FYI.

This story is over 5 years old.

nieuws

Mensen in Venezuela kunnen nauwelijks meer seks hebben door een condoomtekort

In Venezuela kun je bijna nergens meer condooms krijgen, waardoor SOA's en zwangerschap vrij spel hebben.

"Alles wat we nog overhebben is een doosje met drie condooms erin," zei Ernesto D. Ernesto is een 28-jarige Venezolaan die een relatie heeft met een vrouw die in een andere stad woont. Hij probeert daarom altijd als hij zijn vriendin ziet seks met haar te hebben. Alleen, aangezien Ernesto niet van plan is om binnenkort al vader te worden heeft hij het de laatste tijd erg zwaar. Hij gaat daarom van apotheek naar apotheek en van stad naar stad, op zoek naar condooms, die steeds moeilijker te vinden zijn in het Zuid-Amerikaanse land.

Advertentie

Het condoomtekort in Venezuela heeft Ernesto's seksleven volledig veranderd. "We moeten ons aanpassen. We kunnen niet meer dan één condoom per dag gebruiken, dus we moeten gewoon minder klef doen," zei Ernesto tegen VICE News. "In Macaraibo, Margarita en Merida is alles uitverkocht."

Door de schappen van negen verschillende apotheken in twee van die steden af te speuren, lukte het Ernesto om nog drie doosjes te vinden, met daarin in totaal negen condooms. Daar zal hij dus niet heel lang mee vooruit kunnen. "Ik ben ontzettend voorzichtig als ik een condoom omdoe", zei Ernesto, "want ik ben als de dood dat ik hem scheur."

De zoektocht naar condooms, en andere basisbehoeften als maandverband, zeep en toiletpapier, heeft in de afgelopen maanden voor enorme spanningen gezorgd onder de Venezolanen. Het land kampt met een enorm tekort aan goederen, doordat inflatie omhoogschoot en er een tekort aan Amerikaanse dollars is.

Als de Venezolanen niet op zoek zijn naar condooms of wc-rollen gaan ze de straat op, om te demonstreren tegen de overheid die maar niks lijkt te doen. Die protesten worden hardhandig de kop ingedrukt. Afgelopen dinsdag werd er een veertienjarige jongen gedood toen een agent tijdens een demonstratie in San Cristobal

met rubberen kogels schoot. De Venezolaanse overheid heeft twee directeurs van de apotheekketen Faramtodo gearresteerd, omdat ze zich met illegale dingen bezighielden (foto via Ariana Cubillos/AP)

Advertentie

Particuliere bedrijven zeggen dat Amerikaanse dollars broodnodig zijn om genoeg buitenlandse producten te kunnen importeren, maar dat de overheid die niet beschikbaar stelt. Venezuela houdt al meer dan tien jaar strikte valutacontroles. Om te kunnen reizen, online shoppen of goederen te kunnen importeren, moeten burgers eerst aan de overheid vragen om Venezolaanse bolivar om te zetten naar dollars of euro's, waarbij de overheid een groot deel afpakt. Er is hierdoor een enorme zwarte markt ontstaan.

De overheid antwoordde hier vorige week op met een regeling waarbij burgers gebruik konden maken van een onofficiële wisselkoers voor de dollar, waardoor de kosten stukken dichterbij de zwartemarktprijzen kwamen. Alleen voor goederen uit de voedings- of gezondheidssector wordt nog altijd de officiële wisselkoers gehanteerd, waardoor condooms nog steeds erg duur en moeilijk te krijgen zijn.

Volgens de overheid van president Nicolás Maduro worden de tekorten veroorzaakt door een "economische oorlog" van de politieke oppositie en de elite. Hij beschuldigde de "vampiers van extreemrechts" en de "parasieten van de bourgeoisie" van de problemen. Eerder deze maand werden de eigenaren van een van de grootste apotheekketens, Farmatodo, gearresteerd vanwege "onregelmatigheden" in hun voorraden.

De oppositie zegt juist dat de tekorten door de overheid worden veroorzaakt. "Het economische model werkt niet omdat het niet toelaat dat Venezolanen zelf dingen produceren," zei oppositieleider Julio Borges begin februari in een televisie-interview. "De overheid is in een oorlog verwikkeld met de particuliere sector."

Advertentie

Juan A., een 24-jarige homo, is ook bezorgd over de tekorten. Zijn partner en hij zien het dragen van een condoom als een essentieel onderdeel van de seks. "Als we geen condooms hebben, weten we dat we die dag niks gaan doen," zei Juan. Hij voegde eraan toe dat hij zich "bijna gecastreerd" voelt door de tekorten. Doordat ze maar geen condooms kunnen vinden moeten hij en zijn partner nu genoegen nemen met zoenen, een beetje aan elkaar zitten en "de sessie handmatig afmaken".

"In Venezuela zijn er geen informatiecampagnes om ongewenste zwangerschappen, soa's en HIV te voorkomen," zei Fernando Reya, president van StopHIV. "De schade voor mensen en hun gezondheid is dus enorm."

Als het je lukt om condooms te vinden in Venezuela zitten ze meestal in dubieuze verpakkingen (Foto via Alicia Hernandez)

Ook anticonceptiepillen zijn steeds schaarser, waardoor de risico's op tienerzwangerschap steeds groter worden. Venezuela had in 2012 al het hoogste percentage zwangerschappen bij meisjes tussen de vijftien en negentien van heel Zuid-Amerika.

We gingen zelf op zoek naar condooms in de regio en bezochten verschillende winkels en apotheken in Caracas. Nergens was een spoor van condooms te vinden. Veel winkels hadden zelfs de afdeling waar normaal condooms te vinden zijn omgebouwd en er andere producten in gezet.

"Sinds november krijgen we al geen voorraden meer binnen," zei een winkelier in Los Palos Grandes. "Drie dagen geleden kregen we een paar condooms binnen, maar die waren meteen weer weg." Uiteindelijk vonden we toch nog een paar condooms – een doosje van drie condooms dat bijna zeventien euro kostte – in een supermarkt in El Cafetal.

Net als bij andere schaarse middelen vragen Venezolanen hun vrienden of kennissen die naar het buitenland reizen nu steeds vaker om tampons, condooms of medicijnen mee te nemen. Maar er zijn ook een hele hoop Venezolanen die niet genoeg geld of buitenlandse vrienden in het hebben.

"Als mijn condooms opraken zal ik moeten overgaan op onthouding," zei Juan P. "Ik heb me maar aangepast aan iets waar ik me nauwelijks aan kan aanpassen: menstruatiecycli. Ik beperk mezelf en ik doe zelfs ademoefeningen. Terwijl het om een basisbehoefte gaat, een mensenrecht."

Voorlopig is er nog geen oplossing in zicht, dus leggen enkelen zich er inmiddels maar bij neer dat er voorlopig bijna geen condooms beschikbaar zullen zijn.

"Alternatieven? Ik denk dat ik maar gewoon veel het huis uit ga, zodat we niet aan neuken hoeven te denken," zie Juan A. terwijl hij lachte als een boer met kiespijn.