Reklame
Kosovo

Sve je pogrešno u Vulinovoj priči o Kosovu osmacima u Beogradu

Uz sve najbolje namere, gospodine Vuline, bolje da ste ostali u onoj crnoj jakni.

pisao Uroš Dimitrijević
17 Mart 2017, 2:01pm

Fotografije: skrinšot

Ministri Mladen Šarčević i Aleksandar Vulin održali su danas čas posvećen pogromu Srba sa Kosova 2004. godine u jednoj beogradskoj osnovnoj školi. Vulin kao diplomirani pravnik poseduje pregršt znanja o srpskoj tradiciji i istoriji, a Mladena Šarčevića, kao čoveka koji je diplomirao na odseku za geografiju na Prirodno-matematičkom fakultetu, verovatno je poveo sa sobom kao stručnog konsultanta oko pokazivanja teritorije Kosova na karti.

Kao i posle svakog predavanja, puno je pitanja koja iziskuju odgovore. O tragičnim događajima tog marta pre 13 godina svakako treba da se priča, kao i svim onim koji su prethodili. Ali pitam se zašto baš ova dva ministra? Okej, Šarčević je ministar obrazovanja, ali zašto Vulin kad mu je okrug delovanja rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja? Da li im je metodologija odgovarajuća? Da li je gradivo adekvatno prilagođeno uzrastu? Zato sam, u svojstvu jednočlane VICE komisije, uzeo da analiziram segmente predavanja profesora Vulina koji su dostupni javnosti.

Profesor Vulin se odlučio za mudru taktiku prenošenja znanja – počeo je predavanje pitanjem. Pitao je osmake da li su nekada bili na Kosovu. Pošto su osmaci rekli da nisu, profa je izjavio:

Tu grešimo, deco. Morate bar jednom, svaki Srbin mora bar jednom da vidi Kosovo i Metohiju.

Tu grešimo? Grešimo što deca od četrnaest-petnaest godina do sada nisu išla na Kosovo? Dva prsta u vazduh – nastavniče, kako to mislite da odemo? Na piknik? Jednodnevnu ekskurziju? Da li vi, gospodine Vuline, imate bilo kakav uvid u odnose Beograda i Prištine, naročito u poslednjih par meseci? Sećate se onog voza? Da, lepo je oslikan, to niko ne spori, savršen je za selfije za klince koji žele da nauče nešto o domovini i više cene svoju tradiciju ili poreklo, ali zar vam se ne čini da je malo napeto bilo sa tim vozom? Nešto se dugo čekalo na granici, a deca tad mogu da postanu nervozna, pa možda nije neophodno da ih maltretiramo.

Samo da vidite, ništa više. Videćete, selo k'o selo, put k'o put, sir k'o sir

Pa zašto da idu ako ne postoji ništa specijalno? Da li zaista mislite da klincima čija se pažnja meri u sekundama možete da prodate aranžman o obilasku kulturne baštine, rekavši im u startu da tamo nema ničeg posebnog. Pa morate makar malo da ih navučete.

Ali osetićete nešto (o da, evo ga objašnjenje, jes), nešto što ne može da se opiše.

Kako očekujete da vas bilo ko shvati ozbiljno ako vi ne umete rečima da objasnite. Kakvo je to vantelesno i vanvremensko iskustvo koje ih dole očekuje? Izgubljeni viseći vrtovi? Ćup sa blagom na kraju duge? Kako da naterate klince koji vas gledaju, pritom nemaju pojma ko ste vi, jer još uvek više vremena provode na 9Gagu nego na domaćim informativnim portalima, čekaju da zvoni i najveća im je muka šta će da jedu na odmoru, da posete nešto za šta im vi kažete da je neopisivo?

Osetićete se velikim i važnim kada budete videli šta je vaš narod pre hiljadu godina mogao da pravi

Hiljadu godina? Okej, gospodine Vuline, možda ste promašili koji vek gore-dole, jer su Visoki Dečani i Gračanica koje vi pominjete sagrađeni oko 1300. godine, što bi značilo da pre hiljadu godina naš narod nije mogao da napravi ništa, jer verovatno ništa nije ni postojalo na tim mestima. Tu se smenjivala bugarska i vizantijska vlast sve do 12. veka, ne znam kakve veze to ima sa direktnim precima. Ako je to poruka koju treba usaditi ovim klincima, onda je okej. To su klinci, šta oni znaju. Mislim, očigledno je da ne znaju ništa, ali je i pitanje šta treba da znaju. A vi znate šta treba da znaju.

U vreme kada su neki drugi narodi pravili male kućice, vaši preci su pravili Visoke Dečane.

Male kućice. Pleonazam, ali pretpostavljam da je to samo trik, da testirate klince. Ali vratimo se na kućice. Poput one kućice od Nidaros katedrale u Trondhejmu, završene 1300. godine. Ili Vestminster Hol čiji je krov završen 1393. Pjaca del Kampo u Sijeni? Zvonik Đoto u Firenci? Na te raspale barake mislite? Kršina totalna. Okej je isticati značaj srpskih istorijskih građevina, ali nije okej reći klincima da je svet izvan Srbije prestao da postoji u četrnaestom veku. Ili kako vi kažete, pre hiljadu godina.

Gračanica. Foto via Flickr/ korisnik Quinn Dombrowski

Niste vi krivi za to. Krivi smo mi odrasli, što vas ne vodimo i nismo razmišljali, ali hoćemo više da razmišljamo i razmišljaćemo

Stanite. Zaustavite i kampanje i sve, obustavite kretanje objekata kroz kosmos, jer je upravo neko iz Vlade Srbije priznao krivicu rekao da želi više da razmišlja. Okej, vaša je krivica, budimo toliko otvoreni i blagonakloni i recimo da vam je oprošteno, šta ćete da uradite sad za popravni? Da se zadržimo na školskom vokabularu.

Bićete tamo da svojim rukama pipnete mermer Dečana, da pomazite Gračanicu.

Želite da organizujete ekskurziju ubedivši klince u mitološki značaj dodirivanja Dečana i maženja Gračanice. Stvarno ste upotrebili glagol "maziti" na dan pogroma Srba sa Kosova? Da, lepo je što ste ispeglali retoriku, ali da li ste uspeli u misiji da zainteresujete omladince?

Foto: Skrinšot N1

Šta vam govore lica ove dece? Prošto vrište od zainteresovanosti. Doći će kući, zatrčati se roditeljima u naručje i reći kako će otići da pomaze manastir. "Nisu mislili, mama", reći će dečak sa kezom preko ušiju "ali sada su obećali da će da misle. Možda idemo vozom, još uvek se ne zna, ali svi navijamo za to jer smo čuli da je strava."

Uz sve najbolje namere, gospodine Vuline, bolje da ste ostali u onoj crnoj jakni. Pa uz onomatopeju i zvuke specijalnih efekata nekako da ubedite klince. Ovako jednostavno ne ide. Ne, ne može popravni.

Više na VICE.com:

Tako je govorio Vulin

Treba li nam veći dokaz da je Kosovo srpsko od natpisa na "specijalno dizajniranom" vozu

Gradonačelnik Mali i istraga: kako čovek da rasporedi 29 nekretnina

Tagged:
škola
predavanje
Vulin
kulturne baštine
Gračanica