Kako pravilno ukloniti svoje gole fotke sa svog telefona

U dobu metadate, nije dovoljno da prosti tapneš "obriši"
nudes phone

Članak je prvobitno objavljen na VICE Germany.

Došao je i taj trenutak: konačno ste spremni da zamenite svoj pohabani stari telefon za noviji model. Prirodno, želite da prodate stari, ali problem je što on zna mnogo o vama - možda i previše. Na primer, ona fotografija čudnog osipa na unutrašnjoj strani butine koju ste poslali prijatelju da čujete šta misli.

Pre nego što svoj telefon predate novom vlasniku, pročitajte naš vodič za korisnike Applea i Androida - i zaštitite svoj osip da ne dođe u pogrešne ruke, da tako kažemo.

Reklame

BRISANJE AJFONA

Ako imate ajfon, imate sreće. Čak i šest godina stari ajfon uređaji mogu da se prodaju za preko 100 evra. A ako i dalje imate originalnu kutiju, to nekim čudom vredi više.

  1. Sat mora da leti

Ako ste osoba sa Apple satom, moraćete da ga rasparite od svog ajfona. Ne brinite, sat će automatski napraviti rezervnu kopiju podataka. Oba uređaja moraćete da posadite jedan pored drugog dok se uparuju.

Otvorite Apple Watch aplikaciju> "My Watch" tab> pritistnite i dugme> Unpair Apple Watch

2. Što sigurnije to bolje

Sad, idemo na telefon. Nemojte da izgubite podatke koje pokušavate da sačuvate - prvo napravite bekap. Ako imate iCloud nalog, počnite sa bekapom na samom telefonu, samo pazite da ste na vaj-faju. Inače koristite , iTunes.

Settings> Apple ID> iCloud> iCloud Backup> Backup Now

3. Odjavite se sa Apple ID

Ako ovo ne uradite, podaci koje niste bekapovali bi mogli da budu obrisani u nekom od sledećih koraka.

Apple ID: Ako koristite iOS 10.3 i noviji: Settings> Apple ID> Sign Out

Ako koristite iOS 10.2 i stariji: Settings> iCloud> Sign out> "Delete from my iPhone"> Settings> iTunes & App Store> Apple ID> Sign out

Takođe vrlo važna stvar: obrišite sve svoje poruke.

Settings> Messages> "iMessage" prevucite na "Off"

Reklame

4. Obrišite fotografije i aplikacije ručno

Posle ovoga možete da se prijavite na Olimpijske igre u disciplini “strpljenje”, jer Apple vam ne da da brišete fotke odjednom. Gledajte na to kao na (potencijalno baš dugačko) putovanje u prošlost.

5. Ako vam više ne trebaju vaše iMessages, brišite to

Ako planirate da se prebacite na neki ne-Apple uređaj, najbolje je da svoj broj obrišete. Za to je dovoljno samo da kliknete ovde i pratite uputstva-

6. Veliko crveno dugem: fabrička podešavanja

Najzad, došlo je vreme da se pritisne ugrađeno dugme za resetovanje. Resetovanje će automatski isključiti i vašu šifru i opciju Find My iPhone.

Settings> General> Reset> "Erase All Content and Settings"

Vašem ajfonu će trebati neko vreme da se dozove, i to je to. Zahvaljujući jakoj enkripciji koju ima Apple, ne treba da brinete da će neko iskopati vaše stare gole fotke. Sad samo izbacite SIM karticu i prodajte taj telefon.

BRISANJE ANDROIDA

Samo imajte na umu da će, u zavisnosti od toga koju marku Androida imate, neke stvari biti obeležene malo drugačije.

1. Obezbedite svoje podatke

Da, ovo isto važi i za Android korisnike: ako planirate da obrišete podatke, prvo napravite kopiju.

Settings> System> Backup

2. Deaktivirajte zaštitu od krađe

Google je smislio "Factory Reset Protection" (FRP) dugme kao zaštitu od krađe, jer sprečava da se uređaj jednostavno resetuje bez vaše saglasnosti. Da biste ga deaktivirali, morate da isključite zaključavanje ekrana i da onda uklonite svoj Google nalog sa telefona.

Reklame

Settings> Security ili Screen Security> Screen Lock prebacite na "Off"

3. Odjavite se sa Googlea

Ne morate da se pojedinačno odjavljujete iz aplikacija kao što su Facebook, TikTok i Instagram, ali trebalo bi da se makar odjavite sa Google naloga. Ovime sprečavate da vam i rezervni podaci budu obrisani kada resetujete telefon.

Settings> Accounts> klik na Google account> "Remove Accounts"

4. Zaključajte prednja vrata: uključite enkripciju

Ovaj korak je važan. Budući da jednostavno resetovanje ne mora nužno izbrisati sve podatke, moraćete da enkriptujete uređaj. To znači da novi vlasnik neće moći da pristupi vašim podacima - čak i ako pokuša. Za korisnike Androida na verziji 6.0 Marshmallov i novijim, enkripcija se automatski uključuje.

Settings> Security> Advanced> Encryption & access data> Encryption na "On"

5. Okačite neke lažne podatke

Čak i jednom kada obrišete sve podatke, Android telefoni će ih čuvati sve dok nešto ne bude snimljeno preko njih. Tako da, ako stvarno želite da budete sigurni, treba da snimite nešto preko vaše golotinje. Možete da skinete neke rendom videe ili da upotrebite aplikaciju kao što je Secure Eraser.

6. Veliko crveno dugme

Puno ste uložili u zametanje svih tragova vašeg prisustva na ovom telefonu. Sada je vreme da se nagradite jednim pritiskom na Reset.

Reklame

Settings> System> Advanced> Reset options> Erase all data (factory reset)

7. Sad još i da Google zaboravi Zaboravićete na stari telefon čim se dočepate novog, ali Google to neće lako zaboraviti. Da biste izbrisali telefon sa Google naloga, idite na Google device management, pritisnite tri tačke i odjavite se sa uređaja.

Bez obzira na marku, vaš telefon je sada spreman za prosleđivanje sledećem vlasniku. Vaše fotografije i računi su na sigurnom - a i zaradili ste nešto novca.