2021coll
Sport

Dit wordt het sportjaar 2021

Bereid je voor op tientallen woedende mannen in FC Groningen-shirts die “Schaam je kapot!” door de straten van Tirana laten galmen.

Nu de stofwolken van het miserabele jaar 2020 zijn opgetrokken en je niet meer weet hoe het klinkt als een levend wezen in plaats van een geluidsband zijn ongenoegen laat blijken op de tribune, is het tijd om vooruit te kijken naar sportjaar 2021. Het wordt een beter sportjaar, dat sowieso. Al is het maar omdat De Sportzomer der Sportzomers op het programma staat, met in twee maanden tijd een aantal grote evenementen – onder andere het EK voetbal, de Tour de France, de Copa América, de Olympische Spelen – waardoor je eindeloos op de bank aan een sportinfuus kan hangen, totdat je op een dag ontwaakt en merkt dat de rest van de wereld allang weer uit lockdown is.

Advertentie

Het is tijd voor een vooruitblik, voor wat voorspellingen over het sportjaar 2021. Als 2020 ons iets geleerd heeft, is het dat een pandemie zich vrij moeilijk laat voorspellen, maar voor mijn eigen gemak en ieders gemoedsrust ben ik er bij het oppoetsen van de glazen bol vanuit gegaan dat de meeste grote sportevenementen door zullen gaan en we ons na de zomer iets meer richting een normale situatie begeven. Dit gaan we zien in sportjaar 2021:

Het jaar van de schnabbels

sportjaar2021 1.jpg

Rafael van der Vaart in een online pokerreclame.

Laten we eerlijk zijn: 2020 was een beroerd schnabbeljaar. Voor veel (oud-)sporters zijn schnabbels een significante bron van inkomsten: het doorknippen van lintjes of lezingen geven in zaaltjes door heel Nederland is een makkelijke manier om goed te verdienen, als je niet precies weet wat je verder met het leven wil. Het was financieel gezien een dramatisch jaar voor sportsprekers die graag mensen in Veenendaal of Dronten in de ogen kijken en ze proberen te motiveren en/of stimuleren tegen een uurtarief van 600 euro. Daarom zullen we in 2021 – als alles na de zomer hopelijk een iets lager ‘raar-jaar’-gehalte heeft – een renaissance van de schnabbel zien, of het nu gaat om presentaties, televisiespotjes of theatercolleges. 

Rafael van der Vaart gunde ons een blik in de toekomst door in een commercial van Governor of Poker 3 te spelen – en daarbij te kijken alsof hij absoluut geen idee heeft waar hij reclame voor maakt. Dat soort gekke samenwerkingen zullen we meer zien. Het kan grimmig worden. Je gaat mensen die je respecteert zien in posities die je niet kon bevroeden. Badr Hari gaat aan een houten tuintafel reclame maken voor vla. Ranomi Kromowidjojo zal glimlachend met een grote schaar in haar handen in een grote keukenshowroom staan. Het is even niet anders, we moeten onze (voormalige) helden deze momenten gunnen. Ik voorspel voor 2022 trouwens dan ook meteen minder schnabbels.

Advertentie

De UEFA Europa Conference League 

Copyright-ProShots-8609047.jpg

Wout Brama bij FC Twente. (Foto: Proshots)

In 2021 begint de UEFA Europa Conference League, een nieuwe bekercompetitie in het Europese voetbal. Het is vergelijkbaar met de Champions League en de Europa League, maar dan minder leuk. Het gaat een competitie worden die Nederlandse subtoppers en middenmoters de kans geeft om nóg harder af te gaan dan dat in de Europa League al het geval was, dus bereid je voor op Wout Brama die met een gepijnigd gezicht ergens midden in de cultuurhoofdstad van Moldavië uitlegt “dat vandaag een offday was”, of het geluid van tientallen woedende mannen in een FC Groningen-shirt die “Schaam je kapot!” door de straten van Tirana laten galmen.

Waarschijnlijk opent de UEFA Europa Conference League de deur voor nóg meer proefballoncompetities die de UEFA wat geld opleveren, zoals de UEFA Non-Fair Play League (met elke doordeweekse dag een wedstrijd van Getafe of Burnley), de UEFA Corner League (beste hoekschopploegen van ons continent tegen elkaar) of de UEFA Relegation League (waarin de allerslechtste, gedegradeerde teams van heel Europa het tegen elkaar opnemen; velden zullen zich vullen met geknakte ego’s en betraande ogen, mislukte hakjes en gefaalde panenka’s, of Ruud Brood en Sam Allardyce die elkaar omhelzen aan de zijlijn. Het wordt glorieus).

We gaan meer zien van Dirk ‘Aubergenius’ van Duijvenbode

sportjaar 2021 3.png

Dirk van Duijvenbode met een aubergine. (Via Skysports)

Ondanks dat hij vorige week strandde in de kwartfinale van het WK darts, heeft Dirk van Duijvenbode tijdens het toernooi een onuitwisbare indruk gemaakt. De 28-jarige darter, bijgenaamd ‘Aubergenius’ omdat hij als administratief medewerker bij een auberginekwekerij werkt, kwam tijdens de eerste WK-wedstrijd het podium op met een aubergine in zijn hand en strooide met quotes als: “Ik doe alles om de aubergines te promoten. Het is een geweldig product.”

Advertentie

De aubergine is voor hem wat de tram voor Co Stompé is, of de post voor Raymond van Barneveld. Het kan niet anders of we gaan in 2021 meer zien van Dirk van Duijvenbode, met zijn hardstyle-opkomsten en schitterende interviews ontdaan van iedere vorm van mediatraining. Hij is de held die we dit jaar verdienen.

Minstens één verrassing in de EK-selectie

Copyright-ProShots-9918371.jpg

Frank de Boer als bondscoach van Oranje. (Foto: Proshots)

Oranje gaat deze zomer naar het EK met Frank de Boer als bondscoach. Van De Boer weten we dat hij soms op z’n zachtst gezegd interessante keuzes maakt onder druk – je hoeft in de omgeving van Amsterdam maar de naam ‘Mike van der Hoorn’ te laten vallen om een complexe vorm van PTSS te triggeren. Het zou, kortom, peak Frank de Boer zijn om minstens één grote verrassing in de EK-selectie op te nemen. In volgorde van waarschijnlijkheid, met in gedachten dat hij een liefhebber van de Eredivisie is, de potentiële verrassingen bij Oranje deze zomer:

1.) Remko Pasveer in de rol van reservekeeper
2.) Henk Veerman in de rol van pinchhitter
3.) Danilo van FC Twente in de rol van pinchhitter, mits we hem heel snel kunnen naturaliseren
4.) Lorenzo Ebecilio in de rol van Lorenzo Ebecilio
5.) Ronald de Boer

De TikTokificering van sport

sportjaar 2021 4.jpg

De setting: Ajax staat met 0-4 voor tegen ADO Den Haag. Het is koud in het Cars Jeans Stadion en alle spanning is allang uit de wedstrijd geklopt, dus drentelt Ajax-doelman André Onana heen en weer en maakt hij wat Nederland in Beweging!-achtige moves om warm te blijven. Dan gebeurt er iets opmerkelijks: bij FOX Sports besluiten ze om tijdens de wedstrijd een soort stukje muzak onder de beelden te zetten. Tijdens het zomerse oefenpotje Ajax-RKC liet de zender, eveneens terwijl de wedstrijd nog bezig was, al een Instagram-video van linksback Nicolás Tagliafico in beeld zien.

Advertentie

Dit soort kleine momenten tonen ons dat de TikTokificering van sport, het inspelen op onze steeds korter wordende concentratiebogen, kennelijk onvermijdelijk is. Ik wil niet weten waar het eindigt, maar waarschijnlijk bij de 100 meter sprint op de Olympische Spelen die onderbroken wordt door een FailArmy-video van struikelende mensen bij glijbanen.

Een explosie aan stadionverboden

Coll3.jpg

Toen ik las over de man die naakt door een bioscoop rende tijdens het bekijken van een wedstrijd van zijn favoriete club MVV, besefte ik iets: we zijn veel van onze basale, sociale vaardigheden verloren. Dat klinkt lulliger dan ik het bedoel, maar ik zal het uitleggen. Als je veel thuiszit en weinig in contact komt met de buitenwereld, merk je dat je gespreksvaardigheden wat roestig worden. Vroeger talkte je zonder enige moeite small, nu vraag je aan je buurman die je al maanden niet gezien hebt wat zijn favoriete soort melk is als je hem tegenkomt in de gemeenschappelijke gang. 

Toen ik de Pathé-streaker zag, bedacht ik dat het met het bezoeken van stadions hetzelfde zal zijn. Als we ergens aan het einde van het jaar (hopelijk) weer live wedstrijden kunnen zien zonder al te strenge restricties, weten we misschien helemaal niet hoe we om moeten gaan met die luxe. Er zal gestript worden na doelpunten, er zullen broodjes bal op het veld belanden, na elk tegendoelpunt gaan er links en rechts klappen vallen. We zullen opnieuw moeten leren hoe het ook alweer werkt, sportwedstrijden live bekijken met duizenden andere mensen. Is dat erg? Nee, hoewel sportbonden en stewards daar misschien anders over denken. Ik denk dat dit een omslachtige manier is om te zeggen dat ik veel stadionverboden verwacht in 2021. Kortom: 2020 is voorbij, lang leve 2021!

-

Naast onze geschreven verhalen en video's hebben we ook een podcast: De Wereld van VICE Sports. De afleveringen zijn hier te luisteren bij Apple of hier op Spotify:

Tagged:voetbal