FYI.

This story is over 5 years old.

nieuws

Australië wil de honden van Johnny Depp euthanaseren

Johnny Depp heeft zijn twee honden Australië binnengesmokkeld. Het land gaf Depp vijftig uur om zijn honden het land uit te krijgen. Lukte dat niet, dan zouden ze worden vermoord.
Afbeelding via VICE News - Dan Steinberg/AP

De Australische overheid maakte donderdagochtend bekend dat de Amerikaanse acteur Johnny Depp vijftig uur had om zijn honden het land uit te krijgen. Ze dreigden de yorkshireterriërs, Pistol en Boo, te euthanaseren als ze tegen zaterdag het land nog niet uit zijn. Depp liet weten dat zijn honden vandaag nog naar huis terugvliegen.

De 51-jarige acteur mag dan wel "twee keer de meest sexy man ter wereld zijn geweest", zei minister van Landbouw Barnaby Joyce, maar zijn honden vormden een bedreiging voor de bioveiligheid van Australië. De overheid zou dan ook niet aarzelen om de beesten af te maken.Depp is in Australië om de productie van de laatste Pirates of the Caribbean voort te zetten. Volgens Joyce werden de honden het land binnengesmokkeld in Depps privéjet. Ze werden niet aangegeven voor quarantaine bij de douane, en dat is een doodzonde in Australië, één de meest geïsoleerde ecosystemen ter wereld met hele strikte quarantainewetten.

Advertentie

Lees ook: Is Johnny Depp de zieligste gast op aarde?

Het eiland is één van de weinige landen ter wereld waarin hondsdolheid en enkele andere door dieren overgedragen ziektes niet bestaan. Maar momenteel is er wel één van de ergste biodiversiteitcrises ter wereld gaande, waardoor tweehonderd inheemse Australische dieren met uitsterven worden bedreigd.

"Een 51-jarige man die luistert naar de naam Johnny Depp, of ook wel Jack Sparrow, besloot twee honden ons land binnen te brengen, zonder over de juiste certificaten of de nodige vergunningen te beschikken. We ontdekten dat hij de honden had binnengesmokkeld, toen hij ermee naar de poedeltrimmer ging," zei Joyce. "Meneer Depp wordt verzocht om zijn honden terug te brengen naar Californië, anders euthanaseren we ze. Hij heeft vijftig uur."

Joyce somde enkele ziektes op die het quarantainebeleid van Australië buiten probeert te houden, en die Depps honden bij zich zouden kunnen dragen. Hij noemde leishmania, hondsdolheid, de ziekte van Weil en andere parasieten. "Het wordt tijd dat Pistol en Boo weer opdonderen naar de Verenigde Staten," besloot hij.

Vandaag liet Depp weten dat zijn honden in zijn privéjet weer naar huis zullen vliegen. Ze worden niet geëuthanaseerd.

Het nieuws van het Australische ultimatum ging snel de wereld rond. In enkele uren had een online petitie om de honden te redden al meer dan vijfduizend handtekeningen verzameld. Twittergebruikers doen hun best om de situatie wat luchtiger te maken.

Advertentie

WarOnTerrier was na twaalf uur al één van de tien meest trending topics op Twitter.

Sommige gebruikers kozen de kant van de overheid.

Peter Dutton, de minister van Immigratie, zei dat het een serieuze kwestie was. "Gaten in de bioveiligheid kunnen grote gevolgen hebben," zei hij tegen 2GB Radio.

De Amerikaanse ambassade in Canberra reageerde op het voorval door te zeggen dat Australië "een heel streng quarantainebeleid heeft voor producten, dieren en huisdieren." Ze waarschuwde haar burgers om voorzichtig te zijn, en om goed de Australische wetgeving te kennen voor ze het land bezoeken.

De oppositie beweerde dat Joyce de zaak in zijn voordeel gebruikte. Labor Party wilde dat overheidsbezuinigingen de schuld kregen voor de illegale aankomst van de twee terriërs.

"In plaats van pompeuze toneelstukjes te spelen voor de media," zei Joel Fitzgibbon, landbouwwoordvoerder voor de oppositie, "zou Barnaby Joyce beter moeten kijken naar welke rol de overheidsbezuinigingen op biozekerheid hebben gespeeld." Maar Joyce drong erop aan dat de acteur geen voorkeursbehandeling zou krijgen. "Als we acteurs en honden zomaar onze natie binnenlaten, kunnen we net zo goed voor iedereen de wetten laten voor wat ze zijn," zei de minister.