Reklame
Svaštara

Setimo se najboljih snimaka sad kad je Tviter ubio Vajn

U čast preseljenja Vajna u internet raj ili pakao, zamolili smo neke od VICE novinara da nam pokažu svojih najomiljenijih virtualnih šest sekundi.

pisao VICE Srbija
28 Oktobar 2016, 12:29pm

Mejpl, Vine kralj zauvek. Credit.

Ove nedelje je Tviter odlučio da zatvori Vajn, u isto vreme kada su iz kompanije najavili da će smanjiti broj zaposlenih za devet odsto. Kako svi društveni mediji postepeno teže da postanu jedna dugačka, izazovna reklama za sajder od jabuke, svi oni koji ne prave dovoljno para, neizbežno ispadaju iz igre.

Dakle, besmislena, neobjašnjivo zabavna sranja; sranja koja ne mogu da nađu sponzore, inspirativna sranja koja je osmislila neka cica iz Teksasa, uvek, ali uvek na prednjem sedištu njenog džipa - e, pa sad sve to mora da ode.

U čast preseljenja Vajna u internet raj ili pakao, zamolili smo neke od VICE novinara da nam pokažu svojih najomiljenijih virtualnih šest sekundi.

Pisati o memovima je pomalo smešno. Kad ukažeš na To, a onda sve vreme objašnjavaš poentu, brzo se pretvoriš u... Pa u glupetaranje tipa "kako ste, deco" mem. Ali posle smrti Vajna, ipak ću to da uradim. Ovaj klip od šest sekundi je savršenstvo. Nikada nećemo saznati ko je ovaj tip, ili zašto poskakuje po nekoj ulici u Njujorku kao jelen u trku, i meni je to super. Obično apsurdni Vajnov humor se sudara sa pesmom Run Away with Me Karli Re Jepsen, istom onom koja nam je donela saksofon koji se vrti i druge ne toliko dobre gegove. Vajnovi koji ne zakucaju pravo vreme, koji ne usklade savršeno zvuk i sliku, e to su oni koje zaboravljate. A ovaj nije među njima.

Na najmanje jeziv način, mislim da se ložim na Gabrijela Gandekera. Ali to nije razlog što sam baš njega izabrao među beskrajnim lupovima zapečaćenim Bounce It Đusi Džej u pozadini, ili ovaj vajn koji nudi sve životne savete koji će vam biti uopšte potrebni. Odabrao sam ga uglavnom zato što imam osećaj da je dete interneta, moj saplemenik, a njegovi vajnovi su direktan izraz svega toga. Veoma su zabavni jer su napravljeni na taj pomereni i samosvesni način koji uspevaju da izvedu samo stvarno zabavni i duhoviti ljudi. I tako na platformi koja vrca od zlata, ali i puno "ZNAŠ ONO KAD NE MOŽEŠ DA DABUJEŠ KAO PEPE ŽABA" *plač smeh emodži*" koje trpaju prepubertetlijski američki tinejdžeri iz predgrađa, Gabrijel Gandeker je davao zaista neobične političke komentare. Uglavnom, ipak, ismevao je i sebe i sve nas zajedno, i to mogu da poštujem. I zato je on moj favorit. On i njegov prerijski pas.

@bijubelinky

Bez obzira što sam izabrao Vajn aplikaciju sa telefona, tužan sam zbog ovog gubitka - kao kad neka slavna ličnost koju baš i ne gotivite, ali volite njen vajb, umre. Bilo je stvari koje nisam voleo kod Vajna, na primer, to što je neviđeno laka i besmislena komedija postojala sve popularnija i neizbežnija, ali mi se mnogo više stvari dopadalo. Kao i svaki veliki, pristupačni medij, nudio je priliku ljudima koji nemaju pravu priliku i način da predstave svoje delo, da urade ono što hoće. Ovo je svakako bio slučaj sa Pekinom Svejzom, (Packin Swayze), čovekom koji je napravio svu silu likova koji su savršeno odgovarali formatu od šest sekundi a najbolje je bilo njegovo "pevanje belog čoveka": Okreni se i umri, Doni nemoj da umreš - sve je to čisto zlato. I super imitira DMX.

@joe_bish

Za mene, skoro sve što je radio Kris Melberger. Evo ga jedan iznad. Svi moji omiljeni Vajn likovi sada su verovatno na Jutjubu, ali je tužno to što Jutjub sve njih na neki način pretvara iz prezabavnih likova na Vajnu u potpuno nesmešne na Jutjubu. Zato doviđenja zauvek, svima.

@jamie_clifton

Toliko je savršenih primera ove forme - od Turn Around And Die serijala, Mom I Peed On Myself, Charli XCX x Tish – ali moj omiljeni Vajn svih vremena pojavio se pre četiri dana: "Previše sam udarao". Prosto, neviđeno je čudan. Ono u čemu su Vajnovi uvek bili najbolji je to što je u ravno šest sekundi mogla da se izvede tročinka, i, drugo, odlazak na tako nadrealna mesta koja nikad ne biste mogli da zamislite kao komična, bez ove aplikacije. I zato je Kicked too muchtako fenomenalan. Kao da neko kaže ortacima, hajde da snimimo Zaka na Vajnu kako sve udara, a mi svi vrištimo, nemoj, Zak!, a onda pandur i bukvalno izvuče pištolj na njega na kraju, a onda svi u savršenom jedinstvu, izgovore: "Potpuno razumem i posvećen sam ovoj ideji."

Kao, kako se uopšte i napravi logistika za savršen Vajn? Da li su i panduri bili uključeni? Zašto nisu? Da li je šutiranje zločin? Ko snima ovo sa udaljene četvorospratnice? Mogao bih da gledam ovaj Vajn još sto puta i nikad neću saznati odgovore. Sve što ovaj Vajn nudi je zabava i beskonačna pitanja. Takođe i dokazuje, ako ništa drugo, da je ovaj medij još uvek svež i da je Tviter požurio sa odlukom da ga ukloni. Zbogom, Vaj. Bio si zaslužan za gomilu sranja, ali i za brojne trenutke najvrhunskije genijalštine.

@joelgolby

Danas, na dan kada oplakujemo Vajn i sve što nam je doneo, voleo bih da se podsetim na moj omiljeni deo Vajn zajednice. Jer iako je Vajn bio platforma za studente umetnosti da prave svoje govnarske stop-frejm kaledioskopske animacije, a Soulji boju prilika da pokaže koliko love i koliko huverbordova ima, ova aplikacija je odgojila i posebnu vrstu mišićavih, feminiziranih momčića medenih glasova. Njihov je bio svet od šest sekundi pevanja, toliko duboko iskren da biste povratili da ih duže gledate i slušate.

Ovaj Vajn, koji je napravio neko ko se zove Nik Palauf, na neki način kristališe sve što je ovaj trend načinilo najodvratnijim, ali i bizarno hipnotičkim uživanjem koje se do sada pojavilo na internetu. Pogledajte. Pločice na stomaku, namigivanje, prsluk, pesma kao iz fila High School Musical , da ne pominjemo agresiveno besmislene tekstove koji za šest sekundi stignu od nule do bračne ponude. Kao 50 godina kulture dečačkih bendova, od Bitlsa do Bekstrit Bojsa, destilovanih u večni lup koji prži zenice i izvrće vam kičmu u krug. Zato popijmo jednu za ove jezive ali moćne pevače sa Vajna. Svi su sada mrtvi, slobodni da postanu anđeli kakvim smo ih zamišljali. Nik Palauf, Tobi Rendal, Endru Bazi, zbogom.

@a_n_g_u_s

Pratite VICE na Facebooku, Twitteru i Instagramu

Tagged:
vine
klip
spot
Vice Blog
fenomeni
Tviter
Vajn
Ukidanje
Gašenje