Seks

Ontmoet de twee vrouwelijke ondernemers die feministische seksspeeltjes maken

Alex Fine en Janet Lieberman zijn twee ondernemers met een passie voor seks – en dat steken ze niet onder stoelen of banken.
11 november 2015, 12:18pm
feministische seksspeeltjes Dame Products Eva

Alex Fine en Janet Lieberman zijn twee ondernemers met een passie voor seks – en dat steken ze niet onder stoelen of banken. Samen lanceerden ze Dame Products, een bedrijf met de focus op de 'seksuele empowerment van vrouwen' door seksspeeltjes te ontwikkelen puur op de behoeftes van de vrouw.

Hun eerste design heet Eva, een handsfree partnervibrator die eruit ziet als een schattig vlindertje. Alex en Janet beweren dat het een revolutionair product is, omdat het de eerste vibrator is die je niet hoeft vast te houden. Handig hè?

CEO Alex heeft een master in psychologie aan de Colombia Universiteit, terwijl Janet (de ontwerper van Eva) werktuigbouwkunde studeerde aan de MIT. Ik belde Alex op omdat ik nieuwsgierig was naar de wereld van de seksspeeltjes, hun standpunt over de gelijkheid van mannen en vrouwen en natuurlijk de ervaringen met Eva.

VICE: Hoi Alex, vertel me eens het verhaal van Dame Products.
Toen ik voor het eerst een idee had voor een bedrijf, wist ik al welk type producten ik wilde maken - seksspeeltjes gemaakt door vrouwen, voor vrouwen, die de behoeftes van de vrouw voorop zette - maar ik had geen technische vaardigheden. Toen ik Jane ontmoette, kwam ik er al snel achter dat we dezelfde passie deelden: het maken van vibrators. We dachten beiden: dat is toch een geweldige manier om je tijd door te brengen?

Er kwam er veel input uit gesprekken met dames over hun seksuele ervaringen en hun problemen met seksspeeltjes. We hadden het idee dat we ons moesten focussen op stimulatie van de clitoris, omdat 70 procent van de vrouwen uitsluitend externe orgasmes hebben. We vonden uit dat de mogelijkheden om de vrouwelijke simulatie te verhogen schaars waren, terwijl dingen als cockringen (die verandert de doorbloeding van de man en daarmee zijn hele ervaring) of die vlinder-voorbinddingen ook veel ervaring voor de vrouw wegnemen.

Hoe kwam het idee voor Eva tot stand?
Ik wilde een soort klein 'elfje' maken dat zorgde voor stimulatie, maar niet het gehele spel onderbrak. Dus ik begon na te denken over de mogelijkheden om iets kleins te maken dat gewoon op zijn plek bleef, zonder vast te hoeven houden. Ik nam toen een muntje dat ik in cellofaan wikkelde, en stopte dat tussen mijn schaamlippen. Toen ik zag dat het muntje gewoon op zijn plek bleef zitten, zelfs toen ik door het huis rende, ontstond het idee voor Eva.

Had je gedacht dat het maken van seksspeeltjes hetgeen zou zijn waar je je diploma voor hebt gehaald?
Eigenlijk wel. Mijn echte droom was namelijk om seksuologe te worden, naam voor mezelf te maken en vervolgens vibrators te maken. Ik heb zelfs ergens een schema met 'carrières met seksualiteit als focus' en vibrator-ontwerper is omcirkelt met sterretjes eromheen.

Wat denk je dat je klasgenoten van de middelbare school nu zouden zeggen?
Ik kwam net terug van een reünie, dus ik kan je precies vertellen wat ze zeiden: "Ik kan me niet voorstellen dat je iets anders zou zijn gaan doen", "Dat is echt een perfecte baan voor je","Hoe denken je ouders erover?" Eigenlijk, toen we vijftig vrouwen hadden gevraagd als testpubliek, heb ik zelfs mijn moeder gevraagd. Ze vond het geweldig!

Wat is er zo anders aan Eva? Is het uiteindelijk echt dat 'revolutionaire' seksspeeltje?
We hebben vanaf het begin zeer goede respons. Vrouwens vonden het vooral erg fijn dat ze de vibrator niet hoefden vast te houden tijdens de seks. Op zijn hondjes is echt zo'n positie waarin de zwaartekracht tegen je werkt. Een paar testers vonden het echt te gek dat ze zelfs in die positie alleen een vinger nodig hadden om de vibrator tegen te houden. Het geeft veel meer vrijheid, omdat je tijdens de seks je handen toch veel gebruikt.

Hoe dank dat onze seksuele partners het idee van een 'derde' normaliter accepteren?
Persoonlijk was ik heel gefrustreerd door andere producten, vooral omdat je het gevoel hebt dat er iets tussen je partner en jou staat. De meeste speeltjes geven stimulatie aan de clitoris, maar maken geen plek voor je partner. Dat kan heel irritant zijn. Natuurlijk krijg je er met Eva ook een derde erbij, die in sommige gevallen de ervaring heel anders maakt, maar omdat het zoveel kleiner is (ongeveer 2,5 bij 2,5 centimeter) en op haar plek blijft, heb je meer aandacht voor je partner.

Eva

Waarom noem je jouw producten 'feminist-vriendelijk'?
Het was nooit mijn bedoeling om dat op die manier te doen. Maar het was geweldig hoe mensen naar ons toe kwamen en ons bedrijf feministisch noemden. Ons doel was vanaf het begin om de vrouwen zich vrijer te laten voelen over het gebruik van speeltjes, hun ervaring te verrijken en het gat dat bestond in de seksspeeltjes-industrie te verkleinen.

Er zijn maar weinig speeltjes door vrouwen, voor vrouwen op de markt en het creëren van Eva was een logische stap. Natuurlijk moet je niet denken dat een speeltje je partner kan vervangen, het is gewoon fijn om wat meer opties te hebben. Ik denk ook dat zoiets gesprekken kan aanwakkeren, die je anders niet zou hebben.

Dank je, Alex.

Je kunt Eva hier kopen. Een dollar van elke koop gaat naar een organisatie die strijdt tegen vrouwenbesnijdenis.