Reklame
politika

"Zavetnici" protestovali protiv Nataše Kandić na pogrešnoj adresi

Za uspešnu političku kampanju je potrebna makar koherentna politička poruka. Za to izgleda Zavetnici nisu sposobni.

pisao Vuk Bošković
02 Februar 2018, 11:40am

fotografija: Tviter, građanske inicijative

Nekoliko desetina pripadnika "Zavetnika", ekstremne desničarske organizacije koja učestvuje na beogradskim izborima, okupili su se jutros ispred Kuće ljudskih prava da bi protestovali protiv kandidature Nataše Kandić i Fonda za humanitarno pravo za Nobelovu nagradu za mir.

Kuća ljudskih prava nema nikakve veze sa FHP i Kandić, ali to nije sprečilo Milicu Đurđević, portparolku Zavetnika, da održi vatreni govor dok su ljudi oko nje nosili plakate sa likom Kandić i porukom "Nobelova nagrada za izdaju srpskog naroda."

U prvom trenutku, svima se - s prvom - učinilo da su Zavetnici promašili adresu, ali u stvari se radi o jako loše smišljenom i još gore sprovedenom protestu. U svom govoru, prema snimku sa društvenih mreža, Đurđević je pričala o tome kako se nevladine organizacije rade u prostorima koje su zakupili od grada i da će Zavetnici, kada dođu na vlast (0,73% osvojenih glasova na parlamentarnim izborima 2016. godine) zaustaviti tu praksu i uraditi još mnoge druge stvari po pitanju "anti-srpskih štabova", kako je Đurević okarakterisala nevladine organizacije.

U razgovoru za VICE, osoba koja se nalazila unutar Kuće ljudskih prava dok se protest dešavao, kaže je da su "Zavetnici" bili svesni da se ne nalaze pred FHP, ali da im to nije bitno. Takođe nam je rečeno da je policija pozvana ali da se nije pojavila. Posle nekih pola sata Zavetnici su se pokupili i otišli, a za sobom su ostavili plakate zalepljene na zid - što je prekršaj koji nosi kaznu od 50.000 do 100.000 hiljada dinara za pravna lica.

Dakle, problem nije u nesposobnosti pronalaženja prave lokacije nego nesposobnosti komuniciranja političke poruke. Što je dosta veliki problem ako ste politička organizacija. Jedna od osnovnih stvari u javnim komunikacijama je, pored definisanja poruke, i definisanje konteksta u kojem se ona šalje. Nećete radio reklamu puštati na televiziji. Nećete poruku namenjenu građanima Novog Sada emitovati u Subotici. Nećete na protestu ispred lokacije jedne nevladine organizacije nositi plakate uperene protiv direktorke druge nevladine organizacije. Mislim, barem ne bi trebalo. Pošto se tako šalju kontradiktorne poruke koje će onda biti pogrešno protumačene i ismejane. Nećete izgledati opasno i preteće - što je ovde bila nemera - nego nesposobno i smešno. Što je ono i što se desilo.

Pored nemogućnosti da komuniciraju jednu koherentnu poruku i nesposobnosti da osvoje više od jednog procenta glasova na izborima, Zavetnici takođe imaju i problem po pitanju "rada za strance" - što je nešto za šta konstantno optužuju nevladine organizacije ispred čijih prostorija i događaja se stalno pojavljuju. Pored toga što su, i pored svoje minorne političke snage, bili na sastanku u Rusiji sa predstavnicima Putinove partije, Zavetnici se pominju i na suđenju povodom pokušaja državnog udara u Crnoj Gori, za koje je pored nekoliko državljana Rusije, optužen i Nemanja Ristić, član Zavetnika.

Do izbora ima još 30 dana. Tako da Zavetnici imaju još prilika da možda uspešno i koherentno sprovedu neku političku akciju.

JOŠ NA VICE.COM:

Zašto srpska država ćuti pred ekstremnim desničarima

Suzavac za demonstrante posle Trampovog mitinga

"Evropa će biti bela ili pusta": Ekstremni desničari na ulicama Varšave na Dan nezavisnosti

Tagged:
Desničari
Kampanja
протести
Fond za humanitarno pravo
Beogradski izbori 2018
NVO