FYI.

This story is over 5 years old.

nieuws

Saoedi-Arabië is op zoek naar beulen

Saoedi-Arabië is berucht om haar doodstraffen, en het aantal executies blijft stijgen. Op de website van het Saoedische ministerie van overheidsdiensten staan acht vacatures voor de functie van beul.

Saoedi-Arabië, lid van de Raad voor de Mensenrechten van de VN, en een bondgenoot van de VS, gaat meer beulen aannemen. Dat staat te lezen op de website van het Saoedische ministerie van overheidsdiensten.

Alleen dit jaar al werden er in Saoedi-Arabië 85 mensen geëxecuteerd. Volgens een verslag van Reuters zoekt de overheid acht nieuwe beulen, voor taken als onthoofdingen en (in het geval van kleinere misdaden) amputaties. In de vacature spreekt men van "religieuze functionarissen". Er zijn geen speciale kwalificaties nodig, aangezien de baan nogal laag op de salarisschaal voor overheidsdiensten staat.

Advertentie

Sinds augustus vorig jaar worden er aanzienlijk meer executies uitgevoerd. De oproep voor extra beulen verscheen een dag na de 85e executie in Saoedi-Arabië dit jaar. De man werd onthoofd voor een drugsgerelateerd misdrijf. De straf valt onder het strenge, juridische systeem van het land, dat gebaseerd is op de sharia. Saoedi-Arabië kreeg al veel kritiek van mensenrechtenorganisaties, vooral over executies voor kleinere misdrijven, zoals drugsmokkel of hekserij. Moord en drugsmisdrijven zijn de vaakst voorkomende aanleidingen voor executies.

Adam Coogle is Midden-Oostenonderzoeker voor Human Rights Watch (HRW). Hoewel Saoedische autoriteiten beweren de islamitische wet te volgen, benadrukt Coogle dat het nergens in de sharia staat dat je drugscriminelen moet vermoorden. "Drugsgerelateerde executies zijn problematisch," zei hij tegen VICE News. "Mensen doden als straf voor een niet-gewelddadig misdrijf, is natuurlijk complete onzin."

Volgens Amnesty International worden er alleen in China en Iran meer mensen ter dood veroordeeld dan in Saoedi-Arabië. In januari circuleerde er een gruwelijke video op sociale media, waarin te zien was hoe een vrouw in Mekka publiekelijk werd onthoofd.

Saoedi-Arabië krijgt ook kritiek voor andere, te strenge straffen. Zo kunnen politieke activisten tot vijftien jaar gevangenisstraf krijgen voor ondermijning van het regime. Onlangs werd de Saoedische blogger Raif Badawi veroordeeld tot tien jaar gevangenisstraf en duizend zweepslagen, omdat hij religieuze functionarissen had beledigd.

Saoedische autoriteiten hebben nog geen uitleg voor het stijgende aantal executies gegeven. Sommige diplomaten denken dat het ligt aan de aanstelling van extra rechters, zodat er meer zaken kunnen worden behandeld. Het rekruteren van nieuwe beulen gebeurt vier maanden nadat koning Salman de Saoedische troon besteeg, met plannen om de overheid te reorganiseren. Hoewel hij al autoriteiten uit een jongere generatie heeft aangesteld, moet hij het rechtstelsel nog veranderen. Daar hebben conservatieve krachten het nog voor het zeggen.

Saoedi-Arabië leidt ook de luchtaanvallen op Jemen, de armste natie in de Arabische wereld. Volgens Coogle kan de turbulentie in de regio worden gelinkt aan de vele executies. "De onzekerheid in de regio beïnvloedt de autoriteiten. Ze proberen misdaad strenger te bestraffen, om uit te dragen dat het systeem voor gerechtigheid zorgt," zei Coogle.