Reklame
vesti

Možda će mizoginija biti proglašena za zločin iz mržnje protiv žena po britanskom pravosuđu

Svi smo se odavno složili da nije u redu da ljude zasipamo homofobnim i islamofobnim uvredama. Pa kako je onda u redu da maltretiramo žene mizoginijom ili da se ponašamo prema njima tako da se osećaju uplašeno i da to utiče na njihovu sposobnost da...

pisao Sirin Kale
16 Septembar 2016, 7:22am

Fotografija Boninstudio, Stocksy

Svi smo se odavno složili da nije u redu da ljude zasipamo homofobnim i islamofobnim uvredama. Pa kako je onda u redu da maltretiramo žene mizoginijom ili da se ponašamo prema njima tako da se osećaju uplašeno i da to utiče na njihovu sposobnost da vode normalan život?

Melani Džefs objašnjava zašto je mizoginija nešto što bi policija trebalo da smatra za poseban zločin iz mržnje. Džefs, feministkinja koja je pokrenula kampanju iz Notingemšira, ubeđivala je policiju u gradu da označi mizoginiju kao zločin iz mržnje – priznat od države.

Sada, skoro dva meseca nakon što je lokalna policija objavila da je preuzela ovaj korak, policijske snage širom zemlje se nadaju da će i one imati isti uspeh. Guardian izveštava da su policijske snage u Engleskoj i Velsu potvrdile da će razgovarati sa njihovim kolegama iz Notingema – koje vodi šef Konstable Sju Fiš – da bi diskutovali o eksperimentu i o tome kako bi mogli to da primene u svojim oblastima.

Pročitajte i: Dok stanarine skaču, žene ostaju u lošim vezama da bi preživele

Bitno je da se naglasi da dok policija u Notingemu označava mizoginiju kao zločin iz mržnje, postojeći zakoni ostaju isti jer policija ne može da menja zakonsku regulativu. Kako god, većina izveštaja o slučajevima mizoginije sadrži zločine koji se pominju u važećim zakonima. Potparol policije potvrdio je za Broadly da je zabeležen 21 slučaj otkako je došlo do ove promene: od toga, sedam spada u kriminalne radnje, uključujući jedan seksualni napad i tri su narušavanje javnog reda i mira.

U nedelji u kojoj je nasilje protiv žena i devojaka dostiglo izuzetan nivo, feminističke aktivistkinje su obradovale ove vesti. „Ono šta se desilo u Notingemu je vrlo značajno," kaže Sara Grin i iz Koalicije za sprečavanje nasilja nad ženama. „Ako – kao što je i Notingem uradio – policijske snage kažu lokalnoj zajednici i objasne da je ovo problem i preuzmu akciju, onda i druge policijske snage mogu da slede ovaj primer."

Ako druge policijske snage usvoje ovaj pristup, jedan od najvećih izazova bio bi obuka policajaca. „Pokušali smo da napravimo trening za policajce, i ključno je da imamo glasove žena koje su žrtve nasilja počinjenih zbog mizoginije," objašnjava Dr Loreta Triket. Kriminolog, koji se specijalizovao za zločine iz mržnje i rodno zasnovano nasilje, pomogao je policiji iz Notingema da osmisle pristup u ovoj borbi.

Pročitajte i: Svaka žena koju poznajem, pretrpela je nasilje

Pitala sam zašto treba da mizoginiju ubacimo u kategoriju zločina iz mržnje. Posle svega, mnogi od incidenata koji su prijavljeni policiji Notingema već su pokriveni postojećim zakonima. „Ako ne (prepoznajemo mizoginiju kao zločin iz mržnje), mi dajemo legitimitet objektivizaciji žene; obično od muškarca na ulici, i tretiramo ih na seksualizovan način. To ide u prilog trenutnoj poziciji žene u kojoj se na nju gleda kao na javnu svojinu, kao i podsticanje pretnji koje žene dobijaju onlajn, kao i seksualno i porodično nasilje."

Triket navodi istraživanje koje pokazuje da su devojčice izložene seksualnom nasilju još od jedanaeste godine. „To daje jasnu sliku o tome da je ovaj problem izvan kontrole. Govorimo o sredovečnim muškarcima koji govore seksualne stvari mladim ženama i devojčicama, i da to utiče na njihovo osećanje bezbednosti u svetu koji je neprijateljsko, opasno mesto."

Pročitajte i: Američki savez zataškavao seksualno zlostavljanje mladih gimnastičarki

Džefs – koja prati onlajn zlostavljanje u okviru kampanje u Notingemu – govori mi o današnjim brojkama. „Brojevi koji dolaze od policije Notingema su uporedivi sa drugim oblicima zločina mržnje, kao što je homofobija." Ona naglašava da se, tokom istorije, zločini iz mržnje slabo prijavljuju u policiji.

Na kraju, Džefs kaže da Notingem daje ženama "samopouzdanje da se obrate policiji i da budu shvaćene ozbiljno." Ali, kao što Triket objašnjava, problem je mnogo veći nego što bi samo policija jednog grada – koliko god bila dobronamerna - mogla da ga reši.

"Vlada i dalje nema efikasno rešenje za globalno stanje nasilja, mizoginije i zlostavljanja žena i devojčica. I dalje se nismo uhvatile korena problema."

Pratite VICE na Facebooku, Twitteru i Instagramu