Fotografija

Ovo nisu tipične fotografije rvanja

Gej američki fotograf meksičkog porekla Ken Kastanjeda koristi luča libre u svom poslu kako bi predstavio svoj kompleksni identitet.

pisao Clara Mokri
13 Jul 2018, 11:38am

Sve fotografije Ken Kastenjeda

Ne računajući fantastične radove Bena Meknata i Lourd Grobet, fotografisanje rvača je gotovo postalo kliše. Ipak Ken Kastanjeda, koji je nedavno završio školu vizuelne umetnosti deluje kao da je još jedan izuzetak od pravila. Kastanjeda, čiji roditelji su iz Meksika i Kolumbije, u ranim godinama je postao veoma svestan sebe. “Dugo vremena nisam želeo da imam nikakve veze sa tim delom mog identiteta zbog stigme koja je okruživala Meksikance u Sjedinjenim Američkim Državama dok sam odrastao”, objašnjava Kastanjeda.

Ipak, zahvaljujući gradu u kom je odrastao, Pasaiku u Njudžerziju, u kom dominira latino i afro-američko stanovništvo, postao je snažniji. To mu je pomoglo da prihvati svoj identitet i postane ponosan na njega.

Rvanje, luča libre, je veliki deo meksičke kulture. Jedinstveni aspekt luča libre su šarene maske koje svaki rvač, lučador, nosi u ringu. Neretko onaj koji izgubi meč mora da zauvek ukloni masku - što je simbol poraza zbog kog se završavaju karijere. Jedan od najboljih rvača u Meksiku, Rodolfo Guzmán Huerta (poznat kao El Santo) nikada nije skinuo svoju masku. Čak je i sahranjen u svojoj masci. Ovaj tip ekspresionizma prilikom nastupa i istovremeno skrivanje identiteta je ono što je privuklo Kastanjedu još u ranim godinama.

“Bio sam, definitivno, previše gej da bih se rvao takmičarski” šali se Kastanjeda. “Bio sam veoma mršavo dete. Ali želja da nastupam je uvek bila prisutna.”

Kastanjedin interes za kontaktne sprtove poput rvanja dolazi i iz činjenice da dozvoljava učesnicima da razbiju barijere istopolne intimnosti.

“Kada odrastaš neautovan i igrajući kontaktne sportove razbijao sam tradicionalne muške odnose između dečaka", objašnjava Kasanjeda. “Odjednom je sasvim ok da se dodirujemo samo zbog konteksta u kom to činimo. Postoji psihološki element kako se sportovi povezuju sa seksualnim razovjem koji me uzbuđuju. Suptilna dihotomija između fizičkog kontakta u sportu i nevinosti igre".

Dok se neke Kastanjedine fotografije se osvrću na dečaštvo i seksualnost, on takođe fotografiše svoju porodicu, i predstavlja kako se oni uključuju u performans na drugi način. Za njegove roditelje maske znače da mogu da stvore svoj narativ, bilo da se uklope u zemlju koja i dalje ne prihvata imigrante, bilo da slave svoje nasleđe.

Na jednoj od fotografija njegova mama nosi tradicionalnu rvačku masku i majicu sa američkom zastavom. Njegov otac deluje kao da želi da je prihvati, ali izraz njenog lica govori da možda pokušava da izbegne njegov zagrljaj. Možda zagrljaj njegovog oca predstavlja istovremeno i dom koji su stvorli u Americi i restikcije s kojima se i dalje suočavaju kao pripadnici manjine. Ili, možda, njegovi roditelji se ponašaju veselo, bez ikakvog scenarija, ispred kamere i uživaju u performansu. Bilo kako o ovoj možnoj fotografiji može mnogo da se razmišlja.

Pratite Klaru Mokri nn Instagramu. Za više fotografija Kena Satanjede kliknite ovde.