Barokna fantazija na fotografijama Marije Radosavljević
Sve fotografije: Marija Radosavljević
Fotografija

Barokna fantazija na fotografijama Marije Radosavljević

"Ako postoji ljubav prema onome što radiš kakvi god da su uslovi bićeš dovoljno lud da nastaviš i da u tome istraješ."
08 Jun 2018, 9:14am

Marija Radosavljević svojim radom često demonstrira sposobnost da istupi iz sopstvene zone komfora. Fotografkinja iz Beograda je vešta u prenošenju specifičnih trenutaka i pokreta. Marijine fotografije je lako "pročitati" jer ona savršeno hvata atmosferu trenutka. U poslednje vreme se ispred njenog aparata najčešće nalaze žene, što je bio slučaj i sa novom kolekcijom baroknih fotografija.

U onome što Marija naziva kolekcijom koja se jako dugo kuvala vidimo devojku skrivenog lica koja pozira u svili i okružena grožđem, narom, pomorandžama i jabukama. Fotografije odišu erotskim senzibilitetom, ali u prvi plan pre svega izbija atmosfera misterije i hedonizma.

Sa Marijom sam pričala o sve značajnijem uticaju društvenih mreža na rad nezavisnih umetnika. Ona je izrazila ambivalentan odnos prema njima, jer kako kaže, na prvi pogled društvene mreže pomažu da sve bude dostupnije i to je nešto što svi proveravamo svakog dana, samim tim je lakše komunicirati to što radiš i brzo putuje informacija. Ali nije mogla da ignoriše negativne strane onlajn platformi koje sve više cenzurišu određene vidove umetničkog izražavanja.

Cenzura postaje sve veća i iako vam se čini da imate potpunu slobodu izražavanja to baš i nije tako - rekla je ona.

Ljubav prema fotografiji je upravo ono što ovu umetnicu gura dalje. Za nju najveći izazov u poslu kojim se bavi nije ništa vezano za sam posao već isključivo za sredinu u kojoj živimo.

- Ako postoji ljubav prema onome što radiš kakvi god da su uslovi bićeš dovoljno lud da nastaviš i da u tome istraješ - zaključila je Marija.

Mariju možete pratiti ovde i ovde. Skrolujte dole za još fotografija: