politika

Evropa pada pred svemoćnom silom Trudomanije

Veći od Isusa, Oasis i Bitlsa ZAJEDNO? Nego šta.

pisao Drew Brown
10 Jul 2017, 10:02am

Kraljica Elizabeta II pozdravlja kanadskog premijera Džastina Trudoa. | Getty Images, WPA Pool

Iako je Kanada druga najveća zemlja na svetu, veličanstvenost Džastina Trudoa se ne može zauzdati. Naš voljeni premijer je u Evropi da bi doprineo lečenju teško bolesnog tima G20 nekim pravim kanadskim liberalnim vrednostima. Stekao je par novih prijatelja i podelio parih viceva na putu po Evropi i možda, ako bismo svi otvorili srca i umove za Džastina, možda bismo makar malo naučili kako da budemo bolji ljudi.

Imao je i nekoliko avantura koje su zavladale evropskim medijima. Da vidimo šta je ovaj preslatki đavolčić radio po inostranstvu.

Džastin Trudo stiče novog prijatelja

Kanadski premijer Džastin Trudo se okušava u harlingu dok ga posmatra predsednik vlade Irske Leo Varadkar | Getty Images, Paul Faith.

Nikad nije previše ortačenja - posebno ako ste kanadski premijer Džastin Trudo. Ovaj tip je na ravnoj nozi sa elegantnim, surovo liberalnim liderima država poput Baraka Obame i Emanuela Makrona, ali se čini da je našao novog najboljeg drugara u irskom premijeru Leu Varadkaru, gej sinu indijskog imigranta koji je slučajno i novi "tišoks" republike Irske. Ne samo da dele ukus za neobične i često duhovite čarape, već imaju i puno sličnih hobija: poput džoginga, kao i širenje ličnih progresivnih stavova za uklanjanje nekih zaista odvratnih politika. Stvarno mi je drago što je premijer Trudo našao novog kul gej ortaka tokom putovanja u inostranstvo i ne mogu da dočekam da vidim koje će sve fore Trudo i Varadkar smisliti kada se ponovo nađu na istom mestu.

Džastin Trudo teši one koji su preživeli glad u Irskoj

Istorija - čoveče. Svima je nekad bilo teško u nekom trenutku, ali retko ko može da se takmiči sa Ircima kada su teška vremena u pitanju. Čini se kao da je juče britanska vlada vodila užasnu i, reklo bi se, genocidnu ekonomsku politiku tokom velike gladi u Irskoj koja je donela smrt skoro milionu ljudi između 1845. i 1852. godine. Velika glad je zaista predstavljala jednu od najvećih ljudskih patnji koja teško može da se shvati ukoliko ne posedujemo iskustvo takve rupe bez dna prepune očaja. I deluje da je Džastin Trudo osetio baš tako nešto tokom posete memorijalnom centru Velike gladi u Dablinu kada je pokušao da uteši statue izgladnelih irskih imigranata. Neverovatno.

To je dr Džastin za vas, g. Šir!

Izvor: Jutjub

Džastin Trudo je pravi pametnjaković - jeste li ga videli kako objašnjava kvantumsko kretanje? E sad ima i papir kojim to može da dokaže. Dok je boravio u Škotskoj, Univerzitet u Edinburgu mu je dodelio počasni doktorat za njegovu posvećenost socijalnoj pravdi. To je onaj isti univerzitet koji je dao počasni doktorat Suzan Bojl i jser Vilfredu Lorijeru. Kakva čast! Sad je on doktor Trudo, za razliku od njegovog oca Pjera, koji je prekinuo doktorske studije na Londonskoj školi ekonomije. Možda će mu to malo olakšati čudan osećaj koji mora ponekad da oseti kad uđe u svoju, a nekada očevu premijersku kancelariju, ili vidi zvanični portret oca na zidovima zgrade Vlade u Kanadi, i neizbežno pomisli o poređenjima koja se prave - a tek će se praviti - između oca i sina na istom položaju. Ili dok se pita da li će doći makar blizu zaostavštini njegovo oca, najozbiljnijeg i najmoćnijeg političkog mislioca u zemlji. Ili da li će učiniti dovoljno da njegov otac bude ponosan na njega jer, da li je uopšte moguće dopreti do Pjerovog srca kroz te upadljive oči i neumoran zapovednički um koji je promenio sudbinu nacije. Ko zna! Ali mogu da se kladim da sveži, pomalo štreberski premijer ima nameru da zaposli sopstveni doktorski um da sve to osmisli.

Džastin Trudo u poseti Kraljici

Kraljica Elizabeta II pozdravlja kanadskog premijera Džastina Trudoa na prijemu u palati Holiroudhaus u Edinburgu, Škotska. | WPA Pool / Pool Getty Images.

Ništa nije lepše od posete maminoj kući, jer znate da uvek možete da računate na topli domaći obrok, a možda će vam i oprati i ispeglati odeću ako pokažete dovoljno poštovanja. A tek ako je mamina kuća Bakingemska palata? Mnogo, mnogo bolje, što je i sam Džastin Trudo otkrio prošle nedelje kada je posetio kanadsku ustavnu majku, Kraljicu Elizabetu. Bilo je šokatno malo podataka o čuvenim Trudoovim čarašama tokom posete mamici, ali znamo da je svakako uspeo da je zasmeje nekom šalom, a kraljičin smeh je, izgleda, važna stvar u britanskim vestima jer je ona, valjda, uvek smorena pošto se nalazi na tom položaju, šefice okoštale i razdragano regresivne feudalne institucije. On je pravi šarmer! Iako mu sigurno nije ispekla kolačiće jer nije baš očekivano da kraljica ostavi sve po strani da bi spremila sebi ili gostu, pa čak i tako dragom, nešto za jelo, ali sam siguran da ga je poslužila naboljim keksom koji postoji.

______________________________________________________________________________________________________

Pogledajte VICE film Tragači: autoput suza

______________________________________________________________________________________________________

Džastin Trudo kao predgrupa za Coldplay

Premijer Džastin Trudo sa suprugom Sofi Gregori Trudo koja drži govor na koncertu "Globali građani za okončanje side, tuberkuloze i malarije| Geoff Robins/Getty Images

Ako postoji neko ko bi mogao da zaseni rok superzvezde koje su prodale milione i milione ploča, kao što je bend Coldplay, to su Džastin i Sofi Trudo. Ovaj par se pojavio na dobrotvornom koncertu u Nemačkoj i održao inspirativni govor o važnosti feminizma pre nego što je poželeo dobrodošlicu bendu na sceni. Prema onom što smo čuli, kanadski moćni par je bio još veći hit nego Kris Martin! Jedino čime je Coldplay mogao da ih nadmaši je da Sofi peva sa njima na bis. Ali možda čuvaju tu foru za sledeći put kad neki neviđeno dosadni a nezamislivo popularni rok bend svira na novom skupu G20. Radiohead 2018, možda?

Pratite Drua Brauna na Tviteru.

Još na VICE.com

Šta bi bilo kad bi bilo: da Amerika izvrši invaziju na Kanadu

Mit o „plaćenim demonstrantima" i dalje opstaje

Veličanstvene fotografije Kanade