Ekloges2019_Apotelesmata-Vrady_Seferoglou_43
politika

"Bela ćao" - odlazak levice sa vlasti u Grčkoj, u fotografijama

Gotovo u tišini, vladajuća Siriza napušta vlast u Grčkoj.
08 Jul 2019, 10:34am

Ono što se očekivalo se i dogodilo. Vladajuća levičarska Siriza poražena je na nedeljnim parlamentarnim izborima u Grčkoj. Novu vladu formiraće desno orijentisana "Nova demokratija" Kirijaka Micotakisa koja je osvojila je 39,8 % glasova i imaće 158 od 300 mesta u parlamentu.

Dosadašnji premijer Cipras, koji je zemlju pokušao da izvede iz teške ekonomske krize u prethodne 4 godine je sa svojom "Sirizom" osvojio 31,5% glasova što nije bilo dovoljno za pobedu, ali je za 5-6 % više nego što su ankete predviđale. Radikalno desna "Zlatna zora" nije ovaj put uspela da uđe u skupštinu ali je to uspela da uradi stranka "MeRa25" bivšeg ministra finansija Janisa Varfakisa koja je dobila devet mesta.

"Siriza" je na vlast došla uz veliku pompu, sa superstar premijerom, a sudeći prema atmosferi u izbornom štabu na dan glasanja, odlazi u tišini, čak i bez pesme "Bella ćao". Šator na centralnom gradskom "Sintagma" trgu nije okupio veći broj pristalica, pa ni medijskih kuća koje su odatle pratile psolednje trenutke glasanja. Sem nekoliko grčkih TV stanica, novinara skoro da i nije bilo, pošto je i pre nedelje bilo jasno da se u Ciprasovom šatoru neće slaviti.

Aleksis Cipras je u telefonskom razgovoru čestitao Micotakisu na pobedi a svojim pristalicama je poručio da se Siriza transformisala iz male u veliku, modernu levu političku stranku sa jakim korenima u radničkoj klasi. Cipras je ubrzo napustio izborni štab a trg je posle samo nekoliko sati bio u rukama turista.

_Ovo su fotografije poraženih na izborima u Grčkoj_**:**

Ovaj tekst je prvobitno objavljen na VICE GR.