Rezultati istraživanja o Trampovoj popularnosti su toliko loši da Republikanci počinju da paniče

Stratezi Republikanske stranke koji rade na izborima za Senat i Kongres kažu za VICE News da gledaju kako Trampovi procenti strmoglavo opadaju u državama i okruzima širom zemlje.
24 Jun 2020, 2:34pm
Trampara
Predsednik Donald Tramp ide ka Marine One posle izlaska iz Bele kuće, Vašington, 11. jun 2020.

VAŠINGTON – Ankete o popularnosti predsednika Trampa nikada nisu imale gore rezultate, i republikanci počinju da paniče da mu se sprema istorijski debakl, zbog kojeg bi mogao sa sobom na dno da povuče i ostatak partije.

Po skorašnjem istraživanju na nacionalnom nivou, Tramp za bivšim potpredsednikom Džoom Bajednom zaostaje skoro 10 procenata. A republikanci privatno priznaju da stvari izgledaju jednako loše i na lokalnom nivou. Više od šest stratega republikanaca koji rade na izborima su rekli za VICE News da gledaju kako Trampovi procenti strmoglavo opadaju u državama i okruzima širom zemlje. Njegova popularnost kod birača već je pretrpela udarac zbog njegove nespretne reakcije na koronavirus – a njegova zapaljiva reakcija na opšte proteste pokreta Crni životi su bitni ga je gurnula još niže u ključnim grupama glasača.

„Okolnosti su po nas trenutno baš bez veze. Imamo svetsku pandemiju, ekonomija propada, a sada nam se prikačio i rasni rat“, upozorio je jedan od stratega republikanaca koji se bavi izborima na više nivoa. „Kada bi izbori bili održani danas, govorili bismo o debaklu. Bili bismo na klizištu“.

Kada bi izbori bili održani danas, govorili bismo o debaklu. Bili bismo na klizištu.“

Predsednik teško zaostaje za Bajednom u državama i okruzima koji su „pocrveneli“ 2016, i koji su mu potrebni da bi 2020. ponovo pobedio. Tramp je u alarmantno lošoj formi u državama koje su na početku izbornog ciklusa delovale daleko van dometa demokrata. A njegove užasne brojke ne pogađaju samo njega: republikanci su sve zabrinutiji da bi on mogao da ih košta i Senata, i da nakon narednih izbora demokratama preda objedinjenu kontrolu u Vašingtonu.

Tramp i njegov štab kampanje javno oštro kritikuju istraživanja javnog mnjenja – čak su pretili i da će tužiti Si-En-En zbog istraživanja koje kaže da zaostaje za Bajednom za 14 posto. Ali iako republikanski stratezi kažu da je ta cifra najverovatnije malo prenaduvana, privatno kažu da ni njihova istraživanja nisu mnogo bolja.

Države u kojima mora da pobedi

Bajednova prednost u Mičigenu, državi u kojoj je Tramp 2016. pobedio, naginje kao dvocifrenom broju. Istraživanja javnosti pokazuju da je Trampova popularnost opala u Viskonsinu i u Pensilvaniji, u dve države u kojima je na prethodnim izborima pobedio. Bajden vodi u Arizoni, državi u kojoj je Tramp pobedio, sa cifrom većom od statističke greške u istraživanju. A Bajden je u blagoj prednosti i u Floridi i u Severnoj Karolini, u dve države u kojima je prošli put pobedio.

A u drugim državama gde je Tramp 2016. pobedio sa velikom razlikom, ta razlika je iznenada postala neprijatno tesna. Republikanski stratezi kažu da su Džordžija, Ajova, Ohajo, pa čak i Teksas, na granici statističke greške, po nedavnim istraživanjima. Tramp je 2016. u Džordžiji pobedio za pet procenata, u Ohaju za osam, a u Ajovi i Teksasu za devet.

Jedan strateg republikanaca koji je bio umešan u više izbora za Kongres je rekao da je nedavna telefonska konferencija članova iz svih država izazvala uzbunu.

„Ove nedelje sam se čuo sa čitavim svojim timom“, kaže izvor, kome je garantovana anonimnost, da bi iskreno govorio o trenutnim nedaćama svoje partije. „Razgovor se odužio na 15 minuta. U bukvalno svakom segmentu, Trampovi brojevi opadaju. A najviše zabrinjava to što mu je popularnost opala kod starijih građana“.

Taj izvor je rekao da bi, kada bi se održali danas, izbori imali „razorne“ posledice po Republikansku partiju, koja ne bi izgubila samo Belu kuću, već i Senat, a verovatno i neka mesta u Kongresu – iako se za njih borba vodi u okruzima u kojima je Tramp 2018. pobedio demokrate. A to upozorava na slične rezultate predsedničkih izbora 1988, kada je predsednik Džordž V. Buš pobedio u 40 država u izbornoj mećavi.

Tramp mora da se sabere, i njegova kampanja mora da se sabere, ili će biti stvarno problematično.“

„Tramp mora da se sabere, i njegova kampanja mora da se sabere, ili će biti stvarno problematično“, kaže strateg. „To bi bilo katastrofalno“.

Republikanci kažu da Tramp gubi nezavisne glasače, i nastavlja da gubi glasove žena, jer ga bele žene bez visokog obrazovanja napuštaju. Neki takođe uočavaju zabrinjavajući pad kod starijih građana, kao i od glasača generacije X.

A Tramp je čak počeo da gubi i nešto podrške u svojoj obično čvrstoj republikanskoj bazi. Dva različita izvora kažu da su nedavna privatna istraživanja pokazala da je podrška Trampu među glasačima republikanaca opala na osamdesetak procenata – što je i dalje visoka cifra, ali znatno niža od preko 90, koju je imao tokom većeg dela svog predsedničkog mandata.

4 meseca je večnost

Do izbora u novembru je preostalo još četiri meseca, a poslednjih par katastrofalnih meseci je pokazalo koliko brzo stvari u politici mogu da se promene. Pre četiri meseca, delovalo je da je Berni Sanders glavni kandidat za nominaciju demokrata, a Senat je upravo glasao protiv opoziva Trampa sa mesta predsednika. A burni poslednji mesec kampanje 2016, kada su se rezultati istraživanja menjali kao na klatnu, pokazuje da politika može da se menja brzo.

Republikanci kažu da još uvek ima mnogo vremena da se stvari preokrenu. Čak iako izgubi u novembru, oni misle da mogu da sačuvaj Senat, ako Tramp popavi svoje brojke, a dovoljno umerenih se podeli i podrži republikance u trci za Kongres. Kampanja za predsedničke izbore još nije u punom zamahu, a za kasniji početak uglavnom je zaslužan koronavirus. Ali republikanci se u velikom broju slažu da će biti u velikoj nevolji, ako izbori ostanu referendum o Trampovom učinku.

„Što se tiče istraživanja, republikanci su u najvećoj krizi, od početka Trampove ere.“

„Što se tiče istraživanja, republikanci su u najvećoj krizi od početka Trampove ere, i ako se nešto ne promeni, u novembru republikancima neće biti prijatno“, kaže jedan republikanski strateg iz Senata. „Ono što je dobro je to što još uvek ima vremena. Ali tema razgovora mora da se promeni. Priča se samo o Trampu“.

Za demokrate, borba za Senat je dugo izgledala kao Sizifov posao – ali to se u poslednjim nedeljama promenilo.

Demokrate moraju da osvoje tri mesta, a obe partije očekuju da demokrate izgube u Alabami, ali i da pobede u Arizoni. Senator Kori Gardner (republikanac iz Kolorada) bije neravnopravnu bitku u državi u kojoj su Trampove brojke slabašne. Na taj način će izgubiti dva mesta, sa senatorkom Suzan Kolins (republikanka iz Mejna) i senatorom Tomom Tilisom (republikanac iz Severne Karoline) koji su sledeći na spisku. Dvostranačka privlačnost Kolinsove je poslednjih godina izbledela, i po nedavnim istraživanjima, razlika je tesna. Od Tilisa se očekuje da će imati rezultate slične Trampu, ili malo slabije, a Tramp u Severnoj Karolini trenutno gubi.

Ali za demokrate se mapa izgleda širi, jer se razlika u mnogim državama iznenada smanjila. Senatorka Džoni Ernst (republikanka iz Ajove) kaska po nedavnim istraživanjima, po kojima je Tramp u blagoj prednosti, a senatora Stiva Dejnsa (republikanac iz Montane) očekuje žestok okršaj sa guvernerom Montane Stivom Bulokom (demokrata). Ako Tramp izgubi Džordžiju, mesta koja drže senatorka Keli Lefler (republikanka iz Džordžije) i Dejvid Perdju (republikanac iz Džordžije) takođe bi mogla da budu ranjiva. Usamljena republikanska meta izvan Alabame, senator Gari Piters (demokrata iz Mičigena) nema za šta da se brine, ako Bajden komotno osvoji njegovu državu.

„Stvari u Senatu trenutno stoje prilično zloslutno.“

„Stvari u Senatu trenutno stoje prilično zloslutno“, kaže republikanski strateg za izbore na svim nivoima. „Oni jednostavno imaju toliko mnogo prilika, a istraživanja su trenutno tako loša“.

Republikanska partija još uvek ima neke usađene prednosti. Trampu je otvoren put do pobede u kolegijumu izbornika, čak i ako za par procenata izgubi na nacionalnom nivou, a čak i ako tesno izgubi, demokrate će verovatno morati da osvoje par mesta u državama kao što su Montana i Ajova da bi preuzeli kontrolu u Senatu.

Republikanci takođe kažu da je za prednost demokrata u istraživanjima delom zaslužno i to što imaju više TV reklama nego republikanci – a to počinje da biva izjednačno.

„Demokrate u trci za Senat ljudi tek počinju da proučavaju i procenjuju, nakon što su se više meseci provlačili i nisu bili suočeni ni sa kakvim teškim pitanjima. Što više birači budu znali o problemima sa njihovom prošlošću i minulim radom, to će po njih biti teže na samim izborima“, kaže portparol Nacionalnog republikanskog senatorskog komiteta Džesi Hant.

Ali iako mnogi republikanci misle da stvari ne mogu da budu mnogo gore, nema garancija da je to istina. Jedan strateg republikanaca koji je izrazio manje brige nego mnogi drugi, odmah nakon što je video teške optužbe bivšeg savetnika za nacionalnu bezbednost Džona Boltona protiv Trampa, okrenuo je telefon i razgovor započeo rečima: „Kakvo sranje“.

„Jesmo li dotakli dno, ili dno još nije ni otpalo?“, pita se jedan drugi strateg. „Ne znam šta može da nas izvuče iz ovoga. Ljudima je verovatno jebeno muka od svega“.

Naslovna strana: Predsednik Donald Tramp ulazi u predsednički helikopter na južnom travnjaku Bele kuće u Vašingtonu D.C, 11. juna 2020. (Fotografija: SAUL LOEB/AFP via Getty Images)