FYI.

This story is over 5 years old.

Tech

Een advocaat legt uit wat de nieuwe voorwaarden van Facebook nou eigenlijk betekenen

Jongens, zet die locatievoorzieningen nou uit.
Photo via Flickr user Marco Paköe​ningrat

In de afgelopen jaren heeft Facebook langzaam maar zeker z'n gebruikersvoorwaarden uitgebreid, en vorige week kondigde het bedrijf aan dat vanaf 1 januari volgend jaar alle gebruikers moeten instemmen met de vernieuwde voorwaarden, en anders niet meer kunnen inloggen. Aangezien er ongeveer 1.32 miljard mensen op het digitale smoelenboek zitten, is dat nogal een BIG DEAL.

Maar wat staat er nou eigenlijk in die nieuwe voorwaarden? En moet jij je als fanatieke Facebooker zorgen gaan maken? We vroegen Maninder Gill, een partner bij Simons Muirhead & Burton in Londen en expert op het gebied van intellectueel eigendom en privacywetten, hoe ver de nieuwe voorwaarden nou eigenlijk gaan en welke impact dat zal hebben op jouw online leven.

Advertentie

VICE: Die gebruikersvoorwaarden die elke bedrijf heeft zijn expres zo lang, ingewikkeld en saai, toch?
Maninder Gill: Om eerlijk te zijn, Facebook erkent wel dat mensen bijna nooit de voorwaarden lezen en heeft stappen gezet om hun voorwaarden en privacybeleid te simplificeren en in te korten. Maar het blijft zo dat hoe kort de voorwaarden ook zijn, de meeste mensen ze niet zullen lezen – ze klikken liever gewoon blindelings op akkoord en zien dan wel wat er gebeurt, dan dat ze echt alle kleine lettertjes doornemen. De realiteit is dat veel gebruikers liever een deel van hun privacyrechten opgeven dan dat ze hun Facebookprofiel opheffen. Facebook weet dit, en blijft daarom hun rechten uitbreiden om jouw data en persoonlijke informatie te gebruiken.

Staat er iets in de nieuwe voorwaarden dat echt zorgwekkend is?
Facebook zegt dat ze de gids met 'algemene info​rmatie over privacy' hebben geïntroduceerd om inzichtelijker te maken hoe je jouw informatie kan beheren en hoe jouw informatie gebruikt wordt. Facebook claimt dat ze hiermee proberen om gebruikers meer controle te geven. Ook willen ze dat de mobiele app toegang krijgt tot bepaalde informatie over je telefoon, om informatie over je locatie aan je vrienden te kunnen aanbieden, en de batterij- en signaalsterkte van je telefoon te verbeteren.

Dat klinkt allemaal nogal tam. Zit er meer achter dan dat?
Zoals bij de meeste bedrijven is er nog een onuitgesproken bedrijfsdoelstelling: om meer advertenties te verkopen. Om dat doel te bereiken, is elk stukje persoonlijke informatie een waardevol datapunt dat het bedrijf kan uitbuiten. Facebook verzamelt persoonlijke details van hun gebruikers zodat ze meer advertenties voor meer geld kunnen verkopen, omdat ze zo echt kunnen zeggen dat ze advertenties precies kunnen richten op de juiste doelgroep.

Advertentie

En hoe gaan de nieuwe gebruikersvoorwaarden Facebook dan helpen om hun advertenties beter te targeten?
Gebruikers kunnen straks elke beweging die hun vrienden maken volgen. Dus kan het zo zijn dat gebruikers per ongeluk afstand doen van hun privacyrechten, terwijl ze zich niet bewust zijn van de implicaties hiervan.

En zo komen we uit bij de locatievoorzieningen. In de nieuwe voorwaarden staat dat gebruikers toestemming moeten geven aan Facebook om de locatie van hun telefoon te gebruiken om optionele functies aan te bieden. Is dat oké? Wat is de gedachte daarachter?
​Het idee is dat als je weet waar een gebruiker is, je gericht lokale advertenties kan laten zien – en zo natuurlijk meer bedrijven kan aantrekken die op Facebook willen adverteren. In sommige regio's kan je met de 'vrienden in de​ buurt' functie andere gebruikers vinden die in de buurt zijn. Je ontvangt dan een melding als een Facebookvriend vlakbij is, ook als de app niet openstaat op jouw of zijn telefoon. Er is geen twijfel over mogelijk dat dit een opdringerige functie is, maar Facebook probeert de gangen van zijn gebruikers zoveel mogelijk na te gaan zodat ze nog meer geld kunnen verdienen met nog meer gerichte advertenties. Hiervoor moet je Facebook wel toestemming geven om locatievoorzieningen te gebruiken.

En dat kan zomaar?
Facebook heeft daar onze toestemming voor, omdat in de voorwaarden staat dat het bedrijf informatie over jouw locatie kan gebruiken zodat "jij de meeste relevante informatie te zien krijgt op basis van waar je bent en waar je vrienden mee bezig zijn." Het klinkt misschien als iets uit 1984, maar gebruikers gaan hiermee akkoord door de locatievoorzieningen te gebruiken [die je aan moet hebben staan om bijvoorbeeld een locatie aan een post toe te voegen of ergens in te checken]. Het is nou eenmaal zo dat mensen liever Facebook gebruik laten maken van hun persoonsgegevens dan dat ze overstappen naar een ander socialmediaplatform.

Advertentie

Over het algemeen, hoeveel invloed zullen Facebook's nieuwe gebruikersvoorwaarden hebben op onze online levens?
Als Facebook en hun klanten weten waar je eet, welke route je naar werk neemt, waar je winkelt, en met wie je bent, dan hebben ze een erg gedetailleerde database van alle verschillende aspecten van de levens van hun gebruikers.

Het idee dat je nu advertenties te zien krijgt die bij jou passen – waarvan het doel natuurlijk is om de manier waarop en waar we geld aan uitgeven te veranderen – kan ervoor zorgen dat we psychologisch gemanipuleerd zullen worden door de grootste merken, die vaak rijker zijn dan de overheid van menig land, zonder dat we het doorhebben. Maar dat zal de meeste gebruikers niets kunnen schelen. Vrijwel niemand zal z'n profiel opheffen, of de moeite nemen om zijn privacyinstellingen aan te passen. En zo wordt Facebook steeds rijker en machtiger. ​

Jij bent een expert op het gebied van rare shit die bedrijven proberen te verstoppen in hun gebruikersvoorwaarden. Hoe verhouden de voorwaarden van Facebook zich tot de dingen die je meestal ziet?
Van alle voorwaarden waar ik de afgelopen twintig jaar mee te maken heb gehad, zijn die van Facebook het meest intrusief. Dat je het recht vraagt om iemands bewegingen te volgen en mogelijk zonder expliciete toestemming alle foto's die op Facebook worden geplaatst te gebruiken voor commerciële doeleinden, is te gek voor woorden.

Gebruikers moeten verantwoordelijkheid nemen voor hun data. Facebook kan alleen onze data uitbuiten als wij ze dat laten doen. Het is aan ons om onze privacy te waarborgen en een paar minuten te nemen om onze privacyinstellingen aan te passen en bijvoorbeeld locatievoorzieningen uit te zetten.

Maar je kan dus onder de nieuwe voorwaarden uitkomen door je privacyinstellingen aan te passen?
Nou, ja en nee. Je kan aanpassen welke mensen kunnen zien wat jij plaatst: iedereen, vrienden van vrienden, vrienden, of alleen ik. Dat zou je sowieso op vrienden moeten zetten, maar veel mensen laten het op iedereen staan. Maar welke instellingen je hier ook gebruikt, dit beïnvloedt alleen de manier waarop jij dingen deelt met anderen – niet hoe Facebook de informatie gebruikt die je ze geeft.

Als iemand met laksere privacyinstellingen een foto van jou upload of je tagt in een post, dan mag Facebook die informatie gebruiken volgens de instellingen van die gebruiker. Dat jij je profiel goed hebt afgeschermd, betekent dus nog niet dat persoonlijke informatie over jou niet openbaar wordt gemaakt.

Update: Een eerdere versie van dit artikel impliceerde dat Facebook informatie met hun adverteerders heeft gedeeld over de locatie van hun gebruikers en met wie ze waren. We hebben op dit moment geen bewijs dat dit het geval is.