fotografije

Igra boja i emocija na fotografijama Katarine Marković

Razgovarali smo o njenom novom projektu, najvećim izazovima i opštim mestima u srpskoj fotografiji.

pisao Ana Jakšić
06 Jul 2018, 5:45am

Katarina Marković ima 25 godina i završava studije digitalnih umetnosti na Fakultetu za medije i komunikacije. Svoj prvi fotoaparat je kupila sa 17 godina kada je bila uverena da će biti spisateljica, kako bi ilustrovala priče koje je pisala. U međuvremenu se životni tok suprotstavio njenim željama da upiše dramaturgiju zbog čega je bila prinuđena da na kratko svoje želje stavi na pauzu. Uzela je pauzu od godinu dana između prijemnih i tom periodu se posvetila asistiranju prijateljima na različitim snimanjima gde je naučila mnogo više o tehničkim aspektima fotografije, ali takođe i otkrila novu ljubav prema vizuelnim umetnostima.

- Kada je došlo vreme za ponovni pokušaj upisivanja fakulteta shvatila sam da me više zanima vizuelna umetnost i da mi je portfolio bogatiji fotografijama i kratkim video formama nego pisanjem. Tada sam se definitivno okrenula fotografiji, videu i improvizovanoj režiji - priseća se Katarina.

Njen novi projekat "Khroma" istražuje svet boja. Katarina je pre tri godine počela da uči istoriju boje, njene primene i simbolike, bez ikakve namere da od toga napravi projekat. U jednom momentu je istraživanje preraslo u opsesiju koju je morala da kanališe na neki način, zbog čega je odlučila da tim bojama da lice, karakter i emociju. Od novembra prošle godine je tražila ta lica, fotografisala, smišljala kostime i scenografiju.

- Šminku sam osmislila sa svojom prijateljicom i saradnicom Marijom Stošić i pre manje od mesec dana, snimanja su konačno završena. Uokvirila sam svoju opsesiju, barem jednim delom, i sada pakujem fotografije u knjigu. Knjiga će sadržati 10 boja, uključujući i crnu i belu koje načelno nisu boje, ali nekako nisam mogla da ih izbacim iz ovog kruga.

Narandžasta

VICE: Kada izlazi knjiga i gde će moći da se nabavi?
Katarina: Prva, probna serija knjige će izaći iz štampe do sredine jula, a za kasnije prikupljam finansije kako bih mogla da izbacim i malo ekskluzivnija izdanja ove knjige. Već sam krenula da apliciram i za razne izložbe, tako da se nadam da ću uskoro uspeti da organizujem i izložbu gde će moći da se vide svi radovi zajedno sa knjigom.

Ko su modeli? Kako si ih birala?
Jedan deo modela su moji prijatelji koji su na osnovu simbolike i emocije koju određena boja nosi odgovarali opisu, dok sam druge tražila na sve moguće načine. Čak sam provodila i vreme skrolujući po Instagram explore stranici ne bih li pronašla ljude koji odgovaraju određenoj boji i slala im poruke. Tačno sam znala kakav mi je tip osobe potreban za koju boju i vodila sam se po osećaju. Nije uvek uspelo, neka snimanja sam morala da ponovim, ali i to je deo procesa iz kog sam mnogo naučila. Ovo ovde što delim sa vama su samo tizeri koji najbolje opisuju moj projekat. Svaka boja nosi svoju emociju i asocijaciju, neke su nežnije, a neke ostavljaju jači utisak. Potrudila sam se da izaberem od svake po nešto.

Zelena

Šta je po tvom mišljenju najveće opšte mesto u fotografiji danas?
Verovatno ostaci komunizma i jugonostalgija u kombinaciji sa napuštenim prostorima.

Šta je najveći izazov u tvojoj profesiji?
S obzirom na to da najviše radim sa ljudima, najveći je izazov opustiti one modele koji inače ne vole da se fotografišu i izvući iz njih najbolje tako da ja dobijem željenu fotografiju a da oni budu zadovoljni sobom posle tog snimanja. Najveće je zadovoljstvo kada uspem da izazovem kod svojih modela neku drugačiju emociju i percepciju sebe.

Reci mi nešto o sebi što nema veze sa fotografijom.
Ovih dana đuskam kao luda uz pesmu A gira - Trio Ternura dok kuvam, što su moje dve sledeće najveće strasti.

Pogledajte još Katarininih fotografija ispod:

Žuta
Crvena
Braon