Advertentie
VICE News

De gefaalde wapenstilstand in Oekraïne (Deel 2)

De zogenaamde wapenstilstand bleek weinig voor te stellen, en dus reisde VICE News naar de andere kant van de frontlinie om de situatie van het Oekraïense leger te polsen.

door VICE News
30 juli 2015, 1:30pm

Na gezien te hebben hoe de 'wapenstilstand' in Oost-Oekraïne er in werkelijkheid uitziet voor de separatisten van de Volksrepubliek Donetsk (DNR), reisde VICE News over de grens om een aantal posities van het Oekraïense leger te bezoeken vlakbij de internationale luchthaven van Donetsk – of wat daar nog van over is. Strijders van de DNR hadden in januari de luchthaven ingenomen, na maanden van bloederige oorlogsvoering.

Aan deze kant van de frontlinie is het vechten ondanks twee officiële wapenstilstanden gewoon doorgegaan. Hele dorpen liggen in puin, en er zijn nog maar weinig oorspronkelijke bewoners die er durven te blijven wonen.

De posities van het Oekraïense leger bevinden zich in een gebied met veel zware industrie en bevinden zich vlakbij dichtbevolkte gebieden in de regio Donetsk. Daarom is het gebied van grote strategische waarde voor de DNR, waarvan wordt gespeculeerd dat ze een nieuwe golf offensieven voorbereiden. Hoe dan ook, vooralsnog slagen de soldaten van het Oekraïense leger er in hun posities vast te houden.

Tagged:
Donetsk
separatisten
Rusland
Oekraine
oorlog
nieuws
Volksrepubliek Donetsk
staakt-het-vuren
wapenstilstand