News by VICE

Video snimak pokazuje kako mrtve u Bruklinu utovaruju u hladnjače

“Ovo je stvarno, ovo je Bruklin, ljudi", kaže lik koji snima video

pisao Emma Ockerman
01 April 2020, 2:42pm

Foto: FB skrinšot

Juče su u Njujorku snimljeni ljudi u zaštitnoj opremi kako utovaruju nešto što liči na tela u hladnjače, zapravo improvizovane mrtvačnice, čemu svedoče fotografije i videi koji kruže po društvenim mrežama.

Njujork je trenutno svetski epicentar epidemije korona-virusa, sa preko 33.000 slučajeva i 776 mrtvih. Grad Njujork je nedavno - kad već ne može da poruči dovoljno respiratora jer se u Americi savezne države međusobno nadmeću na licitaciji za respiratore - nedavno poručio 45 hladnjača u kojima će čuvati leševe u slučaju da bolnice i mrtvačnice postanu preopterećene, kako javlja Bloomberg News. Izgleda da su hladnjače ubačene u upotrebu odmah, već za vikend.

Jedan video kamiona koji stoji ispred bolnice u Bruklinu je prvo objaven kao Facebook Live u nedelju, i u njemu vidimo nekoliko radnica u zaštitnoj odeći kako okružuje mali viljuškar koji prevozi nešto što dosta liči na leševe i utovaruje ih u beli kamion. Predstavnici bolnice nisu bili dostupni za komentar.

“Ovo je stvarno, ovo je Bruklin, ljudi” kaže lik koji snima video. "Rođeni, ovo moramo da shvatimo ozbiljno", dodaje. Džon Li, osoba koja je objavila Facebook Live post, nije odogovorio VICE Newsu na molbu za komentar.

Ispred jedne bolnice na Menhetnu, medicinska sestra urgentnog odeljenja je primetila takav kamion u nedelju ujutro, otvorila vrata i ušla unutra da bi fotografisala preminule ljude, prekrivene i naslagane duž čitavog kamiona. Poslala je svoje fotografije BuzzFeed Newsu.

Grad Njujork nije preduzimao ovako drastične mere kao što je postavljanje improvizovanih mrtvačnica još od 11. septembra 2001, kako javlja CNN, a ove nove pokretne mrtvačnice su podigle kapacitet smeštanja preminulih za 3.600 tela. U svaki kamion može da stane do 44 tela, kako javlja Bloomberg News. Ispred nekih bolnica u gradu su takođe postavljeni i šatori koji služe kao mrtvačnice.

Aja Vordi-Dejvis, portparolka zdravstvene službe Njujorka, izjavila je prošle nedelje da će kamioni biti strateški raspoređeni u blizini bolnica "kako bismo bili spremni za najgori mogući scenario". (Kancelarija za zaštitu zdravlja nije odgovorila na upite za komentarom)

“Veoma se nadamo da nam neće trebati", rekla je.

Članak je prvobitno objavljen na VICE US.

Tagged:
njujork
mrtvačnica
COVID-19
Korona virus
covid