Svaštara

Pet predmeta koje bismo iz Srbije poslali u svemir

Mi smo pre svega nebeski narod, a ne orbitski, ali nije na odmet da imamo par stvarčica koje bismo poslali u svemir.
16 Mart 2017, 1:33pm

Naslovna fotografija: Flickr/ Stefans02

Ne možemo sa sigurnošću da znamo šta je sve tamo gore. Pored satelita za TV signal i svemirskih stanica u kojima se snimaju smešni Jutjub klipovi bez gravitacije, oko naše planete mogu da kruže vanzemaljci koji spremaju invaziju. Ili samo strpljivo čekaju da se međusobno poubijamo. Ne znam i ne mogu da znam. Ja sam samo tip iz zemlje u kojoj najveću teoriju zavere predstavlja HAARP.

Ipak, postoje neki objekti, izuzev onih striktno funkcionalnih, koji već godinama kruže našom orbitom. Oni ne rade ništa posebno, već se jednostavno vrte gore. Tako se u zemljinoj orbiti nalazi jedna fudbalska lopta koja je originalno pripadala šatlu Čelendžer koji je 1986. eksplodirao nakon prve 73 sekunde leta i dezintegrisao se negde iznad obale Floride. Planetu nam nadgleda i penzionisano rusko svemirsko odelo sa radio odašiljačem zakačenim za kacigu. Tu su i izgubljeni termalni pokrivač i još gomila beskorisnih gluposti koje samo pospešuju teorije zavere i snimanje emisija na History kanalu.

Samo vidim da nema ničeg srpskog gore. Znam da smo mi, pre svega, nebeski narod, a ne orbitski, ali nije na odmet da imamo par stvarčica koje bismo poslali u svemir. Možda ako neki drugi organizmi prvo nalete na srpske brendove odluče da ipak budu miroljubivi prema ljudskoj vrsti. Ili nas samo zaobiđu.

Fakultetska diploma Tomislava Nikolića

Kada već ovde na zemlji stvara teorije zavere u oblasti obrazovanja, a nikome i ničemu ne služi, možda je bolje da je pošaljemo u svemir kao jedinstveni eskponat i dokaz evolutivnog napretka. Kosmosom bi trebalo da kruže rariteti, što Nikolićeva diploma definitivno jeste. Aktuelni predsednik je diplomirao na Fakultetu za menadžment u Sremskim Karlovcima sa desetkom, pritom častivši sve članove komisije sabranim delima Vojislava Šešelja. Jedini je problem što niko tu diplomu ne može da nađe. Ali kada konačno bude iskopana, vremensko prostorna galerija oko zemlje bi bila idealna za njeno finalno odredište. Pod uslovom da diploma već nije tamo.

Albumi grupe 187

Nešto neuništivo, neizbrisivo, ali definitivno materijal koji svi želimo da zaboravimo, a ne možemo da mu se odupremo. Jedino rešenje je da svaku pesmu, svaki spot, svaku reč koja bi nas asocirala na ovaj sastav, sakupimo u jednu kapsulu i pošaljemo u orbitu. Šanse za uspeh su 50 odsto. Možda ćemo spasiti ovozemaljski život, kratkoročno, ali ako signal nekog satelita uhvati kapsulu, ubaguje i proširi plastične bitove i rime o seksu u Spido gaćama, onda je sudbina čitave planete dovedena u pitanje. No, ne bi bilo prvi put da mi nešto zajebemo, tako da, vredi probati.

Članska karta SRS Aleksandra Vučića

Prva stvar nakon eventualne pobede na predsedničkim izborima koju bi Aleksandar Vučić trebalo da uradi jeste da svečano lansira člansku kartu njegove nekadašnje partije u svemir. Možda bi tako mogao i da se označi početak rada na prvom srpskom svemirskom projektu, znate, kada je već najavljen metro u Beogradu i slična naučna fantastika. A time bi i označio zvaničnu pobedu, jer će se na predstojećim izborima prvi put u karijeri boriti rame uz rame sa svojim bivšim idejnim vođom.

Scena kada se Kusta ljubi sa Monikom Beluči

Jedini tip sa ovih prostora i sa starom šubarom koji je uspeo da se poljubi sa takvom ženom, pa makar i na filmu. Kusta je neverovatno ponosan na sam čin, zašto ne bismo i mi? Zašto nam ta scena, ta najbolja filmska scena ikada snimljena, sa sve tikvama i onom močvarom, ne bi večno lebdela nad glavama? Zašto ne bismo dopustili sebi mogućnost da nam te slike svake noći ulaze u glavu i omogućuju blažen san. Samo saznanje da su tamo gore olakšalo bi nam mnogo toga.

Lopta kojom je Mijatović pogodio prečku

Ta prečka je bolela. Bolela je mnogo više od bilo kog političkog prevranta, krađe izbora, inflacije i sigurno nas je bolela više nego Hrvate ona trojka Đorđevića. Nema takvu tragičnu priču kao lopta astronauta Elisona Onizuka, ali se mi ove naše lopte sećamo dosta tragično. Nemamo sredstava, niti tehničkih mogućnosti, da pošaljemo čitavu prečku, Mijatović još uvek koristi gel, to ne možemo da mu oduzmemo, pa je lopta odličan izbor. Jeste malo krađa ideje zato što gore već postoji jedna lopta, ali ako vam biti lakše, znajte da je ovo Bregovićev predlog.

Još na VICE.com:

Zemlju skoro da je zveknuo asteroid a da to niko nije provalio

Idemo na Mars već 2030. godine

Koliko čovečanstvo mora da se promeni da bi opstalo na drugim planetama