fenomeni

Evo još dokaza da su sušilice za ruke odvratne

Nova studija je pokazala da duvaju bakterije u vaše ruke. Fuj!

pisao River Donaghey
16 April 2018, 5:25am

Fotografija: Rosmarie Wirz via Getty.

Ljudi, imamo loše vesti. Izgleda da su sušilice za ruke u javnim toaletima prilično odvratne, iako su bolje za prirodnu okolinu od korišćenja papirnih maramica. Još 2016. godine je otkriveno da one fensi Dyson sušilice šire više bakterija od toalet papira, a pre samo nekoliko meseci je jedan student mikrobiologije sproveo sličan test i došao do podjednako groznih rezultata. Ova istraživanja ukazuju na to da sušilice za ruke šire bakterije kao da prave vortex od gomile mikroba, ali sada smo dobili najnovije dokaze da su stvari možda mnogo gore nego što smo mislili.

Rezultati nezavisno finansirane studije, koja je objavljena u Primenjenoj i ekološkoj mirkrobiologiji, kažu da sušilice mogu da povuku u sebe mikroskopske količine fekalija koje se nađu u kupatilu i onda ih izduvaju na vaše ruke tokom sušenja. Istraživači sa Medicinskog fakulteta Univerziteta u Konektikatu su testirali različite sušilice po fakultetu tako što su stavljali pločice ispod vazduha i onda ih testirali na bakterije.

"Pločice koje su bile pod sušilicama do 30 sekundi su imale između 18 i 60 bakterijskih kolonija," piše u izveštaju, dok su pločice koje su bile izložene normalnom vazduhu u toaletu imale po jednu koloniju.

"Ovi rezultati pokazuju da razne bakterije, potencijalno patogene i spore, mogu da se nađu na rukama kada se one suše na ovaj način," piše u studiji. Evo u čemu je stvar – svaki put kada pustite vodu u WC šolji čestice govana i bakterija uzlete u vazduh, a sušilice za ruke ih mogu pokupiti i izduvati na sledeće mokre ruke.

Da, to znači da sledeći put kada budete sušili ruke na ovaj način, možete bukvalno da ih potapate u čestice tuđeg govneta. Da, ovo je ekstremno grozno. Da, trebalo bi da odete i opet operete ruke odmah – samo ih pustite da se same osuše.

Tagged:
vice
wc
medicina
Istraživanje
higijena
Štroka
тоалет
Pranje ruku
prljavsština