Sport

VICE Sports vodič: Sve što treba da znate o Olimpijskim igrama u Riju

Komentatori će bez daha ponavljati koliko smo svi super a naše domovine divne, bez obzira na sve što dokazuje suprotno, jer za taj jedan trenutak zvani Olimpijske igre, sve jeste divno, na poseban, pomalo patetičan način koji će nekom možda izazvati...

pisao VICE Sports
06 Avgust 2016, 5:28am

Nema baš puno pozitivnih strana ritualnoj propasti i kuknjavi koje se dešavaju pred svake Olimpijske igre, ali jedno je sigurno: kada počnu, sve se nekako uklopi. Sve ono što znamo o životu u Riju, pa i Brazilu uopšte, i dalje će biti isto. Zaliv će i dalje biti prepun govana. Ljude će i dalje pljačkati i džepariti, neke i uz nasilje, druge ne. Neki ljudi će umreti u Riju u sledeće tri nedelje, ali ćete za to čuti samo ako na neki način, oblik ili priču budu povezani sa olimpijskim pokretom. Saobraćaj će i dalje biti užasan, a na javni prevoz niko neće moći da se osloni.

Posle ceremonije otvaranja ćete se, kao i uvek, pitati šta ste to, jebote, gledali. U trenutku ćemo se svi izgubiti u sportskoj genijalištini odabranih, zapanjeni njihovom sposobnošću da pomeraju mora i planine brže nego bilo koji pripadnik njihove vrste, ili da bacaju koplje najdalje na svetu tek tako, a ne da negog pogodi, pošto smo ipak vrsta koja je nekako ipak fina, bez obzira na sve što dokazuje nešto potpuno suprotno. Jusejn Bolt će trčati brže nego bilo koje ljudsko biće na planeti, ali i brže od većine sisara. Niko neće gledati konjički sport ili nekakvo sumanuto pucanje iz vazdušne puške. Više od jedne osobe će se priključiti gledanju bacanja kladiva i biće veoma iznenađeni kad ne budu videli to kladivo. Užasna tragedija u streljaštvu biće povreda jednog iskrivljenog palca. Pobednici maratona će najsporiji kilometar pretrčati dva puta brže nego što biste vi najbrže u životu, zbog čega ćete se osećati debelo, ali na sreću, sledeća reklama biće za Mekdonalds ili koka-kolu. Komentatori će vam stalno govoriti bez daha koliko je sve divno i veličanstveno, koliko smo svi super, koliko su naše domovine divne, bez obzira na sve što dokazuje suprotno, jer za taj jedan trenutak zvani Olimpijske igre, sve jeste divno, na poseban, pomalo patetičan način koji će nekom možda izazvati nagon za povraćanjem.

Aaron Gordon, VICE Sports novinar i izveštač sa Olimpijskih igara

Olimpijski krugovi u Olimpijskom parku. Foto: John David Mercer-USA TODAY Sports

Pet glavnih priča tokom Olimpijskih igara u Riju 2016

 • Prljava voda. Nema puno toga da se kaže u ovom trenutku: voda u zalivu Guanabara je veoma, veoma prljava jer je voda tamo prljava već dugo, dugo vremena. U prijavi za organizovanje Olimpijskih igara, Olimpijski komitet Brazila je obećao da će ga očistiti. Ali nisu. Videćemo koliko će to uticati na takmičenja, ali njihovo neispunjeno obećanje je mnogo više od pretnji mornarima da ne pričaju o stanju vode.
 • Zika opravdanje. Ako je nekom sportu potrebno da se njegove zvezde pojave na Olimpijadi, to je golf, jedan od dva nova sporta na ovogodišnjim Igrama. Ragbi je drugi. Ali prva četiri igrača na svetu rešili su da ostanu kod kuće, navodeći strah od Zika virusa kao razlog. Ti strahovi su naširoko demantovani kao savršeno opravdanje; skoro sve žene golferke koje su se kvalifikovale, takmičiće se na Igrama, a sada je u Riju zima i komarci nisu toliko prisutni. Na Floridi, gde žive mnogi golferi, Zika je sve prisutnija.
 • Rusi. Kao što ste možda čuli, Rusija ima taj mali problem sa dopingom, pa Rusa neće biti na stazama ili na dizanju tegova. Više od 110 sportista dobilo je zabranu učestvovanja posle istrage koja je otkrila postojanje doping programa u organizaciji države. Ipak, očekuje se da će više od 300 ruskih sportista doći na Olimpijske igre, ali će njihovi nastupi biti pažljivo proveravani.
 • Infrastruktura Rija. Od nekvlitetne gradnje biciklističke staze zbog koje je poginulo dvoje ljudi, do nezavršenih Olimpijskih sela i oštećenog doka za jedriličare, čini se da niko nema previše poverenja u gradnju za Olimpijske igre. Svi se nadamo da neće doći do rušenja nekog stadiona dok su posetioci i dalje na njemu.
 • Izbeglički tim. Prvi put u istoriji Olimpijskih igara, tim izbeglica će se takmičiti u tri discipline: atletici, džudou i plivanju. Deset sportista iz Sirije, Demokratske Republike Kongo i Južnog Sudana takmičiće se pod olimpijskom zastavom.

Najbrži čovek u Riju: Jusejn Bolt. Foto: Kirby Lee-USA TODAY Sports

Sportisti koje treba držati na oku

 • Jusejn Bolt. On je najbrži čovek na svetu. Njega verovatno treba da gledate.
 • Majkl Felps. Kakav god da bude Felpsov učinak u Riju, povući će se iz takmičenja kao Olimpijac sa najviše medalja svih vremena, sa do sad osvojene 22 medalje. Ima 31 godinu i ovo će biti njegove poslednje Olimpijske igre u bazenu. Verovatno će se takmičiti u disciplinama 100 i 200 metara leđno, kao i 200 metara mešovito. Uživajte u njemu dok još možete.
 • Simon Bajls. Pošto je osvojila tri svetska prvenstva u gimnastici, Bajls je prvi put na Olimpijskim igrama. Svima je favoritkinja za osvajanje zlatne medalje u ukupnom plasmanu.
 • Kejti Ledeck. Lako je zaboraviti da Ledecki ima samo 19 godina. Ona je već sada jedna od najuspešnijih američkih plivačica sa 11 svetskih rekorda i 15 zlatnih medalja na velikim međunarodnim takmičenjima. Takmičiće se u tri pojedinačne discipline i štafeti.
 • Meb Keflezigi (maraton) i Bernard Lagat (staza). Ako volite da se samosažaljevate, setite se da američki tim ima dva trkača na duge staze starija od 40 godina. Meb Keflezigi, 41, osvojio je srebro na maratonu u Atini 2004, a u Londonu je bio četvrti. Bernard Lagat ima srebro i bronzu iz Sidneja i Atine, na 5,000 metera.
 • Američka ženska veslačka osmorka: Osvojile su deset titula svetskih šampionki zaredom. Deset.
 • Lejla, Lina i Lili Luik. Tri L su trojke iz Estonije i takmiče se u ženskom maratonu. Prve su identične trojke koje se takmiče međusobno u istoriji Olimpijskih igara.
 • Kaster Semenja. Favoritkinja za pobedu u trci atletičarki na 800 metara, Semenji je dozvoljeno da se takmiči tek kada je Arbitražni sportski sud podigao maksimalni nivo testosterona za žene koji je postavila Međunarodna atletska federacija. Njen nastup će svakako pobuditi novi krug rasprava o rodnom testiranju sportista.
 • Kim Roud. Streljaštvo ne dobija puno pažnje na Olimpijskim igrama, ali Roud će pokušati da osvoji šestu medalju, i četvrto zlato, na šestoj Olimpijadi na kojoj učestvuje.
 • Jusra Mardini. 17-godišnja sirijska plivačica se takmiči za tim izbeglica. Mardini i njena sestra su upravljale malim gumenim čamcem u kome je bilo desetine izbeglica i veslale satima da bi stigli iz Turske u Grčku. Takmičiće se u trci 100 metara slobodnim stilom i 100 metara leptir.


Američka gimnastičarka Simon Bajls je trostruka svetska šampionka i najveći favorit za zlatnu medalju u svim disciplinama. Foto: Kyle Terada-USA TODAY Sports

Jelo i piće

Naši prijatelji saMunchies sajta objavili su nekoliko tekstova o brazilskoj hrani i piću. Pa, ako nameravate da pravite tematsku žurku posvećenu Olimpijadi, probajte Prata punč.


Foto: Farideh Sadeghin

Sastojci

Za ljubičasti sirup:
1 šolja kristal šećera
2 čašice Creme de Violette, likera

Za koktel:
2 čašice Avuá Prata Cachaça
1 čašica pirea od jagoda, plus komadići za ukras
3/4 čašice svežeg soka od limuna, plus kriške za ukras
3/4 čašice sirupa od ljubičice violet syrup
Šampanjac

Uputstvo:

1. Napravite sirup od ljubičice: u malom tiganju pomešajte šećer u 250 ml vode na srednjoj jačini. Ostavite da se ohladi i dodajte liker Créme de Violette lagano mešajući.

2. Napravite koktel: pomešajte liker Avuá Prata Cachaça, pire od jagoda, sok od limuna i sirup od ljubičica u šejkeru napunjenom ledom. Jako mešajte, i prelijte preko leda u rashlađenim čašama. Dodajte šampanjac i ukraiste komadićima jagode i kriškama limuna.

Pročitajte i kako se Rio zaljubio u bejglove, kako se pravi brazilski koktel od marihuane, upoznajte Brazilca koji stavlja čudne stvari na picu i pogledajte film Frenkov put u Brazil.

Bezbednost na Igrama


Brazilske bezbednosne snage na položaju na jednom uglu kod Kopakabane. Foto: EPA

Brazilski zvaničnici su se oslonili na Centar za integrisanu komandu i kontrolu (CICC) i Centar za operacije u Riju (COR) za bezbednost svih na Olimpijskim igrama. CICC je centar u kome policijski i vojni zvaničnici mogu da vide snimke sa skoro 3,200 mobilnih i kamera za praćenje koje su raspoređene po celom Riju. Pored toga, COR će obezbediti podatke policiji sa još 560 kamera. Nedavno je na Motherboardu objavljen tekst kako Olimpijske igre pretvaraju Rio u vojnu državu, što je zabrinulo mnoge u Brazilu:

Neke od ovih mera jesu potrebne. Ipak niko ne može da porekne da su Olimpijske igre izazovan cilj, a jedan učesnik brazilske reprezentacije u streljaštvu je nedavno ubijen pucnjem u glavu kada su članovi lokalne bande napravili lažnu policijsku zasedu u Riju. Međutim, neke mere jesu preterane, nesumnjivo, posebno kada se uzme u ozbir da je iskustvo većeg dela brazilskih policijskih snaga kada se radi o bezbednosti velikih događaja pretnja "nasilnim uličnim protestima."

Vlasti u Brazilu iskoristile su niz velikih događaja u Brazilu u poslednje vreme da opravdaju ogromna ulaganja u bezbednosnu tehnologiju. Ali sredstva koja danas poseduju policija i vojska nisu privremena. Ona ostaju zauvek, kao baština. A kombinacija ove tehnologije, agresivne nove vlade i neprestanih kršenja ljudskih prava koje čine vojska i zakonodavstvo u Brazilu upozoravaju na katastrofu.

Pročitajte i Motherboard priču kako će Rio 2016 biti obezbeđen u oblaku.

STADIONI I DVORANE

Sportisti će se takmičiti u 45 različitih disciplina na 32 stadiona i dvorana širom Rija i na pet fudbalskih stadiona u drugim gradovima. Kliknite na mapu da vidite gde će se koje takmičenje održavati.

Ovde pratite dešavanja na Olimpijskim igrama koje priprema ekipa VICE Sports.

Pratite VICE na Facebooku, Twitteru i Instagramu