Reklame
Ishrana

Skoro niko od vaših prijatelja nije probao Big Mek

Samo jedan od pet milenijalsa je zapravo jeo Big Mek (i ko zna koliko jadan procenat od njih se smarao da to okači na Snepčet). Ali ne brinite, to važi za Ameriku.

pisao Jelisa Castrodale
12 Oktobar 2016, 12:48pm

Photo via Flickr user rob_rob2001

Ovaj tekst prevobitno je objavljen na Munchies

Mekdonalds je imao reklamu u kojoj se samo nabrajalo šta sve ide u Big Mek. Glasovi koji pevaju "Dve pljeskavice od junetine, specijalni sos, zelena salata, sir, kiseli krastavčići, luk, u zemički sa susamom" privukli su pažnju svih u Americi 1974. godine, ali i muzika Džona Denvera. Bila su to čudna vremena. Posle nekoliko decenija, nove generacije potrošača otkrile su da ne postoji ništa specijalno u vezi sa tim specijalnim sosom – niti u vezi sa samim burgera – i Mekdonalds pokušava da smisli šta sad da radi.

Jedan od smorenih Mekdonaldsovih radnika poslao je dopis ovog leta u kome kuka zato što je prepoznatljivi burger ovog lanca "postao manje relevantan". To je možda zato što se milenijalsi više ne guraju da stanu u red ispred "velikog M"; prema Wall Street Journalu, samo jedan od pet milenijalsa u Americi je zapravo jeo Big Mek (i ko zna koliko jadan procenat njih se smarao da to okači na Snepčet).

Mekdonaldsova prodaja je opala poslednjih godina, delimično zato što se povećao broj ljudi koji se pre opredeljuju za ekspres restorane, nego za brzu hranu. Tokom 2015. godine ova vrsta restorana – kao što su lanci Chipotle Mexican Grill i Panera Bread Co.povećala je prodaju za 11,4 odsto. Mekdonalds je za to vreme povećao proizvodnju za samo 1,1 odsto, najviše zbog toga što su ubacili ponudu za doručak tokom celog dana.

Gigant brze hrane trenutno pokušava da provali kako da Big Mek (i ostatak menija) ponovo bude popularan. Zaposlili su komisiju "stručnjaka za ukus" da bi uporedili svoje buregere sa burgerima drugih lanaca i utvrdili šta bi moglo da se uradi da bi Mek opet dominirao. Problem je to što čak i da restorani brze hrane žele burger boljeg ukusa, ne žele da plate za to – bar ne u Mekdonaldsu. Burger sa pečenicom je došao tiho, a tako je i otišao prošle godine, i njegova razočaravajuća prodaja povezana je sa visokom cenom u Americi, čak pet dolara.

Dok Mekdonalds pokušava da odluči da li da se sa zaleđenog mesa prebaci na svežu junetinu, gladni milenijalsi hrle u Five Guys, Smashburger ili Shake Shake. Već plaćaju pet dolara za te burgere, ali izgleda da im to ne smeta; prema Journalu, od decembra 2013. godine, tokom proleća, došlo je do povećanja od 11 odsto u broju milenijalsa koji jedu Smashburger jednom mesečno. Možda bi Mekdonalds trebalo da se vrati ispevavanju sastojaka. To je funkcionisalo, nekad.

Pratite VICE na Facebooku, Twitteru i Instagramu