

Rmbanje na plus 40 je mnogo lakše kada znaš da to radiš iz određenog razloga – more, karte za festival, more.

pisao VICE Srbija
03 Avgust 2015, 10:24am

Fotografija: Flicker, Angie Muldowney

Nedavno smo vam pisali o razlozima za i protiv nalaženja letnjeg posla. Situacija u kojoj možete da birate da li ćete da radite ili ne je sama po sebi toliko super, da verovatno toga niste ni svesni. Ali, nisu samo studenti ti koji preko leta nalaze poslove, u Srbiji leto znači porast potražnje za sezonskim poslovima, a to je prilike za sve – staro i mlado.

Ipak, rmbanje na plus 40 je mnogo lakše kada znaš da to radiš iz određenog razloga – more, karte za festival, more. Kad se zarađivanje plate svede na golo preživljavanje, subjektivni osećaj onih plus 40 stepeni postaje plus 50, znoj je iritantniji i smrdljiviji, a smene duže.

Ali, leto je leto i iako zna da bude okrutno, ima i svoje svetle, divne momente koje treba da iskoristite kako bi što bezbolnije preživeli rmbanje.

Sve zavisi kog se sezonskog posla latite.

PROMOTERKE/PROMOTERI

Ovde stvarno sve zavisi od toga šta promovišete. I od koliko do koliko sati. Na primer, ako radite kao promoterka na Zelenom vencu i delite flajere za jeftine naočare za sunce (one što nisu kineske) i radna uniforma vam je šorc u kome možete da pocrnite komotno kao i u kupaćem – iskoristite prvu smenu i sunčane zrake. Nemojte ni da brojite koliko ste flajera podelili - nađite mesto gde će vam deo glave biti u hladovini, a noge na suncu i uživajte. Zbog golih nogu, verovatno je da će vam dobra većina muške populacije uzeti flajer iz ispružene ruke. Preostale bacite u đubre.

Ako radite večernju varijantu, na primer ispred nekog kafića, ključ je ne biti naivan od samog početka. Još na razgovoru za posao, devojke, recite ne visokim štiklama, dečaci, ne kravatama i mašnama i ostalo će sve biti ok. Posao vam je da budete nasmejani i veseli, pa probajte da to tako i bude. Nije teško, naročito ako posle smene od par sati i sami završite u kafiću u koji ste mamili ljude. E sad, tu ne treba potrošiti celu dnevnicu, ali to ćete valjda sami nekako organizovati.

KONOBARISANJE

Staro dobro konobarisanje je uvek opcija, ali leti može da dobije novu dimenziju ako imate neki štek da platite kartu za put do mora. Bilo kog. Rad u baru na plaži može da bude strašno bolan, poput uboda morskog ježa. Znojićete se ispod radne uniforme (osim ako radite na super fensi mestu gde su vam kupaće gaće uniforma) i nećete smeti da okrenete glavu ka moru iz straha da vam ne pozli kad vidite sve te ljude kako tope guzice dok vi nosite ajncer sa pet flaša piva. Koje ne smete da okusite do kraja smene.

Da, život je stvarno surov. Ali jebi ga, kako god okreneš, na moru si. Ako posle radnog vremena ne znate da organizujete vreme tako da vam bude lepo, onda ne zaslužujete da radite ni u kafiću. Probajete sa kioskom sa pljeskavicama ili girosom.

MALINE, VIŠNJE I OSTALI BOBIČASTI PLODOVI

Fotografija: Flickr, Richard Smith

Ok, ako je verovati dnevnim novinama, u Srbiji nema ko da bere maline. To bi trebalo da značli da ovaj sezonski posao treba staviti na listu najnepoželjnijih i najtežih za preživljavanje. Ali, naučili smo da nije tačno baš sve što piše po novinama, tako da dragi berači, ne brinite. Znamo da postojite. I uz vas smo.

Bez šešira i neke zaštite od sunca, makar ta zaštita bila i to da ste već malo pocrneli, pa se nećete pretvoriti u raka posle pola sata na suncu oko podneva, nema poente uopšte kretati u ovu pustolovinu.

E sada, ima mnogo načina da se preživi - prvo, neki kažu da Srbija ima najobrazovanije berače malina na svetu. Tako možete, na primer, da uživate u dubokim filozofskim razgovorima sa kolegom beračem diplomiranim filozofom. Ili potražite nekog diplomiranog psihologa i napokon saznate sve što ste ikada hteli da znate o tome zašto ne možete da spavate, a da ne zagrlite jastuk, čvrsto, obema rukama.

Sada ozbiljno, pakao sunca u voćnjaku je najlakše zaboraviti uz okej ekipu i sprdnju. Zato ako idete u ovu pustolovinu sami, potrudite se da ih nađete u prva dva dana, jer će svaki sledeći trenutak postati lakši.

FESTIVALI - PROMOTERi I OSTALI POSLOVI

Ti si tu da bi drugima bilo lepo. Možda prodaješ karte, izdaješ kartice ili točiš pivo. Nebitan si i svi jedva čekaju da što pre završe posao koji imaju sa tobom. Čak i ako si prometerka u dopičnjaku, nećeš moći da ostvariš smislenu komunikaciju ni sa kim dva sata nakon otvaranja festivala. Devedeset posto ljudi je cirke, pa tako i tebi savetujemo da se prikloniš. Niko neće izvaliti ako si ljudsko biće koje podnosi alkohol ok i zna da se iskontroliše i odredi kad je dosta.

Nalivanje šarenim sokićima obogaćenim votkom. Uživajte. Biće ok.

UBACIVANJE FLAJERA i ANKETIRANJE

Ubacivanje flajera u poštanske sandučiće ili ispod brisača automobila podseća malo na zanimanje potrčka, i kao što sama reč kaže, uključuje mnogo trčkaranja tamo vamo po gradu. Verujemo da niste naivni i da već imate neki plan kako ćete se i gde kretati po gradu kad opali zvezda u punoj sjaju. Ono što dodatno može da vam skrati muke je da maršrutu presečete kratkim posetama ovom ili onom ortaku - tu mislimo na kratko pićence ili jednostavno sklanjanje od agresivnih stanara koji će vas makar jednom juriti uz pretnje da ne prilazite više njihovim sandučićima jer NE PRIMAJU REKLAMNI MATERIJAL.

Što se anketiranja tiče, anketirane ( a ako radite u prepodnevnoj smeni, verujemo da ćete se sresti sa mnogo penzionera) je najlakše preživeti ako unosite dovoljno tečnosti. Pomenuli smo vam već one voćne sokiće. Obogaćene votkom.

Fotografija: Flickr, Breville USA

SPASAVANJE

Ovo ne može da radi svako, tako da nije baš isto kao većina već nabrojanih poslova. Da bi se posadio na visokoj stolici sa malim suncobranom na bazenu i iz ptičje perspective gledao masu u vodi, potrebno je da ispuniš bar neke fizičke uslove. Tako da, ako si se za ovaj posao spremao, kontamo da si već predvideo sve njegove negativne strane.

Biće ti vruće, ali za razliku od kolega sa malinama, ti imaš mali suncobran, a i ne moraš da praviš nikakve fizičke pokrete osim da osmatraš guzice, tj. kupače u bazenu.

E sada, ako si baksuz pa te zadesi izvlačenje iz vode debelog ortaka sa dlakavim leđima i veštačko disanje posle toga, desilo se.

Seti se da imaš posao.

U tome je u principu caka. Kad se dese ti najteži trenuci, na bilo kom poslu, seti se zašto si počeo da radiš - kinta za more, festival, more.

Pratite VICE na Facebooku, Twitteru i Instagramu

Tagged:
Vice Blog
posao
Leto
reportaže
sezonski poslovi
letnji poslovi