Svaštara

Da li se i druge smrtne opasnosti poput 'Zombi antraksa' nalaze u ledu koji se topi na Arktičkom krugu

Zaraze nisu jedina opasnost koja preti da ispliva na površinu usled globalnog zagrevanja.
01 Septembar 2016, 5:11am

Fotografije su vlasništvo Ministarstva za vanredne situacije Jamal-Nenet autonomne regije

Skorašnje izbijanje "zombi" antraksa prouzrokovano naglim otapanjem permafrosta, koje je ubilo 2, 300 irvasa, hospitalizovalo desetine i usmrtilo jedno dete u severnom Sibiru, moglo bi da predstavlja samo pucanj upozorenja u odnosu na posledice globalnog zagrevanja u budućnosti.

Smrtonosna bakterija je oslobođena zato što je leš irvasa zaražen antraksom, koji je bio zaleđen duže od 75 godina, počeo da se topi usled rekordno visokih temperatura koje su pogodile region. Brzina kojom se permafrost istopio ovog leta je tri puta veća od uobičajene, piše Siberian Times.

Materijal usnimljen na licu mesta asocira na loš SF film. Pored nepregledne površine Jamal-Nenets regije Arktičkog kruga, video prikazuje krdo irvasa, ljude koji šetaju okolo u zaštitnim odelima i maskama, dezinfikujući zemlju i spaljujući zagađene površine.

Infekcija je mahom zahvatila krda irvasa. Iako se broj hospitalizovanih smanjuje – prošle nedelje je u bolnicu primljeno 115 osoba sa sumnjivim simptomima – naučnici se brinu šta bi još moglo da se krije ispod istopljenog leda.

Naučnici su posebno zabrinuti za pojavu velikih boginja. Boris Keršengolts, zamenik direktora za istraživanja na Institutu za biološke problemepermafrosta, izjavio je za Siberian Times da je epidemija velikih boginja 1890. godine opustošila gradove širom severnog Sibira, uključujući i Kolmiju.

"Postojao je grad u kome je 40 odsto stanovništva umrlo," rekao je Keršengolts. "Tela su sahranjena ispod gornjeg sloja permafrosta, na obali Kolmijske reke. Sada, sto godina kasnije, poplave oslabljuju obalu."

Marta 2014. godine, francuski naučnici su otkrili praistorijski virus koji je ponovo oživeo, nakon što je više od 30 hijada godina ležao ispod slojeva leda u Sibiru.

Ali zaraze nisu jedina opasnost koja preti da ispliva na površinu usled globalnog zagrevanja. Tajna nuklearna baza američke vojske – poznatija kao projekat Ledeni crv – koja je sagrađena za vreme Hladnog rata ispod ledenog pokrivača Grenlanda, prvenstveno je trebalo da preraste u mrežu tunela u kojima bi se pravilo oružje za napad na Sovjetski savez u slučaju nuklearnog rata.

Projekat Ledeni crv je napušten 1967. godine zbog nestabilnih uslova na ledu, i Amerikanci su pogrešno pretpostavili da šta god da su napravili za to vreme, to će ostati večno zatvoreno u slojevima leda.

Izveštaj koji je ovog meseca objavila Američka geofizička unija upozorava da podizanje temperature planete i topljenje leda garantuju ispištanje "fizičkog, hemijskog, biološkog i radiološkog otpada ostavljenog na tim prostorima."

Pratite VICE na Facebooku, Twitteru i Instagramu