FYI.

This story is over 5 years old.

Stuff

Hoe gaat het eigenlijk met het eenbenig voetbalteam van België, dat vorig jaar op de vuist ging met het Oranjeteam?

Op 1 juni 2013 speelde het Nederlandse voetbalteam voor geamputeerden tegen het Belgische nationale team. De ploegen raakten slaags en de wedstrijd werd stilgelegd. Hoe gaat het nu met ze?

Still via YouTube.

Bewust of onbewust, we weten het niet, maar tegen het einde van het eerste interland voor geamputeerden tussen Nederland en België dat op 1 juni 2013 werd gehouden in het Belgische Westerlo, struikelde iemand over een loopkruk. Dit gebeurde bij de 3-3, en het liep uit op een stevig robbertje knuistentango.

Toen ook supporters van beide kanten hun vuisten niet meer bij zich hielden, werd de wedstrijd stilgelegd.

Advertentie

Het was groot nieuws, maar vervolgens bleef het stil. Niemand schreef meer over de eenbenige teams, omdat de media blijkbaar alleen in voetbal voor geamputeerden geïnteresseerd zijn als er geknokt wordt.

Zonde dat het zo stil bleef, want ik vroeg me vaak af hoe het de twee landenteams sindsdien was vergaan. Vanuit Oranje krijg ik geen gehoor, maar voorzitter Michael Jacobs van het Belgische 'ampvoetbal'-team de Red Flamingos vertelt me dat er niet meer over die wedstrijd wordt gesproken: "We hebben samen besloten om geen oude koeien uit de sloot te halen. De relatie met de Nederlanders is nu heel goed."

VICE: Een jaar geleden speelden jullie tegen Nederland.

Michael Jacobs: Er zijn niet zoveel ampvoetbalteams, dus je moet al gauw naar het buitenland om tegen een andere ploeg te spelen. Daarom nodigden we de Nederlanders uit om een wedstrijd te spelen. Die kwamen langs en het werd 3-3. Zonder dat we meer over de jammere afloop van die wedstrijd moeten zeggen was het aangenaam voor ons om te weten hoe goed we zijn als team tegenover andere landen.

Wat heeft u sindsdien met het team gedaan?

We schreven ons in voor een internationaal toernooi in Ierland, waar onder andere Polen, Engeland, Duitsland en Nederland aan meededen. Dat is eigenlijk een kleine EK met zes ploegen. Het was ideaal om op korte termijn veel wedstrijden te spelen en te kijken hoe we staan tegenover andere Europese landen.

Advertentie

En? Hoe ging het?

Om de voorlaatste en laatste plek moesten we tegen Nederland en hebben we met 1-0 gewonnen!

U klinkt heel trots.

Ja! Bovendien hebben we ook de Fair Play-beker gewonnen. Het was een zeer aangenaam en tof weekend voor onze jongens. Het smaakte naar meer. In september 2013 hebben we vriendschappelijk tegen Nederland gespeeld voor de opening van de Disability Games, een wereldtoernooi voor mensen die sporten met een handicap.

Is dat een soort Paralympics?

Ja, er is ook atletiek en rolstoelbasketbal. Maar het is kleinschaliger en iedereen kan zich inschrijven en deelnemen aan dat toernooi.

Foto via Amp Football Belgium.

Het lijkt me moeilijk om zo'n heel nationaal team samen te stellen.

We zijn in België pas twee jaar geleden begonnen met ampvoetbal. Toen raakten we moeilijk aan zowel spelers, sponsoren als een eigen terrein.

Hoe komt dat?

Dat moet groeien, verstade? Je moet bewijzen dat voetballen tof is voor mensen met een beperking. Die mensen hadden vroeger niets met sport en nu opent zich ineens een wereld waarin zo iemand iets kan betekenen en in een nationale ploeg kan meespelen. Ze zijn opgebloeid, omdat ze terechtkomen in een groep personen met dezelfde handicap.

Hoe komt u erbij om trainer te worden van een eenbenig voetbalteam?

Als voetballer heb ik het zelf net niet gemaakt in de Belgische Eerste Klasse. Ik heb wel gespeeld in de Tweede Klasse, dus op hoog niveau. Op mijn 25e ben ik gestopt omdat ik zeven knieoperaties moest ondergaan - ik heb zwakke knieën. Dus toen werd ik jeugdtrainer. Dat lag mij wel en die ervaring heb ik overgebracht naar de ampvoetbalploeg.

Advertentie

Foto via Amp Football Belgium.

Maar hoe kwam u aan de spelers?

Mijn collega Rikus Van Der Meulen en ik werken in een technisch orthopedisch centrum - we ontwikkelen protheses en steunzolen. We hebben ook een filiaal in Polen, en Rikus zag daar het nationaal ampvoetbalteam van Polen aan het werk en wilde dat ook opstarten in België. Dus we begonnen met rondkijken en schreven naar mogelijke voetballers en zo zijn we beetje bij beetje tot een team gekomen van achttien spelers.

Wat wilt u nog graag voor uw team?

Het wereldkampioenschap voor ampvoetballers in Mexico einde dit jaar. Er zijn daar geen voorrondes - je kunt je automatisch plaatsen door je in te schrijven, maar je moet het wel kunnen betalen. Er zijn in totaal 25 landen die een nationaal ampvoetbalteam hebben, maar ze hebben niet allemaal de financiële middelen om tot in Mexico te geraken.

Het gaat dus eigenlijk best goed met uw team?

Ja, als voorbereiding spelen we in september nog een zeslandentoernooi in Polen. Daar spelen redelijk sterke ploegen mee: Polen, Engeland, Oekraïne…

…en Nederland?

Als we ons moeten vergelijken met Oranje: na die 3-3 hebben we nog met 1-0 en 1-2 gewonnen. En komende zaterdag spelen we voor de vierde maal tegen elkaar [het werd 6 -2 voor België, red.]. We zijn dus best in evenwicht met de Hollanders. Het ligt dichtbij elkaar.

Foto via Gazet van Antwerpen.