Ова прича је преко 5 година.
vesti

Prva uspešna transplantacija penisa urađena u Južnoj Africi

Zbog loših sanitarnih uslova tokom ritualnih obrezivanja u Južnoj Africi svake godine se amputira oko 100 penisa.

pisao Johnny Magdaleno
18 Mart 2015, 11:06am

Doktori u Južnoj Africi proslavljaju prvu uspešnu transplantaciju penisa na svetu pošto su bez problema prišili donirani organ mladom muškarcu čiji je ud amputiran pre tri godina kada je zbog tradicionalnog plemenskogobrezivanja umalo izgubio život zbog infekcije. Operaciju je u decembru u bolnici Tigerberg u Kejp Taunu, Južnoj Africi izveo tim plastičnih hirurga i urologa.

Doktori, koji su se pripremali i radili istraživanja za operaciju od 2010. godine, očekivali su u prvi mah da će se pacijent tek za dve godine u potpunosti oporaviti. Međutim, prvi znaci poboljšanja psihičkog, urinarnog i reproduktivnog sistema ohrabrili su ih da će oporavak biti brži.

"Licem mu se raširio ogroman osmeh kad smo mu skinuli zavoje", rekao je doktor Frank Greve, koji je vodio operaciju, za VICE News. "Tri meseca nakon operacije, on već ima normalne seksualne odnose sa partnerkom. I sami smo iznenađeni napretkom."

Prvi pokušaj transplantacije penisa izveden je u Kini 2006. godine, ali nije uspeo jer je novi organ nekontrolisano oticao, te su pacijent i njegova žena bili pod konstantnim stresom. Doktori su uklonili organ dve nedelje nakon prvobitne operacije.

Doktor Greve je istakao da je najveći problem bio pronaći davaoca organa. Pronaći osobu iste boje kože i krvne grupe je proces koji je neophodan za svaku transplantaciju, ali su doktori teško uspevali da ubede porodice davalaca da im izađu u susret.

"Kad zatražite bubreg ili srce, to je već postalo uobičajeno. Ali penis, to je već nešto novo", kaže.

Porodica koja je konačno pristala, imala je jedan uslov: da doktori rekonstruišu novi penis na telu preminulog nakon uklanjanja, što su i učinili, napravivši organ od trbušne maramice.

"Želeli su da preminuli ne bude sahranjen bez penisa", rekao je Greve.

"Oseća različite senzacije i erekcije su mu se vratile."

Nakon što su odstranili penis donatora, doktori su organ čuvali u hladnoj komori, pre početka devetočasovnoj operaciji, koju je bolnica u izveštaju nazvala "maratonom."

Najveću prepreku je predstavljalo spajanje krvnih sudova primaoca sa onima iz davaočevog penisa. Da lekari nisu uspeli, telo bi odbacilo penis ili bi organ bio slabo funkcionalan.

"Većina krvnih sudova kod pacijenta je bila oštećena infekcijom i fibrozom posle nemilog događaja. Morali smo da nađemo i prebacimo krvne sudove iz zdravih delova tela mikrohirurškim tehnikama", rekao je hirurg Andre van der Merve.

"Proces je veoma složen", rekao je Greve. Pacijent je odmah posle operacije rekao da stepen osetljivosti novog organa nije jednako snažan kao pre.

Sada se situacija popravlja, "ali nismo sigurni da će uopšte moći da dostigne potpunu osetljivost kao pre", rekao je doktor.

Greve i njegov tim ističu da je izuzetno važno što je ovakva operacija izvedena u Južnoj Africi, jer se u ovoj zemlji beleži oko 100 amputacija penisa svake godine, zbog loših sanitarnih uslova tokom obrezivanja među određenim zajednicama.

Iako nije jedina zajednica koja praktikuje ritualno obrezivanje u Južnoj Africi, pleme Ksoza je privuklo mnogo pažnje zbog jednomesečnog rituala ulaska u svet odraslih. Poznatiji kao ulwaluko, tokom ceremonije grupa mladih muškaraca se obrezuje istim kopljem. Posle obrezivanja, mladići su u izolaciji mesec dana.

U provinciji Kejp je od infekcije umrlo oko 500 muškaraca od 2006. do 2014. godine, a više od 30 njih samo tokom jednog vikenda. Neki prežive bez komplikacija, dok većina dobije infekcije poput gangrene, zbog kojih je amputacija penisa neophodna.

Neka južnoafrička plemena poput Ksoze smatraju da muškarac nije odrastao ako nema obrezan penis. Fikile Mbalula, političar iz partije Afričkog nacionalnog kongresa, morao je da pristane na ulwaloku u 37. godini pošto su ga članovi plemena na to naterali.

Mnogi članovi plemena odbacuju kritike rituala, tvrdeći da su nepravedno uzeti na zub zbog par loše izvedenih ceremonija. Hiljade mladih muškaraca prođu kroz ritual svake godine.

"Cilj rituala inicijacije nije ubistvo već jačanje ličnosti na osnovu zajedničkog iskustva u izolaciji", rekao je Sakhumzi Mfekane, član Ksoze koji predaje antropologiju na Univerzitetu u zapadnom Kejpu. "Nema nikakvih loših i fatalnih namera u tim ritualima, što dokazuju vekovi uspešnih ceremonijskih rituala."

Doktor Mfekane i ostali pripadnici plemena Ksoze nisu želeli da razgovaraju sa nama.

Doktor Nikola Barsdorf, načelnica etičkog komiteta za transplantaciju, rekla je za VICE News da je operacija deo naučne studije. Doktori se trude da operacija bude finansijski dostupnija i svuda izvodljiva, kako bi što više medicinskih institucija u Južnoj Africi bilo u stanju da sprovodi transplantacije penisa.

Ona je istakla da je poverljivost važan etički aspekat, zato što bi "otkrivanje identiteta pacijenta moglo da ga izloži stigmatizaciji i diskriminaciji unutar društva."

Pacijent će dobijati imunosupresore sve dok doktori ne odluče da je terapija završena. Greve je rekao da pacijentov novi penis ima kožicu, ali ovog puta će, ukoliko se pacijent odluči za obrezivanje, medicinsko osoblje nadgledati celu proceduru i opravak.

Tagged:
penis
medicina
Vice Blog
nauka
reportaže
Južna Afrika
Operacija
oporavak
Transplantacija
Amputacija
Doniranje
Kejp Taun