Reklame
DROGE

VICE Podcast: Da li se Srbija na pravi način bori protiv zloupotrebe psihoaktivnih supstanci?

Gost Galeba Nikačevića bio je Miloš Stojanović iz programske kancelarije Ujedinjenih nacija za borbu protiv droge i kriminala.

pisao VICE Srbija
05 Avgust 2019, 5:00am

Vice Srbija

Miloš Stojanović je predstavnik programske kancelarije u Srbiji Ujedinjenih nacija za borbu protiv droge i kriminala-UNODC i regionalni savetnik za razvoj programa smanjenja potražnje narkotika.

Galeb Nikačević razgovarao je sa njime o problemima psihoaktivnih supstanci u Srbiji, kako se kroz njih definišu delatnosti švercovanja i distribucije, navike mladih, ugroženih grupa, ali i programa prevencije, to jest resocijalizacije, kao i zakonskim okvirima unutar kojih mogu da deluju programi smanjena štete.

Komentarišući činjenicu da je u Srbiji podjednak problem kada posedujete marihuanu i heroin Stojanović je rekao da je "krivični zakon u Srbiji prilično strog i oduvek je takav i bio. Psihoaktivne supstance jesu klasifikovane i one su usklađene sa međunarodnim konvencijama. Postoje klase od jedan do tri. Ne postoji određen minimum količine supstance koji ti možeš da imaš i da se definiše kao supstanca za ličnu upotrebu. Ali zakon i praksa nisu isti, i postoje slučajevi kada sudije prepoznaju to".

"UN se generalno zalaže da ako se utvrdi da je sudski veštak dokaže da kod osobe ima opoidne zavisnosti a uhvaćen je sa malom količinom psihoaktivnih supstanci koja zadovoljava njegovu zavisnost, preporučuje sa da se toleriše kao krivično delo nižeg ranga. Mi se između ostalog zalažemo i za novi pristup sankcija koji podrazumeva terapijsko lečenje", rekao je između ostalog Miloš Stojanović.

Ovaj Podcast možete slušati na našem Mixcloud kanalu OVDE:


Ili gledati na našem sajtu OVDE:

ČITAJTE JOŠ:

Tagged:
κάναβη
Narkomanija
legalizacija marihuane
Kriminalci
psihoaktivne supstance
Preventiva