Belorusija blokirala delove Interneta usred istorijskih protesta protiv Lukašenka

Twitter, lokalni novinari i organizacije koje se zalažu za slobodan internet prijavljuju probleme sa internetom širom Belorusije.
11 Avgust 2020, 3:00pm
protest u belorusiji

U nedelju je hiljade ljudi preplavilo ulice gradova u Belorusiji kako bi protestovali protiv objavljenih rezultata predsedničkih izbora, na kojima je dugogodišnji predsednik Aleksander Lukašenko pobedio, osvojivši 80 posto od ukupnog broja glasova. Vlada je odgovorila hapšenjem demonstranata i pokušajem da se blokiraju delovi interneta.

U ponedeljak, Twitter je objavio da su primećene “blokade i bagovi na Tviteru u Belorusiji, kao reakcija na proteste zbog izbornih rezultata.”

“Gašenje interneta je umnogome loše,” napisali su predstavnici ove kompanije u tvitu. “Ono fundamentalno narušava osnovna ljudska prava i principe otvorenog Interneta.”

Deluje kao da su ove blokade Tvitera deo koordinisane kampanje sa ciljem da ometa internet servise.

Access Now, jedna neprofitna organizacija koja prati probleme povezane sa slobodom na internetu širom sveta, u tvitu je saopštila da su vlasti u Belorusiji onemogućile pristup desetinama sajtova - uključujući i one nezavisnih medija - i blokirale određene VPN-ove, koji su nekim građanima omogućavali da zaobiđu blokadu i povežu se na mrežu. NetBlocks, organizacija koja prati probleme i prekide na internetu, kažu da je ova država “najvećim delom oflajn” već skoro 24 časa.

Lokalni novinari prijavili su da su njihovi VPN-ovi takođe blokirani.

Twitter je odbio da nam obezbedi još informacija o tome šta se dešava u Belorusiji.

Ambasada i Konzulat Belorusije u SAD nisu odmah odgovorili na naš zahtev za komentar.

Lukašenko, koga mnogi nazivaju i “poslednji diktator u Evropi,” vlada Belorusijom već 26 godina. Njegova glavna protivnica, Svetlana Tikanovskaja odbila je da prizna rezultate prvog kruga izbora, i pozvala narod na protest protiv vlade.

Imate informacije o blokiranju interneta u Belorusiji? Voleli bismo da čujemo šta znate. Možete kontaktirati našeg kolegu Lorenzo Franceschi-Bicchierai sigurnim putem preko aplikacije Signal na broj +1 917 257 1382, lorenzofb na mreži Wickr, OTR chat na lorenzofb@jabber.ccc.de, ili mejlom na lorenzofb@vice.com.

Kako je VICE News izveštavao iz prestonice Minska, policija je nasiljem odgovorila na proteste, ispaljujći gumene metke i šok-bombe. Sada, kada delovi interneta ne funkcionišu, demonstranti moraju pronalaziti nove načine da komuniciraju jedni sa drugima. Vlada Belorusije za ove prekide u internetu krivi nekoga “spolja ko pokušava da napravi prekid komunikacije među našom populacijom.”

Belorusija je samo jedna u nizu država koje su blokirale Tviter u vreme konflikta i protesta, nakon što je to učinio Egipat 2011, Turska 2014, i Venecuela takođe 2014.