FYI.

This story is over 5 years old.

nieuws

Noord-Korea heeft Iran om hulp gevraagd vanwege extreme droogte

In Noord-Korea is de laatste maanden extreem weinig regen gevallen. Kim Jong-un heeft daarom bij Iran aangeklopt voor noodhulp.

De Democratische Volksrepubliek Noord-Korea heeft Iran dringend verzocht om hulp te bieden bij wat de overheid heeft omschreven als "de ergste droogte in honderd jaar". Amir Hossein Ziaee, hoofd van het Iraanse equivalent van het Rode Kruis, heeft als reactie hierop in gesprek met het staatsmedium IRNA aangegeven dat "Iran de plicht heeft om humanitaire hulp te verschaffen aan alle landen die dat nodig hebben." Nadat er afgelopen dinsdag een ontmoeting plaatsvond met de Noord-Koreaanse ambassadeur Kang Sam Hyon, voegde Ziaee daar nog aan toe dat Iran "kosten noch moeite zou besparen". Er werden verder geen precieze details over het hulppakket meegedeeld.

Advertentie

De Noord-Koreaanse nieuwsorganisatie KCNA heeft een rapport uitgevaardigd, waarin staat dat meer dan dertig procent van alle rijstvelden in het land aan het verschroeien zijn, vanwege een tekort aan regen. Het Zuid-Koreaanse ministerie van Eenwording, dat zich bezighoudt met het herenigen van Noord- en Zuid-Korea, heeft gezegd dat de regenval in het noorden sinds mei inderdaad ongebruikelijk laag is geweest. Als dat zich doorzet, zou de voedselproductie daarom aanzienlijk afnemen. Volgens een recent onderzoek van UNICEF is het nu al zo dat 28% van alle Noord-Koreaanse kinderen onder de vijf chronisch ondervoed is.

In Noord-Korea is de voedselvoorziening onderworpen aan de strikte controle van haar grote leider en diens staatsapparaat. Tekorten zijn hierbij eerder regel dan uitzondering; in de jaren negentig leidde dat tot een tekort dat nu bekendstaat als de Grote Honger, waarbij zo'n twee tot drie procent van de bevolking verhongerde. In 2013 heeft Kim Jong-un een paar hervormingen ingevoerd in de landbouw, en nu kunnen boeren tot 30% van hun opbrengsten zelf houden. Mede hierdoor werd er tijdens de laatste droogte, in 2014, zelfs een toename in de landbouwproductie waargenomen.

Naast de Iraanse hulp hebben Noord-Koreaanse autoriteiten zelf al maatregelen genomen om de impact van de droogte te minimaliseren. "Meerdere grote boeren hebben laten weten dat ze trainingen hebben gekregen in manieren om zonder water rijst te verbouwen, en in andere methoden om op water te besparen," aldus Linda Lewis van het American Friends Service Committee in gesprek met Reuters.

Volgens de Verenigde Naties komen humanitaire operaties in de kluizenaarsstaat ernstig financiële middelen tekort, en in april heeft het daarom gevraagd om zo'n honderd miljoen euro aan aanvullend ontwikkelingsgeld. De financiering voor instanties van de VN die noodhulp aan Noord-Korea verschaffen is de laatste jaren sterk afgenomen. Dat bedrag was in 2014 bijvoorbeeld zo'n 44 miljoen, terwijl deze instanties tien jaar eerder op zo'n 270 miljoen konden rekenen.

De Noord-Koreaanse noodkreet aan Iran is opvallend, omdat beide landen momenteel onderhevig zijn aan internationale sancties. In de laatste jaren hebben zowel Zuid-Korea als de Verenigde Staten hun hulp aanzienlijk teruggeschroefd, omdat de nucleaire capriolen van Kim Jong-un en zijn vriendjes ze niet erg lekker zit.