Reklame
nauka

Otkriveno još 143 ogromna drevna crteža u Peruu

Uz pomoć satelita do novih fascinantnih otkrića.

pisao Becky Ferreira
19 Novembar 2019, 10:10am

Foto: Yamagata University/IBM Japan

Pre nekih 2.000 godina, drevni ljudi južnog Perua napravili su stotine ogromnih crteža na tlu, koji su danas poznati pod imenom "Nazca Lines". Naučnici su sada upotrebili napredne tehnologije da bi otkrili još 143 ranije nepoznate "geoglife", što je termin za ove figure, u oblasti Nazca. Jedan novo pronađeni geoglif, za koji se čini da predstavlja humanoidnu figuru, identifikovan je AI modelom, saopšteno je nedavno.

1574098120120-20Humanoid-AI
Satelitski snimak humanoidnog geoglifa (levo) i dorada (desno). Foto: Yamagata University/IBM Japan

Tim koji je predvodio antropol japanskog Univerziteta Yamagata, Masato Sakai, proveo je godinama u potrazi za geoglifima u eksepedicijama u Peruu i analizirajući slike visoke rezolucije sa satelita iz svemira.

Ovi napori doveli su do uočavanja novih figura , dužine od 5 do 100 metara. Baš kao u slučaju poznatih Nazca crteža, geoglifi koje je otkrio Sakaijev tim prikazuju širok spektar živih bića i predmeta, uključujući ljude, ptice, majmune, ribe, gmazove i apstraktnije crteže koje je napravila drevna kultura uklanjanjem stenovitog crnog tla, koji je ispod njega otkrio pesak svetlih boja.

Sakai i njegove kolege primetili su da veći geoglifi, veličine preko 50 metara, označeni kao tip A, označavaju životinje. Ti geoglifi se generalno pojavljuju kasnije u životu Nazca civilizacije, u periodu između 100 i 300 godina posle nove ere. Manji geoglifi, tipa B, su tipični za period stariji nekoliko vekova, do 100 godina pre nove ere.

Figure tipa B često se nalaze na padinama i stazama, pa Sakaijev tim misli da su možda osmišljene kao orijentiri koji su pomagali navođenju ljudi. Likovi tipa A, nasuprot tome, često su prekriveni keramičkim ostacima, što nagoveštava da su to bila mesta ritualnih ceremonija koja su uključivala razbijanje predmeta.

Jedna od figura tipa B - pomenuti humanoid - otkrivena je uz pomoć IBM Watson Machine Learning Community Edition, sistema "dubokog učenja". Sakaijev tim sarađivao je sa istraživačkim centrom IBM Thomas J. Watson u SAD na obuci AI za skeniranje satelitskih snimaka regiona i obeležavanje mesta koje deluju obećavaje u potrazi za novim geoglima.

1574098158844-p17_Bsnake_and_humanoid_processed
Geoglif koji sa figurom dvoglave zmije. Foto: Yamagata University/IBM Japan

Platforma je prepoznala potencijal u ovom regionu i istraživači planiraju da nastave da koriste iste metode u pronalaženju, mapiranju i kategorizaciji novih figura.

“Ekspanzija i urbanizacija naselja u regionu su naravno oštetile linije figura, i to je konačno postalo i vest u regionu. Zato je neophodno tačno razumevanje distribucije geoglifa kako bi mogli i da se radi na njihovoj zaštiti.“

Ovaj tekst je prvobitno objavljen na VICE US.

Tagged:
peru
AI
Nazca Lines
sateliti
Arheologija
Geoglifi