Reklame
Internet bezbednost

Tramp je užasan po pitanju bezbednosti mobilnog telefona koji koristi

Zvaničnik Bele Kuće kaže da predsednik SAD koristi dva ajfona. Izgleda da ne sprovodi mnogo mera kako bi korišćenje tih telefona bilo bezbedno.

pisao Lorenzo Franceschi-Bicchierai
23 Maj 2018, 11:18am

Fotografija: Shutterstock

Prvobitno objavljeno na Motherboard.

Predsednik SAD Donald Tramp prestao je da koristi stari android telefon, koji je najverovatnije jedna od najlakših meta za hakere. Uprkos tome što je navodno počeo da koristi novi iPhone, njegove mere operativne bezbednost (OPSEC) su i dalje užasne.

U ponedeljak sajt Politiko je objavio da Tramp koristi najmanje dva ajfona. Jedan za pozive, drugi za Tviter i novinske apikacije. Politiko je citirao visokog zvaničnika Bele kuće koji kaže da se telefoni "u rutinskoj bezbednosnoj operaciji menjaju redovno".

Međutim, kako piše Politiko, Tramp odbja da menja telefone svakog meseca. Jedan od njih nije zamenio pet meseci, jer misli da je to "previše nepraktično". Njegov prethodnik, Barak Obama, navodno je menjao telefone na svakih 30 dana.

Menjanje telefona znači smanjenje rizika u slučaju da je predsednikov telefon hakovan. Ideja je da, sve i da je hakovan telefon, osoba koja je to učinila može da dobije pristup razgovorima ili šta god da Tramp radi na svom telefonu maksimalno trideset dana.

Politiko nije dao mnogo detalja o tome koje telefone Tramp koristi - Tviter detektivi Džejmi Volis i rebit veruju da je reč o telefonu Ajfon 6 Plus - međutim pružio je dovoljno informacija koje su alarmirale bezbednosne stručnjake.

“Iako je iPhone jedan od najbezbednijih komercijalnih uređaja, nije savršen. Džejlbrejkeri koji mogu da hakuju na daljinu koštaju oko tri miliona dolara. To je veoma niska cena za pristup telefonu američkog predsednika", kaže za Motherboard Rajan Daf stručnjak za bezbednost koji je istraživao iPhone.

“Pristup tom telefonu može da ima neverovatne posledice po nacionalnu bezbednost. Ne samo da bi mogli da slušaju privatne razgovore predsednika, nego bi mogli da učine nešto mnogo opasnije. Da pošalju, na primer, tvit koji bi bukvalno započeo rat".

Daf, koji je direktor za sajber rešenja pri kompaniji Point3 Security i bivši haker američke Sajber komande, dodaje da posledice ne menjanja telefona mogu da budu katastrofalne.

Više vendora za nadzornu tehnologiju reklamira alatke za hakovanje ajfona koje omogućavaju da neko preuzme telefon na daljinu za otprilike 3 miliona dolara. To zvuči kao mnogo novca, ali prisluškivanje najmoćnijeg čoveka na svetu sigurno vredi toliko.

“Bilo koja nacija može to da uradi”, tvitnuo je The Grugq stručnjak za bezbednost reagujući na vest. “Informacije, sve i da menja telefon na mesec dana, vrede toliko”.

Iako nema dovoljno informacija o podešavanjima Trampovog telefona, Daf ističe, da bi, kada bi on bio zaužen za obezbeđivanje predsednikovog telefona, preuzeo nekoliko mera predostrožnosti. On navodi stvari poput onemogućavanja iMessage-a pa i pretraživača, praćenje veb-saobraćaja, ili povezivanje telefona samo pomoću VPN-a, što bi sprečilo instaliranje aplikacija.

Ovo bi telefon učinilo znatno bezbednijim, ali ne i otpornim na hakovanje. Vladini hakeri su ušli u ajfon iskoristivši brauzer telefona, ali to nije jedini način.

“Kada je meta predsednik, ništa nije van domašaja", kaže Daf. "On i dalje drži uređaj sa mikrofonm koji je povezan na internet".

Tagged:
ios
EPL
Donald Tramp
айфон
Bela Kuća
bezbednost
bezbednost informacija
sajber bezbednost