Jutjub

Na srpskoj Jutjub sceni su trend pesme o korona virusu

Pre nekoliko dana prvo mesto u trendingu je zauzela nova pesma Bake Prase pod nazivom Korona. On naravno nije jedini inspirisan ovim virusom.
01 April 2020, 11:27am
Mirsad Baka Tito
Kolaž: Youtube printscreen

Ovih dana čini se kao da loše vesti stižu sa svih strana. Lekari svakodnevno sa televizijskih ekrana pozivaju na ostanak u kućama, mediji su većinu svojih informativnih programa posvetili razvoju situacije povezane sa korona virusom. Ne znam da li samu toku prethodnih nekoliko nedelja vodila ijedan razgovor u kome nije spomenuto makar nešto povezano sa ovom epidemijom.

I baš zbog toga što su ovakve vesti svuda oko nas, odlučila sam da potražim drugu stranu. Nasuprot televizijama, koje u Srbiji i dalje imaju najveću publiku i koje izuzetno ozbiljnim tonom govore o ovom virusu, na Jutjubu je pre nekoliko dana prvo mesto u trendingu zauzela nova pesma Bake Praseta, upravo pod nazivom Korona.

Ova činjenica naterala me je da porazmislim o tome da nam je svima potrebno malo razonode dok sedimo zatvoreni po kućama. A uzevši u obzir to da smo narod koji je u toku svoje istorije iznedrio narodnih umotvorina i više nego što je zdravo za narodnu psihu, ponadala sam se da Baka Prase nije jedini koji je bio inspirisan ovim virusom pa sam rešila da vidim da li ima još jutjubera koji su višak slobodnog vremena iskoristili tako da svoj doživljaj ovog vanrednog stanja sa svetom podele kroz pesmu.

I naravno da ima. O, kako ih samo ima. Evo nekih hitova za koje se iskreno nadam da neće još dugo ostati relevantni.

Druže Tito

Od autora parodije na Senidine Mišiće stiže i ovaj hit posvećen virusu korona u kome se iz nekog razloga doziva drug Tito? I to sve na melodiju pesme Favorito naših ovogodišnjih nesuđenih predstavnica na Evroviziji. Dodatni poeni za kreativnost i naočare koje bi nosila i Mimi Mercedez.

Sve je, brale, sjebala korona

Ovaj čovek u svojoj, naizgled, trpezariji pored iskustva u sviranju harmonike, što svakom poštenom čoveku sa ovih prostora prija da sluša, pokazuje i da njegovim venama teče krv potomka velikih, ali i nepoznatih autora epske narodne poezije.

Pojava jutjuba je, sa druge strane, onemogućila da ovakvi talenti ostanu neprepoznati, te je ova pesma sakupila nekoliko hiljada pregleda, što i nije tako puno, ali treba imati u vidu da numera traje skoro pet i po minuta, a ko danas ima strpljenja za tako nešto?

Bolest priča

Nisam sigurna da su Elon, Gerum i Rođeni znali da će pesma na kojoj su gostovali sa Ničketovog albuma objavljenog 29. februara biti neka vrsta predskazanja za situaciju koja će uslediti ili su zaista bili inspirisani pojavom novog virusa u Kini. Svakako, Bolest priča je remek-delo urbane kulture, rime koje balansiraju na ivicama svega onoga što smo nekada zvali žanrovima, predskazanje istine koja stiže kao poslednja pesma na albumu.

Još harmonike

Ako neko do sada nije slušao Samirovu virtuoznost na harmonici, ovo je pravo vreme da se upozna sa njegovim likom i delom. Oni koji znaju ovu legendicu obradovaće se da čuju da je video posvećen tome što je Samir nedavno stigao do 10K pratilaca na Jutjubu, tako da u njegovom naizgled bezbrižnom glasu treba ostaviti prostora i da čovek ima pravo da se raduje! Ovaj video tu je da nas podseti na to da jurnjava do internet slave ne staje ni za vreme vanrednog stanja.

“Došao je i ovaj dan, korona virus vlada sad“

Mirsad Demirović je još jedan od bisera pronađenih u toku ove potrage i moj apsolutni favorit. Pesma okačena pod nazivom “corona virus“ tera na ples, rakiju, lomljenje čaša, ima taj refren koji ćete svi u kući pevati danima - istina, niko toliko dobro kao sam Mirsad.

Zaslužuje i dodatne poene jer je Mirsad očigledno još krajem februara dobro znao da se ovog virusa treba čuvati, jer je opasan.

Tinu-ninu

Zanemarite to što na ovom snimku niko ne zna da peva. Ova ekipa je očigledno nakon previše vremena u karantinu propevala od muke. Čak im je bilo toliko dosadno da su napravili i titl. I, zaboga, rimuju karantinu sa slinu, ali i sa tinu-ninu, kao zvuk hitne, kapirate? Ne znam, možda su mi kriterijumi popustili pod teretom ovoliko korona virusom inspirisanih videa.

Korona u doba korone

E a onda sam u toku svoje potrage za pre svega zabavnim kontentom naišla i na ovu stvar. Dva dana nakon objavljivanja na Jutjubu, jedan od deset komentara na pesmi glasi “Објаснио, свака част! Треба нам више оваквих уметника који ће макар кроз песму избацити истину на видело. Свака част још једном! “ Iskreno, niti znam šta je istina, niti šta je videlo, ali ova stvar mi je održala pažnju do poslednje reči. Bonus poeni zbog toga što negde u životu mora da se isplati to što si ostao veran staroj školi.

Koronice?

Kada sam stigla do ovog videa bilo mi je jasno da svoju potragu moram obustaviti. Možda zbog previše odgledanih video snimaka na sličnu temu za redom, a možda i zbog toga što je moj mozak u karantinskim uslovima značajno sporiji nego inače - više ništa ne razumem. Jagodinac poreklom iz Dominikanske republike koji virusu peva Koronice? Zašto me ovo vozi?

A šta kaže ministar Jutjuba?

Odlučila sam se da se za sam kraj vratim favoritu publike - samoproklamovani ministar Jutjuba, Baka Prase, iskoristio je priliku da se nakon pauze od snimanja vrati na scenu upravo tako što će raditi ono što najbolje radi - isprozivati nevidljivog neprijatelja. Maks izgasirani diss track preko sumnjivo poznatog bita sa spotom snimanim pre pet popodne zaista je bio sve što mi treba ovih dana dok sam zatvorena u kući, baš zbog toga što nas sve podseća na to da policijski čas ne zaobilazi čak ni one koji imaju dva Poršea, ili štagod.

Bonus: Bosna i Hercegovina

Ovaj video, okačen sedmog marta ističe se zbog emotivnog stanja u kome se nalazi pevač. On je očigledno zabavljen, jedva završava strofe od smeha, i planira da “pošalje koronu za Njemačku.“ Podseća me na lepa vremena dok je i dalje bilo legalno gledati zalazak sunca.

Bonus 2: Hrvatska

A tu je i ovaj očigledno iznerviran burazer kome su otkazani svi nastupi. Burazeru, svima su nam propali planovi. Ti makar znaš da pevaš.

Bonus 3: Crna Gora

Prva pesma na ličnom kanalu genijalnog Žorža Gospođo takođe je inspirisana korona virusom. Budite i vi kao Žorž - ne morate nužno naučiti da svirate gusle, ni napraviti Jutjub kanal, ali se potrudite da iskoristite ovaj period što bolje možete.