Fotografija

Fotografije Bouvija i Lua Rida koje dosad niste videli

Ono što je Rozenbaum video prosto kao "način da se zapamte koncerti koje ste posećivali" postalo je važan vizuelni dokument Njujorške istorije.

pisao Ed Rosenbaum; tekst: Emily Manning
27 Oktobar 2016, 2:51pm

'Zlatne godine' knjiga i prateća izložba, sadrži fotografije koje je Ed Rozenbaum uslikao u Paladiumu, CBGB-u i Medison Skver Gardenu kao sedamnaestogodišnji rokenrol superfan.

Dejvid Bouvi, Medison Skver Garden, 1978

Njujork je bio divlje mesto 1977. Ekonomska kriza je pogodila državu, ali je Velika jabuka bila posebno sjebana. Ukombinujte taj pad sa naletima kriminala i nasilja (Semov sin ubistva, praćena dvadesetpetočasovnim nestankom struje tokom julske vrućine) i dobićete bure baruta, metropolu na ivici provalije. Ali dok se grad oko njih bukvalno raspadao, mladi njujorčani su počeli da stvaraju novu kreativnu scenu i muzičke pokrete. Brejkeri i bitmejkeri iz gornjeg Bronksa su posejali seme za hip-hop, donji deo grada je pripadao pankerima. Svet je goreo, ali je barem muzika bila dobra. Ed Rozenbaum je napunio 17 godina 1977. i uhvatio neke od najznačajnijih muzičara tog doba kako nastupaju u najpoznatijim mestima.

Lu Rid, Kapitol teatar, 1978

Rozenbaum je odlučio da na omiljene nastupe nosi Pentaks koji mu je polubrat poklonio. Tokom kasnih sedamdesetih i početkom osamdesetih, Rozenbaum je fotografisao Dejvida Bouvija, Lua Rida, Elvisa Kostela, Blondi, Brusa Springstina, AC/DC, Pretenderse i mnoge druge na mestima poput CBGB-a i Paladiuma (hala u Ist 14. ulici gde su Roling Stonsi gostovali na njihovoj prvoj američkoj turneji, sada dom njujorškog Univerziteta) i, naravno, Medison Skver Gardena. Rozenbaum nije imao novinarske propusnice za bekstejdž; slikao je sa podijuma i balkona. On je bio fan, prvo i pre svega.

Fredi Merkuri, Medison Skver Garden, 1977

Do sredine osamdesetih, Rozenbaum je odustao od fotografisanja svirki i zaposlio se kao portir u jednom soliteru gde je radio decenijama. Skoro je pregledao negative sa koncerta i podelio ih sa jednom stanarkom, studentkinjom. Kada je slušala predavanje urednika magazina Esopus Toda Lipija, ispričala mu je za Rozenbaumobe fotografije. Kasnije, sakupljene su do sada nikad objavljene fotke i Esopus je objavio knjigu Zlatne godine na 56 strana.

Piter Gabrijel, Paladium, 1978

Kako bi proslavio objavljivanje Zlatnih godina, Lipi je oranizovao izložbu Rozenbaumovih rokenrol fotografija. Zlatne godine predstavljaju testament moći tinejdžerskog entuzijazma i pasioniranih fanova: ono što je Rozenbaum video prosto kao "način da se zapamte koncerti koje ste posećivali" postalo je važan vizuelni dokument Njujorške istorije.

Pratite VICE na Facebooku, Twitteru i Instagramu

The Jam, CBGB, 1978

Blue Öyster Cult, Paladium, 1979