Advertentie
Drugs

Hoort ketamine eigenlijk wel thuis op feestjes?

Voor de mensen rondom je ziet die intense k-hole er vooral uit als een persoon die bewusteloos op de grond ligt.

door Tom Kiel
07 augustus 2019, 3:00pm

Foto door Michael Blann via Getty Images

De hele zomer lang brengt VICE stukken over drugs en druggebruik in België. Bekijk ze allemaal in onze reeks 'Split Your Pill'.

Als je vraagt wat ketamine is, dan valt al snel het woord ‘paardenverdovingsmiddel’. Ketamine wordt door dierenartsen gebruikt als narcosemiddel – je kan er makkelijk een wilde hengst van een paar honderd kilo mee lamleggen. Maar in ziekenhuizen worden mensen ook geïnjecteerd met ketamine omdat het een relatief veilige pijnstiller is. Ketamine is een zogenaamd dissociatief middel. Het blokkeert de signaaloverdracht in het centraal zenuwstelsel, waardoor je geen pijn meer voelt en moeite hebt om je ledematen te besturen.

Als je in één keer veel ketamine snuift, kan je het gevoel in je lichaam volledig verliezen. Zo’n diepe space wordt ook wel een k-hole genoemd. Hoe dat voelt is moeilijk uit te leggen. Maar Bas* (30 jaar), een fanatieke bezoeker van illegale raves, doet een poging. Op een feestje snuift hij al snel twee gram weg, een forse hoeveelheid. “Er overkomen mij dan echt ongelooflijke dingen. Het is echt veel te bizar,” vertelt hij via de telefoon. Als hij zoveel snuift, komt hij in een soort droomwereld terecht. “Ik vloog door de matrix heen, zo voelde het. Ik ben bij de oorsprong van het bewustzijn geweest. Daar waar het licht van het bewustzijn schijnt. Ik heb andere dimensies bezocht. Ketamine is echt heel raar als je zoveel gebruikt.”

“Ik heb er een beetje een hekel aan gekregen, omdat zoveel van mijn vrienden ketamine zwaar misbruiken.”

Maar niet iedereen vind het tof om op feestjes naast mensen te staan die ruimtereisjes door hun hersenpan maken. Voor de andere feestgangers ziet een k-hole er vooral uit als een persoon die bewusteloos op de grond ligt.

“Ketamine is best een leuke drug als je af en toe een paar kleine sleutelpuntjes neemt in het weekend,” zegt Niels (26). In de illegale ravescene staat hij bekend als DJ Para Dox. Maar hij ziet steeds vaker dat mensen op feesten veel te veel in één keer snuiven. Dan staan ze niet meer gezellig te feesten op zijn muziek, maar zwalken ze alleen nog maar een beetje rond voor de speakers. “Ik heb er een beetje een hekel aan gekregen, omdat zoveel van mijn vrienden ketamine zwaar misbruiken.”

Bekijk ook: Waar je op moet letten als je ketamine gaat gebruiken

Uit het VAD uitgaansonderzoek blijkt dat het gebruik van ketamine in het Vlaamse uitgaansleven gestaag toeneemt. Het blijft vooralsnog een drug voor liefhebbers, niet mainstream dus, maar je ziet het toch steeds meer opduiken tijdens feestjes, terwijl het vroeger voornamelijk gebruikt werd om te afteren.

Als zo’n zakje ketamine in een donker hoekje van een feest voorbijkomt, dan is het natuurlijk niet heel makkelijk om in te schatten hoeveel ketamine je staat binnen te scheppen. Een lichte dosis is ongeveer 10 tot 30 milligram. Zo’n hoeveelheid wordt ook wel een sleutelpuntje genoemd, omdat de hoeveelheid meestal met het uiteinde van een sleutel wordt afgemeten. Maar als je een flinke schep met je sleutel maakt, kan je zomaar het tienvoudige binnenkrijgen. Met zo’n hoeveelheid sta je flink te wankelen.

Natuurlijk zijn er slimme winkeliers die inspelen op het doseringsprobleem van snuifmiddelen en zogenaamde bullets verkopen. Dat zijn flesjes met een ingebouwd snuifbuisje, die ervoor zorgen dat je altijd precies dezelfde hoeveelheid binnenkrijgt. Op die manier voorkom je dat je onverwachts een hele berg ketamine snuift en in allerlei rare dimensies belandt.

Maar als je zo’n snuifdoos hebt gekocht, kan je die beter niet delen met je vrienden. Als je snuifbuisjes deelt met anderen, kan je namelijk een soa oplopen. De slijmvliezen van de neus zijn erg dun, waardoor er al snel wat bloed op het snuifbuisje achterblijft. Op die manier kan je zomaar ziektes zoals herpes en hepatitis oplopen.

“Als ik op zo’n avond een paar gram ketamine wegsnuif, voelt het de volgende dag echt alsof ik scheermesjes pis."

Schade aan de blaas is een van de belangrijkste schadelijke effecten van ketamine. Als je veel en regelmatig ketamine snuift, dan raakt de wand van je blaas beschadigd. Daardoor kan er urine in de weefsels achter de blaaswand lekken, wat ontstekingen veroorzaakt. Het meest problematische aan die schade is dat de blaaswand zich nauwelijks nog hersteld. In België is het redelijk zeldzaam, maar in het Verenigd Koninkrijk zijn er meer jonge mensen die nu met een stoma rondlopen, omdat ze hun blaas kapot hebben gesnoven.

Ook Bas heeft er last van gekregen. “Als ik op zo’n avond een paar gram ketamine wegsnuif, voelt het de volgende dag echt alsof ik scheermesjes pis,” vertelt hij. Hoe die schade precies ontstaat, is niet bekend. Maar artsen en wetenschappers verwachten dat ketamine zelf, of een afbraakproduct van ketamine, nogal schadelijk is voor de cellen die de wand van je blaas waterdicht maken. De enige manier waarop je blaasschade kan voorkomen is door niet zoveel ketamine te gebruiken.

Het probleem van ketamine is dat er al snel gewenning optreedt. Als je een paar sleutelpuntjes achter elkaar neemt, dan heb je steeds meer nodig voor hetzelfde effect. Aangezien ketamine na 1,5 uur al is uitgewerkt, heb je ineens hele bergen nodig als je er een nachtje mee wil doordoen. Maar daar is de drug dus niet zo geschikt voor, aangezien je blaas daarvan kapot gaat.

“Het gaat om de intentie waarmee je iets neemt. Als je het doet om naar de klote te gaan, dan is dat precies wat er gebeurt,” zegt Bas. Als je dan ook ketamine wil gebruiken, neem dan gewoon een klein beetje. En doe het liever pas op de afterparty, als je toch al op een zetel ligt uit te brakken. Want de dansvloer is niet de beste plek voor mensen die hun bewustzijn staan te verliezen. Meer info over ketamine vind je hier.

Het gebruik van drugs is nooit zonder risico. We schrijven de hele zomer artikels en sluiten af met een debat over drugs tijdens Fire Is Gold.

Wil je elke weekend een overzicht van onze beste verhalen toegestuurd krijgen? Schrijf je dan nu in voor onze newsletter.

*Naam veranderd. Echte naam bekend bij de redactie.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op VICE NL.