Quantcast
Fotografija: Toilet Paper

Predstavljamo vam savremenu fotografiju u najboljem izdanju

Fotografkinja Zhongjia Sun i 'Toilet Paper' predstavljaju svoje radove u godišnjem foto izdanju VICE magazina.

Fotografija: Toilet Paper

Za potrebe izdanja našeg magazina posvećenog fotografiji, kontaktirali smo 16 perspektivnih fotografa i pitali smo ko ih je inspirisao da se posvete baš toj disciplini. Onda smo pitali i te njihove uzore da li bi hteli da rade sa nama. Rezultat je, mislimo, jako zanimljiv dijalog o prirodi umetničkog uticaja između mladih i razvijenih autora.

Uz fotografije, tu je intervju Zhongjia Sun sa njenim idolima, Maurizio Cattelan i Pierpaolo Ferrari, koji čine Toilet Paper, u kome objašnjavaju poreklo i prirodu svojih radova.

Zhongjia Sun je vizuelna umetnica koja je skoro masterirala fotografiju na Parsons School of Design. Ona sama objavljuje inovativni, šarenoliki magazin Common Common. Njeni radovi su objavljivani u ORDINARY Magazine, Aint-Bad Magazine i iGNANT, a izlagani su u Njujorku, Filadelfiji i širom sveta, uključujući i Chiangmai Photo Biennial na Tajlandu.

Fotografija: Zhongjia Sun
Fotografija: Toilet Paper

Italijanski zajebanti Maurizio Cattelan i Pierpaolo Ferrari rade zajedno od 2009. Naredne godine, formirali su Toilet Paper, koji je nastao iz njihove zajedničke želje da se bave veselom i čudnom fotografijom. Kreirali su nekoliko neverovatnih naslovnih strana Vice magazina. Njihov stil je spoj prepoznatljivih motiva komercijale i nadrealizma.

Fotografija: Toilet Paper
Fotografija: Toilet Paper

Sun: Šta "still life" (mrtav život) znači za vas?

Toilet Paper: To je oksimoron, kao „živi mrtvaci" ili „istinite laži". Mnogo je dobro kako u dve reči možeš da prikažeš da je ljudski jezik, nalik prirodi, nešto što je ambivalentno i dvolično. Taj kvalitet ima mnogo više veze sa realnošću nego što mislimo.

Sun: Kako spremate snimanje? Da li detaljno planirate sve ili se oslanjate na improvizaciju?

Toilet Paper: Naši setovi su kao orgije. Teško je videti ko kome radi šta. Sve je nekako jedna velika lančana reakcija. Potpuno je nepredvidivo. To je najteže svakom ko sarađuje sa nama. Nikad ne znaš šta da očekuje i šta će se desiti do samog snimanja. A samo snimanje je mesto gde ideje skaču kao žabe iz bare. Ima ih previše, ne znaš gde idu, i nisu baš lepe- osim ako ih ne poljubiš.

Sun: Videla sam da jedno izdanje vašeg magazine ima samo vertikalne fotografije, dok se druga izdanja sastoje samo iz horizontalnih. Zašto?

Toilet Paper: Veoma često je najjednostavnije rešenje ono koje je tačno- sarađivali smo sa Zeit magazinom tako što smo objavljivali naše fotografije kod njih jednom nedeljno, a njihovi formati su vertikalni.

Sun: Šta mislite o trenutnim trendovima u fotografiji?

Toilet Paper: Treba mnogo hrabrosti biti originalan danas. "Novo" se uglavnom dešava slučajno. Najinteresantniji radovi danas su oni gde se vidi da borba nije završena, da postoji unutra neka misterija, neka tajna. Svet je prepun fotografija koje su brze i lako, teško je odlučiti šta je dobro a šta nije. Svi pokušavaju da naprave nešto što će trajati duže od dve sekunde. Svi mi želimo da budemo večni.

Fotografija: Zhongjia Sun
Fotografija: Toilet Paper
Fotografija: Zhongjia Sun
Fotografija: Zhongjia Sun
Fotografija: Toilet Paper
Fotografija: Toilet Paper
Fotografija: Toilet Paper

Još na VICE.COM:

#Girlgaze: ženska fotografija za žene

Poslednji sati Glastonberija u fotografijama

Samotni Tokio: Serija fotografija