Donald Tramp je iz dana u dan sve manje popularan

Dve trećine glasača ne slaže se sa načinom na koji je obavljao dužnost predsednika po nekoliko osnova, uključujući i to kako se nosi sa pandemijom virusa korona.
04 Avgust 2020, 12:37pm
zz/KGC-375/STAR MAX/IPx 2019
 zz/KGC-375/STAR MAX/IPx 2019

Ostao je 91 dan do predsedničkih izbora u SAD, a kako stvari stoje, trenutni predsednik Donald Tramp mogao bi samo poželeti da su izbori ranije nego što jesu.

Najnovije istraživanje ABC News/Ipsos pokazalo je da se glasači u velikoj meri ne slažu sa načinom na koji se Tramp nosi sa pandemijom COVID-19, kao ni sa njegovim odgovorom na skorašnje proteste u gradovima kao što su Portland i Sijetl, ali ni sa odnosima njegove administracije sa Rusijom.

Isto istraživanje ukazalo je na to da nešto više od trećine Amerikanaca podržava ono što predsednik radi uopšteno. Kada se to uzme u obzir sa skorašnjim istraživanjima koja su pokazala da sve više zaostaje za predsedničkim kandidatom Demokratske stranke Džoom Bajdenom u ključnim državama, čini se kao da su Trampove šanse da dobije još jedan mandat u Beloj Kući sve manje.

Tramp je kao odgovor na proteste, najočigledniji primer je bio u Portlandu, poslao federalne agente pod izgovorom da time štiti federalno vlasništvo, što je potez koji je izazvao negodovanje kako najviših zvaničnika Oregona, tako i civilnih grupa i anti-rasističkih demonstranata, koji ovakve poteze administracije osuđuju kao vanustavne.

52 posto Amerikanaca na ovom istraživanju izjasnilo se da ne podržavaju način na koji se Tramp nosi sa protestima, a samo 36 posto kaže da podržava. Čak i stariji Amerikanci, gde je najveći procenat onih podržavaju Trampov odgovor, jasna većina od 54 posto ne podržava. (Devetnaest posto je onih koji su rekli da prisustvo federalnih agenata “ni ne utiče ni na šta u svakom slučaju.”)

Tramp je slično loše ocenjen kada se radi o odnosima sa Rusijom (36 posto podržava, a 63 posto ne podržava) i o njegovom odnosu prema pandemiji (34 posto podržava, a 66 posto ne podržava), što je problem koji je doinantan u životu Amerikanaca od marta i koji bi mogao da odluči rezultate izbora.

Što se tiče sve tri teme, jedine grupe koje češće podržavaju Trampov odnos prema ovim problemima su beli glasači bez fakultetske diplome i Trampove kolege republikanci. Prema rezultatima Ipsos-a, 64 posto republikanaca reklo je da je prisustvo federalnih snaga popravilo situaciju, što takođe smatra i 42 posto belih glasača bez fakultetske diplome.

Leto je donelo i drugi talas korona virusa, pogotovo u državama u kojima su republikanci obično sigurni, kao što su Severna Karolina, Florida, Arizona i Teksas, a gde Bajden sada ima sve veću prednost, kako pokazuju rezultati istraživanja. Bajden je trenutno u zavidnoj poziciji, a kako se predviđa mogao bi uzeti čak šest država koje se smatraju nesigurnim, a koje je Tramp osvojio 2016, stoji u izveštaju RealClearPolitics.

A kako se podrška Trampu smanjuje, tako predsednik postaje sve agresivniji prema svojim političkim neprijateljima, i prebacuje pažnju na navodnu upitnu legitimnost glasanja putem pošte, što se u mnogim državama koristi kao mera zaštite od širenja COVID-19 i dugih redova na ovogodišnjim izborima.

Naslovna fotografija: File Photo by: zz/KGC-375/STAR MAX/IPx 2019 6/5/19 Predsednik SAD Donald Tramp na obeležavanju 75 godina od Dana D u Portsmutu u Engleskoj.