Sport

Prostorija na US Openu u koju ne dolaze Đoković i Federer

Zakoračite u zvanični US Open centar za španovanje (zatezanje žica), gde prazni reketi dolaze da se pripreme za borbu na teniskom terenu.

pisao za VICE Srbija sa US Opena Nikola Olić
05 Septembar 2016, 5:39am

Unutar teniskog centra na US Openu postoji još jedan manji, kroz koji prolaze stotine reketa najboljih svetskih tenisera. Ovo je zvanični US Open centar za španovanje (zatezanje žica), gde prazni reketi dolaze da se pripreme za borbu na teniskom terenu. Stotine igrača, stotine mečeva, hiljade reketa, sve je odlično sinhronizovano u Wilson centru koji i ovog vikenda bruji od posla.

U ovom centru rekete španuju svim igračima. Ljubazni tehničari sa kojima smo popričali, Dastin Tankersli i Džizepe Sela, i njihov direktor Ron Roki, kažu da ustvari ne rade rekete baš svim teniserima. Neki, kao recimo Federer ili Đoković, rekete španuju negde drugde.

Sa 15 mašina za španovanje u punom pogonu, policama punih reketa sa svih strana, mirisom farbe za crtanje logoa i kompjuterima koji vode računa da sve ide kako treba, oseća se da ovaj centar zahteva preciznost kako sa reketima, tako i sa vremenom. Neki igrači zahtevaju da reketi budu spremni u određeno vreme, ali i da budu sveži i tek našpanovani. Vreme je veoma dragoceno.

Obično počinju u sedam ujutru, a završe i u ponoć, a u stvari moraju da budu u centru dokle god traju mečevi.

Bilo ko na US Openu može da radi bilo čiji reket. Obično naznače u toku turnira da specifičan tehničar radi za specifičnog igrača, tako da vremenom nauče tačno kako i šta igrač voli kad je reket u pitanju.

Španovanje reketa traje oko 20-25 minuta obično. Mada, ako nekom reket treba brzo, može sve da se završi i za 18 minuta. To se događa, recimo, ako nekom treba reket u toku meča.

Momci koji španuju kažu da je glavna stvar tenzija, i svaki igrač ima svoju cifru. Neki igrači menjaju tenziju žica u zavisnosti od vremenskih prilika ili podloge, neki igrači ne. Recimo, Nadal nikad ne menja tenziju na reketu, bez obzira na podlogu i uslove, dok neki igrači traže dve ili tri različite tenzije na svojim reketima. Najviše što smo ikad videli su četiri različite tenzije na šest reketa.

Skoro svi teniseri španuju ovde rekete osim, recimo, Federera ili Đokovića koji to rade negde drugde.

Ponekad su igrači sujeverni pa imaju nesvakidašnje zahteve - da se logo nacrta na pogrešnoj strani reketa. Gornja i donja strana reketa se znaju po natpisu na dnu drske, i logo se obično crta sa gornje strane. Zatim traže da se logo nacrta malo gore ili malo sa strane, isto verovatno zbog sujeverja, jer niko drugi to ne može da primeti.

Ali svako će da primeti se se logo na žicama nacrta pogrešno, u tom slučaju reket se španuje ispočetka.

Pratite VICE na Facebook, Twitter, Instagram

Tagged:
US Open
ΤΕΝΙΣ
Vice Blog
Novak Djokovic
Španovanje
Rodžer Federer